Догори
Дати відгук

Запровадженням обов’язкової перевірки ковід-сертифікатів підприємцями порушується один із базових принципів права — юрист

У центрі прав і свобод перебуває людина, а не держава та навіть не суспільство.

2 хв на прочитання25 Листопада 2021, 10:29
Кафе Кафе
Поділитись:

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на засідання уряду 24 листопада заявив, що у громадських закладах COVID-сертифікати обов'язково зчитувати через «Дію», без такої перевірки сертифікат не вважається пред’явленим. У такому випадку власнику закладу загрожуватиме штраф від 34 до 170 тис. грн.

Однак запровадженням обов’язкової перевірки ковід-сертифікатів підприємцями порушуються усталені норми у суспільстві, зокрема один із базових принципів права — «рівний над рівним влади не має». Про це у коментарі GreenPost сказала Марта Барандій, юрист-міжнародник.

«Уряд змушує людей виконувати поліцейську функцію, оскільки вони повинні перевіряти сертифікат, створюючи для своїх співгромадян бар’єри у здійсненні основних прав і свобод людини, що може призвести до свавілля та насильства. Крім того, порушується принцип правової визначеності, оскільки правила змінюються занадто часто та не враховують усіх аспектів життя людини, яке цими сертифікатами може бути диспропорційно ускладнене. Наприклад, отримання результату тесту не завжди автоматично передбачає код. Людина повинна довести, що вона має негативний результат тесту, а не що вона має код. Ідея ж у тому, щоб довести, що вона — не інфікована, а код просто може полегшити перевірку державі чи підприємству, проте не власнику коду. Таким чином, вимога саме коду є надмірним засобом досягнення мети, бо її можна досягти м’якшими методами, а як відомо з практики Європейського суду з прав людини, якщо мети можна досягти м’якшими засобами, то не треба ускладнювати», — говорить Марта Барандій.

Юрист наголошує, що в центрі прав і свобод перебуває людина, а не держава і навіть не суспільство, що випливає зі статті 2 Конвенції про права людини і біомедицину, якою визнається пріоритет інтересів людини над інтересами усього суспільства. Ця Конвенція хоч і не ратифікована Україною, але застосовується судами у якості джерела права, пояснює Марта Барандій.

Окрім того, юрист наголошує на небезпечності такого прецеденту.

«Крім того, зчитування кодів мало не в усіх щоденних справах людини виконує дві функції: з одного боку, контроль, а з іншого — в людей виховується звичка щоразу використовувати код, що загрожує тим, що цей код із нами залишаться, якщо не назавжди, то на дуже довго, і функціонал його постійно розширюватиметься», — застерігає Марта Барандій.

Також ми розповідали, що у справах, які стосуються відсутності COVID-сертифікату, суди зазвичай стають на бік відповідача.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.