ukr
русский

Суміш демократії та COVID "вбиває" Швейцарію

Дар'я Подхалюзіна

Швейцарія
Швейцарія. Джерело: Зображення GPhotography із сайту Pixabay

Уряд Швейцарії не наважується запроваджувати суворі обмеження проти COVID-19, незважаючи на високий рівень захворюваності, побоюючись протестів, напередодні народного голосування по ковідному законодавству 28 листопада.

Швейцарська система демократії, за якої уряд має мало формальної влади, а народ має останнє слово, може призвести до того, що люди проголосують за відміну сертифікатів про вакцинацію на референдумі, який пройде в неділю, 28 листопада, передає ВВС.

Повідомляється, що опитування громадської думки показують, що лише 60% виборців, схоже, мають намір зберегти сертифікат, а разом із ним і обмеження.

Виборці також проголосують за збільшення інвестицій у сектор охорони здоров'я та покращення умов праці медсестер, оскільки в країні спостерігається нестача медперсоналу.

За оцінками, 10% швейцарських медсестер та медичних працівників залишили професію з початку пандемії.

"У нас занадто мало персоналу. Ми постійно працюємо без перерв, понаднормово. У третини з нас є симптоми вигоряння: занепокоєння чи безсоння", - каже Мішель Жиру, медсестра, яка також є президентом Швейцарської федерації медсестер-анестезіологів.

Зазначається, що якщо швейцарці проголосують "за", то уряд країни має виділити близько 8 мільярдів швейцарських франків на покращення умов праці швейцарських медсестер.

Повідомляється, що поділ думок мешканців з питань пандемії не можуть бути вирішені шляхом референдуму чи двох, і демонстрації все одно продовжуватимуться як у Швейцарії, так і по всій Європі.

Зазначимо, що вакцинація вже давно тут є делікатним питанням, особливо в німецькомовній Швейцарії, де спостерігається найбільший опір урядовим наказам.

Коли швейцарський уряд зробив сертифікат про вакцинацію обов'язковим, у країні почалися демонстрації.

Деякі з них були досить агресивними: поліція застосувала водомети та гумові кулі проти протестувальників, які намагаються штурмувати парламент.

На мітингу в Берні цього місяця тисячі людей прийшли послухати промовців, зокрема відомого антиваксера Роберта Кеннеді-молодшого, який назвав Швейцарію останньою великою надією Європи проти того, що, за його словами, було зловісними силами, які змушують людей проходити вакцинацію.

Натовп, збившись у купу, без масок, схвально ревів.

Зазначається, що на даний момент у Швейцарії, де повністю вакциновано трохи менше двох третин населення, один із найнижчих показників вакцинації у Західній Європі.

Нині кількість випадків зараження Covid-19 зростає на 40 – 50% щотижня.