Разумков і тарифи. Чому обвалився рейтинг Зеленського: пояснюють соціологи
Володимир Зеленський та Дмитро Разумков (колаж - Таїсія Зарянова/LIGA.net)

За місяць рейтинг президента Володимира Зеленського знизився на 8,6%. Основними причинами, на думку соціологів, є розкол з Дмитром Разумковим і побоювання електорату перед опалювальним сезоном. Які ще причини падіння рейтингу президента озвучують соціологи та чи зможе Разумков нав'язати боротьбу Зеленському, – в короткому розборі LIGA.net.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. 20 жовтня Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) опублікував свіжий президентський рейтинг. За даними КМІС, якби вибори пройшли зараз, то голоси тих, хто визначився і має намір голосувати, розділилися б так (в дужках – результати опитування на середину вересня):

1. Володимир Зеленський – 24,7% (33,3%);

2. Петро Порошенко – 15,6% (16,8%);

3. Юлія Тимошенко – 12,2% (10,3%);

4. Юрій Бойко – 9,4% (9,5%);

5. Ігор Смешко – 7,8% (8,7%);

6. Дмитро Разумков – 7,1% (у вересневому опитуванні не був включений у список, наприкінці травня-початку червня мав 3,1%).

Для порівняння соцгрупи Рейтинг давала такі результати на початок вересня: Зеленський – 31,1%, Порошенко – 13,3%, Бойко – 10,9%, Тимошенко – 9,2%, Смешко – 6,1%, а Разумков – 3,7%.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Соціологи зазначають дві основні причини падіння рейтингу Зеленського. Перша – Разумков.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

"Він відтягує відсотки у Зеленського, оскільки вони разом приходили до влади, а зараз частина електорату Слуги народу, яка не дуже задоволена діями влади, органічно перейде до Разумкова", – говорить LIGA.net заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

За словами заступника директора КМІС Антона Грушецького, після відставки до Разумкова підвищена увага з боку громадськості. "Але навіть якщо дивитися травневе опитування, то у Разумкова приріст майже у два рази, а у Зеленського тенденція до зниження", – зазначив соціолог у коментарі LIGA.net.

Друга причина – опалювальний сезон і тема тарифів.

"Рік тому найнижчий рейтинг Слуги народу фіксувався в січні 2020-го, в розпал опалювального сезону. Зараз активно обговорюється питання вартості газу, комунальних тарифів, – пояснює Грушецький, – Тарифи завжди були чутливою темою для рейтингів українських політиків. Якщо влада не забезпечить пом'якшення для населення, то люди будуть роздратовані. І це вплине на рейтинг підтримки".

За словами Головахи, в ситуації з коронавірусом і тарифами деякі виборці звинувачують особисто президента. Окрім того, на думку Грушецького, на рейтинг президента також могло вплинути нещодавнє розслідування про офшори Зеленського і Кварталу 95.

Також на електоральну підтримку президента перестали так сильно впливати рішення РНБО. "Якщо на початку року рейтинг зростав внаслідок бурхливої діяльності РНБО, то зараз це на населення так не діє", – вважає Грушецький.

ЩО БУДЕ ДАЛІ. На думку соціологів, падіння рейтингу Зеленського може продовжитися (в першу чергу, на тлі опалювального сезону), проте рано чи пізно повинно зупинитися.

У Зеленського і Слуги народу є певне ядро виборців. Тому, швидше за все, їх рейтинги ще знизяться, але зафіксуються на певній позначці. 10-15% для партії й 15-20% для президента, – говорить Грушецький.

Водночас у Разумкова є потенціал до збільшення електоральної підтримки. Соціологи вважають, що йому під силу стати реальним суперником Зеленського.

"Всі, хто будуть незадоволені Зеленським, але не поділяють поглядів традиційних політиків, можуть шукати нове обличчя в Разумкові, – пояснює Головаха, – Все залежить від нього, як він буде себе вести. Якщо буде поводитися як політичний лідер, то будуть рейтинги. Якщо ні, то люди зрозуміють, що це випадкова людина".

На думку Грушецького, якщо Разумков не кристалізує свій образ і не буде медійно представлений, то його потенціал може значно знизитися.

"Не зовсім зрозуміло, за що саме він виступає. Складається враження, що за все хороше проти всього поганого. Це допомогло Зеленському у 2019-му, тому що він сам собою мав хорошу впізнаваність і позитивне ставлення, – каже соціолог. – У випадку Разумкова таке не спрацює. Житель маленького села хоче почути відповідь на питання про тарифи. Житель Львова хоче почути відповідь про євроатлантичні перспективи. Без кристалізації буде складно ще раз переконати людей".

Зараз його відставка активно обговорювалася, а опоненти Зеленського критикували за це владу. Однак навряд чи з наближенням виборів Юлії Тимошенко або Порошенкові буде вигідно підтримувати потенційного конкурента Разумкова, резюмує Грушецький.

Читайте також: Звільнення Разумкова не підтримують 39% українців. 44% байдуже – опитування