Арешт Саакашвілі: причини та можливі наслідки для України

мах

1 жовтня Міхеіла Саакашвілі затримали у Грузії, куди він прибув уперше за вісім років. Саакашвілі таємно приїхав із України до Грузії перед муніципальними виборами, що відбулися 2 жовтня.

Як із цим пов’язаний арешт Саакашвілі? Навесні 2021 року був підписаний меморандум між владою та опозицією про те, що у разі вагомого результату опозиції на місцевих виборах і, навпаки, падіння рейтингу провладної партії нижче 40%, будуть оголошені дострокові парламентські вибори.

Візит експрезидента був використаний як каталізатор для об’єднання всіх опозиційних сил. Це мало б призвести до збільшення електоральної підтримки партії Саакашвілі. Він свідомо йшов на провокацію протестних настроїв усередині Грузії. Саакашвілі усвідомлював, що його затримання може додати певних відсотків підтримки. Відповідно це могло призвести до перемоги його прихильників і проведення дострокових парламентських виборів.

Але підрахунок голосів показав, що підтримка правлячої партії «Грузинська мрія» є на рівні 47%. У той час як підтримка партії Саакашвілі – на рівні 30%.

Навіщо експрезидент Грузії незаконно перетнув кордон?

Мовиться про те, що штабісти або грузинські спецслужби зіграли на певних амбіціях Саакашвілі щодо його повернення у велику політику. Варто нагадати, що рік тому грузинська опозиційна коаліція «Сила в єдності» заявляла, що у разі її перемоги на парламентських виборах в країні пост прем’єр-міністра отримає саме Саакашвілі.

Aresht SaakashviliКадри арешту Саакашвілі Фото з відкритих джерел

До речі, масові протести проти фальсифікацій на тих виборах виявилися не такими масштабними, щоб вплинути на владу.

Фактично експрезидента використали втемну та просунули завищені соціологічні дані щодо рейтингу його партії, які не відповідали дійсності.

Дуже показовою є заява прем’єр-міністра Грузії Гарібашвілі про те, що спеціальні служби його країни володіли всією інформацією про пересування Саакашвілі ще в Україні та процес був під їхнім повним контролем. Голова уряду подякував міністру внутрішніх справ Вахтангу Гомелаурі та голові Служби держбезпеки Грузії за виконану роботу.

Арешт Саакашвілі може стати причиною дипломатичного скандалу

Відкритим залишається питання щодо готовності і, головне, можливості українських спеціальних служб протидіяти представникам іноземних розвідтовариств на території нашої держави.

Повертаючись до питання візиту Саакашвілі в Грузію, варто підкреслити, що цим візитом він поставив у незручне становище Україну. Саакашвілі незаконно перетнув кордон, за що може отримати 4 роки ув’язнення. До речі, кордон він перетнув як український функціонер — голова виконавчого комітету Національної ради реформ України.

Тому МЗС України досить обережно реагує на цю ситуацію. Реакція США та країн ЄС також доволі стримана. Речник Державного департаменту Нед Прайс заявив, що Держдепартамент США уважно стежить за розвитком подій навколо затримання у Грузії Міхеіла Саакашвілі та закликає Тбілісі забезпечити справедливе ставлення до експрезидента, відповідно до законів Грузії та її міжнародних зобов’язань у сфері прав людини.

Своєю чергою, влада Грузії вже заявила про те, що не має наміру передавати українській стороні заарештованого експрезидента країни Міхеіла Саакашвілі.

Чи можлива екстрадиція?

Правових підстав для екстрадиції Саакашвілі в Україну наразі не існує. Річ у тім, що екстрадиція в Україну з Грузії відбувається лише в тому разі, коли людина, видачу якої вимагає інша сторона, там притягнута до кримінальної відповідальності. У нашому випадку Саакашвілі не має проблем із законом в Україні.

Можливо тому, що нинішня влада врахувала помилки попередників. Ідеться про конфлікт Саакашвілі та п’ятого президента Петра Порошенка.

Міхеіл звинувачував тодішнього главу держави у корупційних схемах. Теперішня влада розуміє, що Саакашвілі може стати подразником в Україні, особливо для президента. Саакашвілі на тлі фактичної бездіяльності Національної ради реформ міг повторити вже сталу схему: звинуватити президента у корупційних схемах і блокуванні реформ. Тому, на мою думку, затримання Саакашвілі певною мірою влаштовує владу.

Нагадаю:

  • Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках, а після поразки на чергових виборах у 2013-му залишив країну. Після цього проти нього порушили низку кримінальних справ. У 2015 році Саакашвілі був позбавлений громадянства Грузії.
  • Президент України Володимир Зеленський пообіцяв посприяти звільненню заарештованого в Грузії експрезидента Міхеіла Саакашвілі.

і

Автор Дмитро Снєгирьов 1209 Articles
співголова ГІ "Права Справа"