РФ намагалася зірвати в Гаазі розгляд справи щодо захоплення українських моряків, – Кулеба

Фото з сайта khoda.gov.ua

На слуханнях у суді Гааги у справі України проти Росії щодо захоплення ФСБ українських військових кораблів і моряків біля узбережжя Криму у листопаді 2018 року, російській стороні не вдалося довести те, що цей інцидент став наслідком “військової агресії”.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в авторській колонці для “Української правди”, інформує UA.

За словами Кулеби, Росія виступала з таким аргументом, намагаючись довести, що трибунал не має права розглядати цю справу.

“Слухання скликали росіяни, намагаючись поставити під сумнів юрисдикцію трибуналу стосовно справи. Російська сторона представляла свої маніпулятивні докази, намагаючись ввести суд в оману і зірвати розгляд справи. По суті, вони намагалися довести, що інцидент 25 листопада 2018 року стосувався “військової діяльності”, і тому не підпадає під Конвенцію ООН з морського права. Відповідно, на їхню думку, суд не має юрисдикції розглядати справу”, – написав міністр.

Однак Кулеба наголосив, що юристам вдалося “розгромити” в суді докази Росії.

“Українські дипломати та професійні іноземні юристи вщент “розбили” російські нісенітниці. Українська команда довела суду: Росія послідовна лише у прагненні уникнути відповідальності за свої дії. Але цього ми їй якраз і не дамо зробити. Ми послідовно працюємо над тим, щоб зухвале та протиправне захоплення Росією кораблів ВМС України у листопаді 2018 отримало чітку оцінку міжнародного правосуддя”, – резюмував дипломат.

Нагадаємо, 14 жовтня у Гаазі розпочався другий раунд дебатів у справі Україна проти РФ.

Читайте також: “Морська справа” України проти Росії: у Гаазі стартує перший раунд дебатів

Прямий ефір