Росія блокує роботу СММ ОБСЄ і стягує війська до лінії розмежування

Стягнення російських військ: інформація в західних ЗМІ про накопичення сил біля кордонів Росії та України є відтяжни́м маневром агресора для прикриття передислокації важкої бронетехніки на окуповані території Луганщини та Донеччини безпосередньо до лінії розмежування сторін. Це загрожує суттєвою ескалацією збройного протистояння в зоні проведення ООС

Стягнення російських військ: загрозі чи блеф? Росія блокує роботу СММ ОБСЄ і стягує війська до лінії розмежування. Утім, оприлюднену в ЗМІ інформацію про передислокацію військ агресора біля кордонів з Україною слід розглядати як елемент інформаційно-психологічної операції російських спецслужб для військово-політичного тиску на українське військове і політичне керівництво.

Нагадаю, що Єльнінський полігон розташований на відстані 300 кілометрів від російсько-українського кордону. Ця відстань некритична і не становить загрози для масштабного вторгнення в Україну.

Водночас є низка інших фактів, що загрожують активізацією бойових дій на Сході. Зокрема, окупанти передислоковують важку бронетехніку на окуповані території та блокують роботу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

З 30 жовтня до 1 листопада з території Росії відбулася передислокація важкої бронетехніки у тимчасово окуповані райони Луганської області.

Одночасно проводиться низка оперативних заходів для унеможливлення витоку інформації: окупанти блокують роботу місії ОБСЄ біля контрольно-пропускних пунктів «Ізварине» і «Довжанське», а в районах передислокації техніки повністю вимикається стільниковий зв’язок.

СММ ОБСЄ також фіксує переміщення саме важкої бронетехніки з Росії. За даними спостерігачів, у Луганській області в район селища Шимшинівка передислоковано 10 танків, а в район полігону Тернове – 67 танків.

Причому це – техніка «невстановленого типу». На кожній бойовій техніці є певне маркування, що дозволяє ідентифікувати її приналежність до 1 чи 2 Армійського корпусів терористів. Однак на вказаній важкій бронетехніці такі розпізнавальні «тактичні знаки» відсутні, що унеможливлює їхню ідентифікацію. Це доводить, що техніка має російське походження.

Стягнення російських військ: росіяни блокують роботу СММ ОБСЄ

Окупанти також здійснюють комплекс заходів із недопущення СММ ОБСЄ до місць пілотного розведення військ поблизу селищ Петрівське у Донецькій області та Золоте в Луганській області.

Водночас на окупованих територіях біля Міусинська створена нова батальйонно-тактична група, у складі 60 танків і 20 одиниць реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Крім того, за останній тиждень російськими окупантами створені щонайменше три батальйонно-тактичні групи.

Я переконаний, що ці факти свідчать про створення ударного угруповання та підготовку Росії до ескалації збройного протистояння в безпосередній близькості до лінії розмежування. Або щонайменше про ймовірну ротацію збройних сил країни-агресора. І це – дуже небезпечний сценарій.

Крім того, за останні дві доби місія ОБСЄ зафіксувала близько 500 обстрілів з боку окупантів.

Це свідчить про стрімке зростання провокацій учасниками незаконних збройних формувань.

При цьому інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України про те, що з території Росії було перекинуто 10 одиниць бронетехніки, яку відремонтували на території країни-агресора, є недостовірною. На території окупованих районів Луганщини було створено низку підприємств, що наразі займаються ремонтом військової техніки. Тож потреба ремонтувати її на території Росії відсутня.

Нагадаю:

  • 30 жовтня американське видання The Washington Post з посиланням на неназвані джерела опублікувало інформацію про нарощування військової сили і передислокацію військ у безпосередній близькості до кордонів з Україною. Передусім ішлося про накопичення військ на території полігону поблизу російського міста Єльня – т.зв. «Єльнінського полігону».
  • У Міноборони України спростували цю інформацію. Відомство повідомило, що станом на початок листопада біля українського кордону і на загарбаних територіях на сході зосереджене угруповання військ агресора загальною чисельністю близько 90 тисяч людей. До їх складу входять війська 8-ї, 20-ї армій Південного та Західного військових округів, сил і засобів Чорноморського флоту Росії. Крім того, поблизу українського кордону базуються окремі з’єднання і частини 4-ї, 6-ї армій Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії.
  • Президент України Володимир Зеленський  заявив, що Україна “не має ілюзій та не боїться”, бо Україна-21 відрізняється від країни у 2014 році.

MIXADVERT