Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Не помилково, а з помилками: Данілов прокоментував заяву щодо санкційного списку «ворів у законі»

У ЗМІ з посилання на секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Олексія Данілова пишуть, що до травневого санкційного списку «ворів у законів» потрапило 108 випадкових осіб. Втім Данілов нам у коментарі пояснив, що це не так і до списку внесли 108 осіб не помилково, а з помилками у даних.

«Помилки в прізвищах були, вони вже всі виправлені», — сказав нам Данілов та наголосив, що правоохоронців, які допустили помилки транслітерації, були покарані.

Втім, він додав, що серед більш ніж 650 осіб таки була одна, яка опинилась у переліку випадково і санкції щодо неї вже зняли. Хто це і чому її внесли до списку — з особистих мотивів чи через якусь конкретну помилку — Данілов наразі не уточнив.

Доповнено. Наші джерела у правоохоронних органах повідомили, що йдеться про Мехака Алексаняна.

У Департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції, який складав санкційні списки, цю інформацію нам поки не прокоментували.

Що передувало?

15 жовтня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в рішеннях органу  щодо контрабандистів і «злодіїв у законі»  стосовно 108 людей припустилися помилок. За його словами, помилки вже усунули, а відповідальних — вісьмох працівників МВС — звільнили або понизили на посаді.

Після цього низка ЗМІ, політиків та громадських активістів почали заявляти, що РНБО внесла цих людей у перелік помилково і з них вже нібито зняли санкції. Тепер Данілов пояснив, що це не так.

«Злодії в законі» vs РНБО

14 травня 2021 року РНБО  наклало санкції  на 557 «злодіїв у законі» та 111 іноземців, які є «кримінальними авторитетами» в усьому світі. Водночас згодом одразу кілька десятків народних депутатів під час засідання Верховної Ради  виступили із заявою, у якій закликали РНБО зняти санкції з деяких добровольців, які воювали на Донбасі, і потрапили у цей пакет санкцій.