Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Ryanair заборонив подорожі для пасажирів, які повернули гроші за невикористані квитки на рейси часів пандемії COVID-19

Літак Ryanair, фото 2018 року
Літак Ryanair, фото 2018 рокуWikimedia Commons / Michael Oldfield

Ірландський лоукостер Ryanair заборонив польоти на своїх рейсах для пасажирів, які отримали чарджбек за квитки, якими не скористалися через COVID—обмеження. Лоукостер вимагає в таких пасажирів спершу повернути кошти за рейс, щоб і далі користуватися його послугами.

Про це першим повідомив британський сайт MoneySavingExpert із посиланням на постраждалих пасажирів, а потім підтвердив Ryanair у коментарі CNN.

Рішення лоукостера стосується пасажирів, які придбали квитки на рейси, що збіглися в часі з пандемією COVID-19 і не змогли на них потрапити — через обмеження країн на в’їзд або через власне рішення, щоб не заразитися коронавірусом.

За ці рейси Ryanair (і деякі інші авіакомпанії) не повертав грошей, натомість запропонувавши ваучери на подальші поїздки еквівалентної вартості або перенесення польоту на інший час. Але деякі користувачі оспорили оплату через свій банк, і той повернув гроші (це і називається чарджбек).

За даними CNN, постраждалих пасажирів менше тисячі. Ryanair стверджує, що вони « вирішили не подорожувати, а потім незаконно отримали чарджбеки через компанію, яка видала їм кредитні картки ». Але в разі повернення чарджбеку їх знову «розблокують».

MoneySavingExpert поговорило з трьома пасажирами, яким Ryanair відмовив у придбанні квитків через використання чарджбеку. Ті кажуть, що змогли забронювати квитки, але вже після оплати отримали повідомлення, що їм заборонили користуватися послугами лоукостера.

У всіх трьох випадках Ryanair запропонував повернути витрачені на нові квитки кошти навіть без повернення чарджбеку. Але одна з пасажирок і так втратила кошти, які вже сплатила за проживання в іншій країні та COVID-тестування, бо дізналася про «блокування» за три дні до рейсу.

Умови користування Ryanair передбачають відмову перевозити пасажира, який заборгував лоукостеру гроші зокрема й через чарджбек. А втім, опитані MoneySavingExpert і CNN юристи не дійшли згоди щодо того, чи має рацію перевізник.

З одного боку, авіакомпанії мають широку дискрецію стосовно заборони або дозволу клієнтам на перевезення. А з іншого — такий захід, як заборона користування послугами через чарджбек, може бути непропорційно суворим.

Через пандемію коронавірусу у 2020 році обсяг міжнародних пасажирських перевезень упав на рекордні 74% (у кризовий 2009-ий було всього 4%). Як наслідок, авіаперевізники (як-от Ryanair) зазнали суттєвих збитків, бо мусили скасовувати або відтерміновувати більшість рейсів.