на хвилі «четвертої хвилі фемінізму»

Відомий нідерландський бренд чоловічих костюмів Suitsupply запустив дочірній бренд Suistudio, що спеціалізується на жіночих ділових костюмах. Для реклами бренду вибрали яскравий старт: в соціальних мережах запустили кампанію #nodressingmen, спрямовану проти об’єктивації жінок. Розповідаємо, що це означає і чому це важливо.
Рекламна кампанія #nodressingmen приурочена до відкриття магазину Suistudio в Нью-Йорку в кінці жовтня.
На фото повністю одягнена модель Ріанна тен Хакен позує в модних брючних костюмах, в той час як чоловіки-моделі грають роль красивих частин тіла.
Чому цей Кампейн заслуговує на увагу? Тому, що зазвичай роль «оголеного реквізиту» виконують жінки. Не тільки в модній індустрії, а й в кіно, порнографії, у відеокліпах і т.д. Такий стан речей пов’язаний з тим, що в давнину рабам заборонялося носити одяг і мати особисті речі, а чим більш високе положення займала людина, тим більше одягненим він з’являвся на публіці, демонструючи свій високий статус. Подібне ставлення до оголеного тіла дійшло і до наших днів, тому люди без одягу поруч з одягненими людьми відчувають себе більш вразливими, беззахисними і залежними.
Це добре пояснює, чому в масовій культурі жінки набагато частіше зображуються оголеними, ніж чоловіки.
Справа в об’єктивації: після переходу до патріархального укладу життя цінність жінки як особистості і рівноправного учасника соціального процесу критично знизилася, впавши до функції дітонародження, вигідного обміну, обслуговування та сексуального задоволення. У цьому сенсі об’єктивація, в тому числі сексуальна, – це сприйняття людини як товару або об’єкта для будь-якого використання, без урахування його особистості або здатності відчувати почуття (Wikipedia). Об’ектівіруя жінок в рекламі та ЗМІ, бренди і рекламодавці ігнорують їх особисті та інтелектуальні можливості і здібності і зводять образ жінки до стереотипному зображенню інструменту для задоволення чужого сексуального бажання, яке вона викликає, але не обов’язково відчуває сама.
Через масштабну тиражування таких зображень, відео та кінообразів, жінок оцінюють по зовнішності, прирівнюючи їх цінність до їх сексуальної привабливості. Це призводить до серйозних психологічних наслідків: бум булімії і анорексії, постійне невдоволення собою і залежність від пластичних операцій, розлади харчової поведінки і, як наслідок, ожиріння, депресії, занижена самооцінка, почуття провини, сорому, страху і відрази по відношенню до себе, так як відповідати всім стандартам краси складно, дорого і часто болісно.
Очевидно, що об’єктивації зручно і вигідно використовувати для просування товарів і послуг, так як залякана і незадоволена собою жінка купить все, що завгодно – і навіть крем від целюліту – щоб отримати статус, повагу і увагу суспільства і його окремих індивідуумів.
Таким чином, за допомогою Кампейн бренд Suistudio вбив одразу двох зайців: по-перше, брючні костюми, тема андрогінності та інші відсилання до образу working girl в епоху становлення рівноправності в тренді в 2017-м – на хвилі «четвертої хвилі фемінізму».
І, по-друге, за допомогою прикладу «навпаки» бренд показав, наскільки безглуздо, абсурдно і антигуманно виглядає звична нам картина світу, в якій напівоголена молода дівчина під руку з чоловіком в діловому костюмі не викликає навіть подиву.

натисни MIXADVERT

Be the first to comment

Leave a Reply