Зміст:
  1. Чому зростає економіка? Три причини
  2. Прогноз: знову четвірка з мінусом
  3. 1. "Платимо й ціни зростають"
  4. 2. Промисловість зростає, а насправді падає 
  5. 3. COVID-19 погіршує ситуацію в Україні
  6. 4.Газове ралі
  7. 5. Китайська загроза та глобальна криза?
  8. Що на нас чекає наступного року

Ми опитали авторитетних економістів і склали консенсус-прогноз на 2022-й, що чекає на українську економіку. 

Восени 2021 року в Україні є майже всі елементи економічного буму (або його наближення): споживчий попит (і кредитні портфелі банків), що зростає двозначними цифрами, відмінні ціни на український експорт, позитивні очікування бізнесу, чи не щоденні новини про купівлю українських стартапів, десятки бізнес-конференцій, де учасники міряються амбітністю інвестпланів, контрольоване зміцнення гривні та політична стабільність.

За підсумками року доларовий еквівалент українського ВВП, швидше за все, перевищить $184 млрд (прогноз Альфа Банку) – рекордне значення за українську історію.

З іншого боку, міжнародні фінансові інститути, Національний банк та економісти дружно знижують прогнози зростання української економіки наступного року.

Що відбувається та чого чекати від економіки?

Чому зростає економіка? Три причини

Держстат опублікує дані про зростання ВВП за ІІІ квартал лише в середині листопада, але економісти вже готові передбачити результат. НБУ, наприклад, говорить про зростання ВВП до 3,1% за підсумками 2021 року.

Причини зростання у другому півріччі 2021-го – у країні рекордний урожай зернових, а українці витрачають як ніколи багато грошей.

Оборот роздрібної торгівлі суттєво перевищує "доковідні показники", наприклад, продаж легкових автомобілів зараз на піку з 2013 року, пояснює Олексій Блінов, начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна. Однією з причин є зростання зарплати, за 9 місяців вона зросла на 15%.

Блінов прогнозує, що за підсумками року реальний ВВП зросте на 3,7%.

Допомагає економіці банківська система, яка без проблем пройшла ковідну кризу. З початку 2021 року банки видали на 68 млрд грн кредитів більше, ніж їм погасили приватні та корпоративні позичальники. Бізнес очікує на ще більше зростання кредитування найближчого року, згідно з опитуванням банківського сектору Нацбанком.

Здавалося б, всі передумови для подальшого економічного зростання. Але поганих новин для української економіки набагато більше.

Прогноз: знову четвірка з мінусом

НБУ 

CASE Україна

Alfa-Bank

Dragon Capital 

ICU

Зростання ввп в 2022 

3.8%

3.8%

3.5%

4.3%

3.8%

Курс на кінець року

-

29.0

30.5

26,5

-

Інфляція у кінці року (12 місяців)

5

5.7

7.0

5.7

-

Облікова ставка НБУ

-

6.0

8.5

7.5

-

1. "Платимо й ціни зростають"

Інфляція "з'їсть" майже все економічне зростання. У III кварталі 2021-го зростання споживчих цін прискорилося до 11%. Це рекорд за 3,5 року.

"З порівняння економічних показників очевидно, що обсяги економіки в грошах зростають насамперед завдяки інфляційним факторам. Тобто ми маємо помірне економічне зростання, яке супроводжується у кілька разів більшим зростанням цін", — уточнює Олексій Блінов.

Проти вересня 2020-го, низка цінових категорій показала двозначне зростання, згідно з даними Державної служби статистики.

Ціни розганяють високий споживчий попит усередині країни, зростаючі промислові витрати та високі світові ціни на сировину, пише НБУ у своєму інфляційному звіті за жовтень. Регулятор прогнозує поступове ослаблення впливу цих факторів, але тиск на інфляцію ще якийсь час збережеться. 

Потім інфляційний тренд розгорнеться, але Нацбанк очікує на зниження інфляції до таргету розміром 5% аж наприкінці 2022 року і збереження жорсткої монетарної політики в 2022-2023 роках. А облікову ставку планують утримувати не нижче за 8,5% щонайменше до 3 кварталу 2022 року, а не до 2 кварталу, як очікувалося в липні.

Регулятор також не виключає подальшого підвищення ставки, щоб утримувати інфляційні очікування під контролем.

2. Промисловість зростає, а насправді падає 

Теперішнє зростання можна назвати стагфляційним, вважає Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна". Промисловість зростає номінально, у грошах — але за фактом, щодо обсягів, вона продовжує скорочуватися.

"Зростання за багатьма напрямами номінальне: ціни на наш експорт були кращими, ніж ціни на наш імпорт. Але якщо подивитися на експортні обсяги, то вони падали. Ми виробляємо стільки ж, а то й менше, але у валюті заробили більше через світові ціни", – каже Боярчук.

Якщо дивитися на голі дані Держстату, то картина непогана. Індекс промислової продукції у січні-вересні 2021 року зріс щодо аналогічного періоду минулого року на 1,4%.

Не помічати проблему допомагає ефект низької бази. Досягнення бізнесу в 2021 році не зовсім коректно порівнювати з кризовим 2020 роком — проти нормального 2019-го у промисловості все погано.

У І кварталі 2021-го експорт промтоварів був на 17,4% меншим проти результату два роки тому, у II кварталі — на 6,4% менше. Водночас у реальних показниках зростає імпорт – його обсяг зріс на 21,5%.

ВВП України досягнув максимуму, але все майже погано. Що чекає на економіку в 2022 році?
Джерела: Державна служба статистики, Альфа-Банк Україна.

3. COVID-19 погіршує ситуацію в Україні

У європейських країнах масова вакцинація дозволила не запроваджувати нові локдауни. З жовтня Україна б'є рекорди за кількістю хворих та померлих на день. На початок листопада в країні було вакциновано двома дозами щонайбільше 20% населення.

Чим менша вакцинація, тим гірше населення справлятиметься з вірусом, і тим більше зростатиме кількість хворих та госпіталізованих. За такого сценарію уряд запроваджуватиме нові локдауни, які гальмують економічну активність. І якщо локдаун 2020-го негативно вплинув на попит покупців, то цього разу негативно вплине на пропозицію бізнесу, на думку НБУ. Це ще більше розжене інфляцію.

Це одна з причин, чому Національний банк погіршив прогноз зростання ВВП для України до 3,1%. Раніше прогнозували оптимістичніші 3,8% ВВП.

4.Газове ралі

Національний банк бачить серйозний ризик у підвищених цінах на енергоносії. Через це регулятор також прогнозує глобальну стагфляцію. Середня ціна за природний газ на нідерландському ринку (Dutch TTF) – близько $1000 за 1000 м³, середня світова ціна на нафту марки Brent – понад $70 за барель. НБУ очікує, що ціни на нафту далі коливатимуться між $70-80. 

ВВП України досягнув максимуму, але все майже погано. Що чекає на економіку в 2022 році?
Світові ціни на нафту марки Brent (дол./бар.) та ціни на природний газ на нідерландському ринку (Dutch TTF) (дол./тис. м³), середні за квартал. Джерело: Інфляційний звіт НБУ на основі даних Refinitiv Datastream, прогнозу НБУ.

Рекордні ціни на енергоресурси тиснутимуть на внутрішні ціни. Наразі українці купують газ за річними контрактами з фіксованою ціною, а тарифи на комуналку по суті заморожені, але це лише відтягує новий виток зростання. До того ж високі ціни на газ та електроенергію піднімуть собівартість більшості товарів та логістики. Бізнес буде змушений підвищити ціни.

"Ціни на паливних ринках ще 1-2 роки залишатимуться високими, для нас це означає підвищену увагу до інвестицій у видобуток нафти та газу, збереження своїх позицій щодо вугілля для власних ТЕС. Глобальних змін на енергоринку не буде, хоча вартість електроенергії зростатиме під тиском зростаючого попиту і зниження пропозиції після закриття старих блоків вугільних ТЕС і ТЕЦ", — прогнозують у найбільшій приватній енергокомпанії ДТЕК.

5. Китайська загроза та глобальна криза?

Останні місяці все частіше говорять про ще один чинник. "Поки що кризи немає, хоч вона і справді може прийти з Китаю", – каже Олександр Паращій, директор з аналітики Concorde Capital.

Восени в медіа закріпився термін "новий Leman Brothers" – китайський девелопер Evergrande. Борг найбільшого китайського забудовника досяг $300 млрд. Компанія допустила низку технічних дефолтів. А загальний борг китайських девелоперів сягає $5 трлн (це третина ВВП країни). Якщо ця боргова "піраміда" завалиться, то очікується глобальна фінансова криза.

Якою вона буде для України? Швидше за все не такою руйнівною, як криза 2008-2009 років, тоді економіка впала на 15%.

"Україна зараз міцніша перед умовами можливої нової кризи, ніж 7-12 років тому, – додає Паращій. – Але ми не застраховані від падіння глобального споживання на нашу продукцію".

Якщо порівняти передкризову ситуацію 2008-го та 2013-го років із сьогоднішньою, то головна відмінність — відсутність макроекономічної напруги. "На той час дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України становив 7-9% ВВП, зараз цей показник близький до 1%", – говорить Блінов з Альфа-банку.

Про більшу стійкість України також говорить Індекс фінансового стресу НБУ. Зараз економіка не переживає такий сильний економічний шок, як після оголошення першого карантину, хоч ситуація стала більш напруженою для фінансового сектору, ніж на початку 2021 року.

Що на нас чекає наступного року

У великого бізнесу, опитаного LIGA.net, скромні очікування на найближче майбутнє. "Середньостроковий прогноз ВВП бізнесу на найближчі роки – на рівні 2-3%" – відповіли економісти ДТЕК. Консенсус-прогноз Focus Economics на 2022 рік прогнозує такі економічні показники: 3,8% ВВП, середньорічну інфляцію 7% (6,1% на кінець року), курс — 28,2 грн/$ на кінець 2022 року. 2023-го Focus Economics прогнозує 3,3% ВВП.

Наступними роками зростання, швидше за все, сповільниться, згодні з ДТЕК в Альфа-банку. "Очікуємо збільшення реального ВВП до 3,5% у 2022-му і 3% – у 2023-му", – прогнозує Блінов. У Нацбанку прогнози трохи оптимістичніші: зростання ВВП 2022-го на 3,8%, а 2023-го — 4%.

Блінов виділяє три негативних фактори для України найближчим часом. Перший — зростання собівартості продукції через високу інфляцію, яке обмежуватиме маржу бізнесу та уповільнюватиме динаміку зарплат. Це потім позначиться на уповільненні споживчого попиту. Другий — брак інвестицій. Третій — демографічна криза, що посилюється, яка зменшуватиме обсяг робочої сили і обмежуватиме економічне зростання в наступні 10-20 років.

Усі опитані економісти солідарні, що для прискореного зростання потрібні інвестиції. "Тільки завдяки ним можна досягти більшої продуктивності та стабільного зростання", – говорить Паращій.

Також Україні треба диверсифікувати економіку, щоб позбавитися залежності від цін на ресурси, додає Боярчук із CASE Україна. Зараз, коли ціни на сировину падають, ми не маємо альтернативних ресурсів для економічного зростання.

Макропрогноз основних економічних показників України на 2021–2026 роки

ВВП України досягнув максимуму, але все майже погано. Що чекає на економіку в 2022 році?
 Джерело: Консенсус-прогноз Focus Economics, випущений у листопаді 2021 року.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: тільки важливе