Газова пастка для Європи: як Кремль намагається розсварити країни ЄС

мах

Протидіяти планам Кремля у Європі ще можна. Україна та європейські партнери мають виступати єдиним фронтом

Росія прагне розсварити країни Європейського Союзу. І для дестабілізації політичної ситуації в ЄС активно використовує газовий важіль.

В останні місяці ціни на газ на європейських хабах б’ють рекорд за рекордом. Наразі вартість тисячі кубів блакитного палива впевнено перевищує тисячу доларів. За рік зростання вартість газу перевищила 400%, а його запаси  в Європі – найнижчі з 2011 року.

Це не ринкова ситуація. Більшість політиків, експертів та аналітиків бачать за цим сплановану гру Кремля.

Все це, звісно, відповідає дійсності, адже Газпром уперто відмовляється збільшувати транзит, зокрема через українську газотранспортну систему. Російський газовий монополіст також не контрактує з європейськими споживачами обсяги газу на наступні періоди. Монополіст у пік кризи демонстративно у 4 рази скоротив поставки через газогін  «Ямал-Європа». Звичайні планові технічні роботи. Європа поки що вірить у ці казки.

Прессекретар Путіна цинічно зазначив, що винні самі європейці: купуйте більше, почнемо нарощувати обсяги. Сам Газпром при цьому звітує про рекордні за останні роки показники видобутку газу.

Не «сплять» і пропагандисти Кремля, які лякають Європу холодною зимою із численними смертями. «Славнозвісна» Маргарита Симоньян уже ретранслює жахи про десятки замерзлих британських пенсіонерів. Робить із сюжету німецьких надзвичайників про правила утеплення житла апокаліптичну картину. І відверто натякає: це тільки квіточки, чекайте на зиму.

Але неправильно бачити за цим лише тиск на Європу для швидшої сертифікації трубопроводу «Північний потік-2». У ЄС є свої регламенти, які займають певний час, і в РФ це чудово розуміють. Стратегічна мета Кремля ‒ змусити європейські країни укласти прямі довгострокові контракти з Газпромом.

Це не стільки економічно вигідна комбінація, скільки продумана політична підривна акція РФ. Першою ластівкою цієї схеми стала 15-річна угода з Угорщиною на постачання 4,5 млрд кубів газу на рік в обхід України, що завдасть чималої шкоди економічним інтересам нашої держави. Тому українська влада вимагає, щоб договір оцінила Європейська комісія. Керівництво Угорщини висловило невдоволення діями офіційного Києва, називаючи це «втручанням у внутрішні справи», і викликало українського посла до місцевого МЗС. Україна вдалася до «дзеркальної» відповіді.

Економічна складова дій Росії зрозуміла. Поки вирішується питання з сертифікацією «ПП-2», РФ пропонує європейським країнам просту формулу. Замовляйте наш газ в обхід України на вигідних умовах, або буде дорожче. Фактично за 3 роки до завершення контракту на транзит газу Україну свідомо викреслюють з переліку надійних транзитерів.

Ми сигналізуємо про це в усі європейські установи, але де-юре до Кремля важко пред’явити претензії. Як заявляли деякі експерти зі сфери безпеки, РФ може вдатися навіть до диверсій на українській ГТС, щоб дискредитувати Київ. Але економічна удавка поки виглядає «красивішим» кроком. Знущаючись, Кремль уже запропонував прямі поставки газу й Україні. Ця стратегія проста – не хочете замерзнути, співпрацюйте.

Насправді задум Кремля значно глибший, ніж просто позбавити Україну частини доходів від транзиту. Уклавши з Угорщиною вигідний для обох країн контракт під час шаленого стрибка цін для інших європейських держав, Росія прагне внести розкол у Євросоюзі.

Очевидно, що політичні сили, фінансовані РФ у багатьох європейських країнах, почнуть розхитувати ситуацію простим запитанням. Чому угорцям можна, а наші громадяни повинні переплачувати?

Дестабілізація ситуації й отримання від цього геополітичних дивідендів ‒ один із основних напрямів діяльності РФ у гібридній війні з цивілізованими демократіями.

Щоб відволікти увагу від основного задуму, Кремль вдається до традиційних для себе інформаційних «вкидів». Зокрема, російські ресурси через «експертів» у західних ЗМІ розповсюдили фейк, що у випадку збереження транзиту газу через Україну, постачання через Польщу буде припинено. Посварити наші держави не вдалося. Посадовці обох країн оперативно спростували дезінформацію, адже газ через український та польські газогони постачається у різні регіони Європи, вони не дублюють один одного.

Пропагандистська машина Кремля миттєво народила новий фейк: нібито міністр енергетики України офіційно заявив німецькому колезі про повне зупинення транзиту через вітчизняну ГТС після введення в експлуатацію «Північного потоку-2».

По-перше, у цьому немає економічної доцільності, крім втрати коштів від транзиту, – на межі колапсу може опинитися вся газотранспортна система.

По-друге, таке рішення несло б величезні репутаційні втрати для української влади.

І головне, по-третє, саме під час візиту в Європу міністр Герман Галущенко інформував європейського комісарку з енергетики Кадрі Сімсон про офіційну позицію Києва щодо контракту Угорщини і «Газпрому» з постачання газу в обхід України. Серед іншого пані Сімсон  підтвердила, що Єврокомісія вважає Україну надійною транзитною державою. Тож черговий фейк виявився пшиком.

Росія, звичайно, продовжить шантажувати, тиснути і дестабілізувати ситуацію у Європі.

Україна зі свого боку систематично наголошує європейським країнам на небезпеці, яку несе енергозалежність від російського газу. Очевидні факти показують, що РФ цілеспрямовано б’є по економічних інтересах європейців, розхитує єдність і політичну стабільність ЄС, зокрема прямими контрактами з окремими країнами. Принцип «розділяй – і володарюй» – у дії.

Протидіяти планам Кремля у Європі ще можна. Україна та європейські партнери мають виступати єдиним фронтом проти агресивних задумів РФ. Тільки спільними зусиллями можна зупинити натиск Кремля. Інакше поодинці ведмідь з’їсть усіх.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

і