За майже два роки не було визволено жодного українського патріота з російських катівень

Нещодавно український омбудсмен Людмила Денісова повідомила про те, що на окупованій Донеччині керівництво Макіївської колонії №32 та Сніжнянської виправної колонії №127 тримає українських в’язнів в нелюдських умовах, систематично залякує та вимагає гроші у в’язнів. І це ще раз нагадало про те, що за майже 2 останніх роки не звільнено жодного українського патріота з російських тюрем.

Нагадаємо, в ОРДЛО утримується 285 незаконно «засуджених» українців. Також, станом на вересень 2021 року, у російських в’язницях у Криму та Росії утримувалося 127 українських політичних в’язнів, 38 політв’язнів перебувають у російських місцях ув’язнення Криму, 89 – на території Росії.

У лютому 2020 року Зеленський розмірковував, як він буде міняти полонених всіх разом чи по етапах:

«У нас зараз там довгі списки. Їх потрібно розбивати. На тій стороні понад 200 наших, а у нас тут десь 175-180. А це означає, що за раз їх усіх повернути неможливо, через підготовку документів . Тому цей процес буде ділитися на кілька обмінів. У цьому напрямку ми просуваємося».

Між тим, вже скоро два роки, як Зеленський і його команда не провели жодного обміну. Офіційна версія – Росія блокує цей процес. І це правда. Але при Порошенку Росія також його блокувала. Тільки тоді Україна навчилася формувати «якісний обмінний фонд», і Росія змушена була йти на обмін. Останній великий обмін у грудні 2019 року проведений при Зеленському, але за рахунок «фонду», сформованого при Порошенку. Одним з прикладів, як це робилося при Порошенку, – це операція з ввезення Цемаха з ОРДЛО і з затримання найманців з ПВК «Вагнер» (ці операції почали розроблятися ще при Порошенку). При Зеленському операцію з ПВК «Вагнер» «злили» і саме це є причиною того, що десятки українців досі в російських катівнях.

Джерело

 

Автор