Україна розраховує вирішити енергетичну кризу за допомогою Білорусі – джерело

Вівторок, 12 жовтня 2021, 20:00 -
 
112.ua

З 1 листопада Україна планує почати імпорт електричної енергії з Республіки Білорусь.

Про це ЕП повідомило джерело в Міністерстві енергетики.

Переріз ліній електропередач, що з'єднують обидві країни, становить 900 МВт. За даними джерела, задіяти з них планується мінімум половину.

Ці поставки покликані допомогти Україні вийти з енергетичної кризи, в якій країна опиниться в кінці жовтня – на початку листопада, коли очікується внутрішнє зростання попиту на електроенергію. Задовольнити його за рахунок внутрішніх виробників енергії країна не здатна через провалену програму з накопичення вугілля.

Реклама:

За даними Міненерго, в разі політичної відмови Білорусі продавати електроенергію, Україна з високим ступенем ймовірності буде змушена почати штучне обмеження внутрішнього споживання.

Першими під категорію обмежень потраплять промислові споживачі: їм буде запропоновано добровільне скорочення обсягів споживання на 10-20%.

"Якщо добровільного скорочення не відбудеться, промисловість буде обмежена примусово", – говорить джерело.

ОНОВЛЕНО

У пресслужбі Міністерства заперечили інформацію про можливий імпорт з Білорусі. Далі пряма мова:

"Для планового проходження опалювального сезону в Міненерго питання комерційного імпорту з Росії та Білорусі не розглядається. Міненерго зверталось до НКРЕКП з пропозицією заборони імпорту з Росії та Білорусі.

Щодо стану накопичення вугілля, то збільшений майже у 2 рази в серпні графік накопичення передбачає можливість сталого проходження ОЗП у самих критичних умовах. Фінансову можливість генерації для закупівлі вугілля стабілізовано. Що було зроблено, зокрема, для збільшення імпорту вугілля. Питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоять на порядку денному".

Нагадуємо:

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що українські теплоелектроцентралі значно зменшили виробництво електроенергії, а ті, що частково використовують вугілля, – припинили роботу.

Дмитро Рясний, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: