В Україні з*явилися перші Tesla Model 3 з принципово новими батареями

22 жовтня 2021
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

В Україні з'явилися у продажу перші Tesla Model 3 китайського виробництва – Standard Range Plus LFP. Відмітна особливість таких «трійок» від звичайних Standard Range Plus – тягові батареї принципово іншої конструкції.

Tesla Model 3 Standard Range Plus складаються в Китаї з грудня 2020 року. Однак доставляють їх не тільки на внутрішній ринок, а й до Європи. «Трійки» з Піднебесної оснащені літій-залізо-фосфатними акумуляторами (звідси і приставка у назві LFP, скорочено від lithium iron phosphate). Виробляє такі елементи живлення для Тесли китайський виробник CATL. Для порівняння, Model 3 Standard Range Plus американського складання споряджається класичними літій-нікель-кобальт-алюміній-оксидними (lithium nickel cobalt aluminium oxides, NCA) акумуляторами, які Тесла виробляє в співробітництві з Panasonic в Неваді, США.

Ємність батареї у китайських Model 3 становить 55 кВт*год, у американських – 54 кВт*год. Водночас запаc ходу вимірюється у 407 та 423 км за циклом циклу ЕРА відповідно. Як видно, Standard Range Plus LFP проїжджає на 16 км менше (за рахунок меншої щільності осередків), крім того, вона швидше розряджається в холодних умовах (при мінус 20 градусах за Цельсієм і нижче). Однак є у такої «трійки» і плюси. Так, АКБ типу LFP мають більший термін служби (ресурсність), до того ж, вони безпечніші – більш стійкі до самозаймання при нештатних ситуаціях. Як наслідок, є переваги у швидкій зарядці. Навіть сам виробник рекомендує «заправляти» машини з NCA-батареями лише до 90%, тоді як LFP-акумулятори можна без проблем підживлювати на фаст-чарджерах на всі 100%. Втім, сам процес зарядки відбувається все ж трохи повільніше: при максимальних 170-кіловатах зарядка триває вже не 21, а 23 хвилини (від 35 до 280 км ходу).

Ба більше, LFP-батареї не містять кобальту – одного з найдорожчих елементів акумулятора. Це дозволило виробникові істотно знизити ціну на машину (в Китаї місцева Model 3 коштує майже на 2 400 доларів дешевше від американської).

Tesla Model 3 Model 3 Standard Range Plus LFP важить одна 1745 кг проти 1614 кг звичайної. Незважаючи на це, в динаміці автомобіль не втратив. Розгін від 0 до 100 км/год становить ті самі 5,6 секунд, а максимальна швидкість обмежена електронно на позначці 225 км/год.

До Україні поки прибуло два седана Standard Range Plus LFP, вони сертифіковані для ринку ЄС. Доставив машини дилер Next Car. Обидва екземпляри у білому кольорі оцінені у $50 170.

NEXT CAR NEXT CAR

Автосалон «NEXT CAR» представляє на ринку України широкий асортимент автомобілів виробництва Європи, США.

перейти на сторінку компанії
Джерело: NEXT CAR

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація