«Слідство.Інфо» проаналізувало, скільки грошей заробили за дев’ять років співпраці з каналом «1+1» олігарха Ігоря Коломойського компанії групи «Квартал 95» оточення президента Володимира Зеленського. І скільки із цього сплатили податків на прибуток. Спойлер — усього трохи більше 3 мільйонів доларів.   

Третього жовтня «Слідство.Інфо» випустило розслідування про офшорний бізнес оточення президента Володимира Зеленського. Воно базується на витоку документів Pandora Papers — наразі найбільшому в історії.

Журналісти знайшли документи, які підтверджували інформацію, опубліковану під час передвиборчих перегонів 2019 року. А саме схему, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. 

 

 

Схема ймовірного виведення коштів з «Приватбанку», опублікована під час передвиборчої кампанії 2019 року

Це відбувалося у період, коли студія «Квартал 95» починала співпрацювати з телеканалом «1+1», основним власником якого є згаданий олігарх.

40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу. Тобто, Ігор Коломойський начебто вклав ці гроші до бізнесу «кварталівців». До того ж, фірми, з яких прийшли ці гроші, підозрюються у відмиванні мільярдів, виведених із «Приватбанку». 

Чи була це спроба оплатити послуги «Кварталу 95» та уникнути сплати податків в Україні? Або ж ці гроші могли бути використані з іншою метою?

ЯК ВЛАШТОВАНИЙ БІЗНЕС «КВАРТАЛУ 95»  

Давайте придивимось до бізнесу Зеленського та його соратників ближче. На чому ж і скільки вони заробляли?

Бізнес студії «Квартал 95» включає у себе багато складових. Вони не лише виробляють телевізійні шоу, але й організовують концерти, беруть участь у корпоративах, знімають кіно та серіали. 

Дослідник теле- та кіноринку Артем Вакалюк розповідає, що оцінити реальні масштабі доходів компаній групи «Квартал 95» доволі складно, адже немає середнього показника вартості такої продукції, яку виробляє бізнес оточення президента Зеленського. Однак, зауважує він, йдеться про доволі великі суми.

«Квартал виробляє досить багато, а тому порядок цифр буде досить великий. Це група, яка виготовляє багато контенту і серіального, і телевізійного щодня, майже як у ефірі. «Квартал» має свій канал. Якщо хтось не знає, вони дистрибутуються на кабельних платформах, на стрімінгових платформах, на супутнику. «Квартал 95», так називається канал, там акумульований їхній контент і він 24 години на добу там і транслюється, тобто, звідти теж щось капає «Кварталу»», — розповів він «Слідству.Інфо».  

Артем Вакалюк, дослідник теле- та кіноринку

Втім, заробітки бізнес-імперії оточення Зеленського — комерційна таємниця. Її не розкривають ані самі «кварталівці», ані канал «1+1».

Трохи деталей розповів лише олігарх Ігор Коломойський. В інтерв’ю виданню «Українська правда» бізнесмен назвав приблизні суми, які отримують «кварталівці» за контрактом. «Вони добре заробляють, у них річний контракт від 10 до 20 мільйонів (доларів, — ред.)», — розповів Коломойський.    

Шоу «Вечірній квартал» уже майже десяток років виходить на телеканалі «1+1» / Фото: kvartal95.com

«Слідство.Інфо» отримало від джерел у податковій інформацію щодо заробітків бізнесу оточення чинного президента. А також зібрало частину з опублікованих податковою відкритих даних і проаналізувало, скільки ж могли заробляти компанії, що входять до «імперії сміху» Володимира Зеленського та його бізнес-партнерів.

Чи співпадають ці доходи із сумами, які озвучив Коломойський? І чи є «кварталівцям» що приховувати? Ми проаналізували, скільки «Квартал 95» заробив за роки роботи із телеканалом «1+1» — із 2012-го до 2020-го. Тобто за останні дев’ять років. Частину отриманих даних ми також змогли перевірити за допомогою системи YouControl.

Але зауважимо — оскільки бізнес оточення Володимира Зеленського працює не лише з каналом Коломойського, а й отримує дохід від корпоративів, концертів, кінопрокату та телетрансляцій, частка грошей Коломойського у доходах «кварталівських» фірм достеменно не відома.   

Всього у групі «Квартал 95» ми нарахували 24 компанії, більшість з яких займається концертами, кіно і телебаченням. Частина компаній була зареєстрована зовсім недавно, тому заробітку ще не показала. Як виявило «Слідство.Інфо», найактивніше гроші отримували 11 фірм. 

ЩО МИ АНАЛІЗУВАЛИ?

Ми досліджували три показники — дохід, прибуток та податок на нього. Дохід — це всі гроші, які за рік заплатили компанії — за послуги чи товари. 

Але з цих грошей вона повинна ще сплатити зарплати, розрахуватися по кредитах та з постачальниками. Все, що залишається після всіх необхідних виплат, — це прибуток. Тобто, зароблене компанією. Але з прибутку треба ще сплатити державі 18% податків. Раніше цей показник був вищим, але до 2016 року зменшився до цих показників.

Все, що залишилося після сплати податків — це чистий прибуток. Його власник вже може використати на свій розсуд — вкласти у виробництво, або ж виплатити в якості дивідендів.

Якщо ж компанія витратила більше грошей, аніж отримала за свої послуги чи товари — це збиток. Тоді платити податки державі не потрібно. Цим часто користуються в недобросовісних компаніях — штучно збільшують витрати, щоб не платити податок на прибуток. 

ОФШОРНИЙ СЛІД УКРАЇНСЬКОГО «КВАРТАЛУ»  

Офшори — це, до речі, теж спосіб зекономити на податках. Офшорні юрисдикції пропонують низькі або навіть нульові податкові ставки, що, ймовірно, і приваблює бізнес працювати у таких країнах. Схоже, доволі активно використовували офшорні фірми й у бізнесі оточення Зеленського.

Як показало розслідування «Слідства.Інфо» про офшорні компанії оточення президента, гроші від олігарха Коломойського могли заходити і через іноземні фірми. Того року, коли «Квартал 95» почав співпрацювати з олігархом, ключові люди компанії реєструють низку фірм на далеких островах. 

Отримані журналістами документи підтверджують, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток фірм на Британських Віргінських островах, Белізі та на Кіпрі. У серці цієї мережі перебувала досі невідома фірма Maltex Multicapital Corp. Згідно із документами витоку, Maltex була порівну поділена між фірмами Володимира Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів та ще одного «кварталівця» — сценариста та режисера продуктів студії Андрія Яковлева.

Читайте такожЖурналісти підтвердили зв’язок Зеленського із Коломойським на $40 мільйонів

Один із колишніх бізнес-партнерів Зеленського, Борис Шефір, у телефонній розмові пояснив журналістці Олені Логіновій необхідність ведення бізнесу закордоном так.

Можна таке тоді питання: навіщо «Квартал 95» взагалі реєстрував офшорну частину свого бізнесу? Чому не можна було обійтися українськими компаніями?

Це ви поставте нашим законотворцям (запитання, — ред.), які таку ситуацію створили, що постійно бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо — захистити свої інтереси.

Однак, схоже, що «кварталівцям» гріх жалітися.

Саме у 2012 році, тоді, коли гумористичне шоу Зеленського та партнерів переходило на канал «1+1» Коломойського, вони отримали найбільший дохід — понад 20,2 мільйона доларів. На той час — великі гроші.

І це найбільший дохід, який отримали у «Кварталі 95» за всі 9 років, які ми аналізували. Частину із цих грошей заплатили гумористам на телеканалі «Інтер», який тоді ще належав ексголові Служби безпеки України Валерію Хорошковському. «Квартал» доволі довго працював із цим медіа. 

За оцінками журналу Forbes, за контрактом з «Інтером» Зеленський та його партнери могли отримувати близько 11-12 мільйонів доларів на рік. 

Оскільки «Квартал 95» розпочав співпрацю із телеканалом «1+1» лише восени 2012 року, навряд чи вони змогли б отримати повну суму озвученої Ігорем Коломойським вартості контракту. Тож скільки заплатив у той рік олігарх фірмам майбутнього президента? І навіщо якісь розрахунки йшли через офшорні компанії? «Слідство.Інфо» вирішило поцікавитися у нього самого, однак на дзвінки він не відповів. 

ЗБИТКОВІ 2010-ТІ І ДОРОГІ ПОКУПКИ

Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», за час роботи із каналом олігарха Коломойського у фірм оточення Зеленського з’являється коштовна нерухомість у центрі Лондона.

Документи із наймасштабнішого витоку Pandora Papers дозволили встановити, що компанії «кварталівців» мають у власності три квартири у центрі столиці Великої Британії. Йдеться про фірми першого помічника президента Володимира Зеленського, Сергія Шефіра, та співвласника «Кварталу 95» Андрія Яковлєва.

Читайте також: Найближче оточення Зеленського придбало нерухомість у Лондоні на $7,5 мільйона

Вона обійшлася колишнім партнерам президента у 7,5 мільйонів доларів. Чи могли «кварталівці» заробити на неї в Україні?

Прибутків у 2012-му компанії «Кварталу 95» у порівнянні із доходами показали небагато. Тому й сума податків вийшла незначна — всього 43 тисячі доларів. Фактично, із кожної сотні доларів доходу після всіх витрат та сплати податків залишилось лише близько 2 доларів. 

Далі справи Кварталу дещо погіршилися. У 2013-му, 2014-му та 2015-му фірми Зеленського були збитковими, і з кожним роком сума збитків росла. Виглядало, що Квартал витрачав більше, аніж заробляв.

Тому більшість компаній групи Зеленського та партнерів у цей час або не сплачували податок на прибуток взагалі — бо не було з чого, або платили його мінімально.

Навряд чи таких грошей вистачило, щоб купити коштовну нерухомість у центрі Лондона, яка згодом з’явилась у фірм, що належали бізнес-партнерам Зеленського. Сергію Шефіру, нині — першому помічнику президента, та «кварталівському» сценаристу та режисеру Андрію Яковлєву. 

ХИБНА КРИТИКА ОПОНЕНТІВ?

Через «нулі» у податкових деклараціях компаній «Кварталу 95» кандидата у президенти, а згодом і президента Володимира Зеленського доволі жорстко критикували опоненти.

Народний депутат від політичної сили експрезидента Петра Порошенка Володимир Ар’єв найчастіше коментував фінансові питання бізнесу Зеленського. 

У сюжеті програми «Спостерігач» Ар’єв так відгукувався про фінансовий стан компаній оточення Зеленського: «Податок на прибуток свідчить про те, що всі компанії ухилялися від оподаткування».

Наприклад, нардеп у своїх публікаціях стверджував, що низка компаній із групи «Квартал 95», в тому числі ТОВ «Квартал-Концерт», не сплатили жодної гривні податку на прибуток у 2014 році.

Але це не так. Як встановило «Слідство.Інфо», податкова звітність цієї фірми оточення Зеленського показує, що податок тут таки сплатили, хоч і зовсім невеликий — трохи менше 5 тисяч гривень. Це близько 613 доларів за тогочасним курсом.

Справді, сума незначна, але і не нульова, як наголошує депутат. І проблема могла виникнути через ймовірне різночитання податкової звітності.

Річ у тім, що у податковій звітності одиницями виміру є тисячі гривень. Тобто, пишемо 5 — а маємо на увазі 5 тисяч. 

Тим паче, що в тому ж таки 2014 році група компаній кварталу таки заплатила в бюджет понад 23 тисячі доларів.

До того ж, в групі Зеленського завжди була компанія, яка приносила мільйонні прибутки. І платила мільйони податків до бюджету. Це — ТОВ «Квартал 95». З огляду на доходи цієї фірми, її можна назвати центром української мережі гумористичного бізнесу чинного президента.

«СЛУГА НАРОДУ» ЯК ФАКТОР УСПІХУ 

Наприкінці 2015-го на екрани виходить серіал «Слуга народу», який врешті-решт і привів Зеленського до влади.

І з того часу справи в українських фірмах «Кварталу 95» значно покращуються. Вони починають щорічно отримувати дохід, співрозмірний із тим, який називав Ігор Коломойський у інтерв’ю, тобто між 10 та 20 мільйонами доларів.

Апогею фінансова ситуація досягає у 2019-му — коли на екрани виходить третя частина серіалу «Слуга народу». Зеленський офіційно виходить із бізнесу і стає президентом. Доходи знову сягають 20 мільйонів доларів, фірма отримує рекордні прибутки, відтак платить значні податки.

Ба більше, 2019 рік став для українського бюджету найбільш вигідним. «Кварталівські» компанії, за підрахунками «Слідства.Інфо», у цей рік сплатили до бюджету понад 1,1 мільйона доларів. Це більше третини усього сплаченого групою фірм оточення Володимира Зеленського податку на прибуток за 9 років роботи зі структурами Ігоря Коломойського в Україні.  

Скільки ж все-таки заплатили «кварталівці» податку на прибуток за час співпраці з каналом олігарха Коломойського? Трохи більше 3,2 мільйона доларів.

І отримали майже 14 мільйонів доларів прибутку при доходах у майже 108 мільйонів доларів. Це означає, що офіційно компанії оточення Володимира Зеленського прозвітували, що з кожних ста доларів у них залишилось 13 доларів чистого прибутку.

Але бізнес Зеленського та його партнерів насправді — значно більше, ніж один лише контракт із «плюсами» Коломойського. Це також мільйонні надходження від корпоративів та концертів.

Дослідник теле- та кіноринку Артем Вакалюк також не зміг достеменно назвати суму заробітків «Кварталу» на такій продукції. 

«Знову ж скільки коштує зйомка «Вечірнього кварталу»? Ну, вона ж іде не просто як зйомка «Вечірнього кварталу», це ж не заради виробництва телевізійного шоу, яке потім буде показано в ефірі «1+1». Це великий концерт, на який продаються в тому числі і квитки, і дохід іде «Кварталу», а не 1+1 від продажу цих квитків, а далі по правам», — зауважив експерт.

Читайте також: Pandora Papers: українські політики та бізнесмени у новому офшорному витоку

І кінопрокату.

«Найуспішніший наразі продукт українського виробництва, фільм українського виробництва, який зібрав найбільшу касу, це є фільм, дебют Володимира Зеленського режисерський «Я, Ти, Він, Вона». Це комедія, яка зібрала більше 71 мільйона гривень», — розповів Вакалюк.

За оцінками того ж журналу Forbes, з 2012 по 2015 рік касові збори від кінопрокату стрічок виробництва «Кварталу 95» лише в Україні склали не менше 38,6 мільйона доларів. А Україна — не єдиний ринок, на якому присутня продукція «кварталівців». Значні доходи приносив їм і російський ринок

Ймовірно, для цих мільйонів якраз і потрібні були фірми на далеких островах. А зовсім не для захисту від бандитів у владі.

Тож як виглядає реальний прибуток фірм оточення Зеленського? Ми вирішили запитати у його колишнього бізнес-партнера, кварталівця Андрія Яковлєва. Яковлєв відмовився спілкуватися зі «Слідство.Інфо». 

СУМНІВНІ 40 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ

Проаналізувавши отриману інформацію щодо податків, які сплачували фірми Зеленського, ми можемо сказати, що найбільше заробили «кварталівці» у 2012 році — коли розпочалася співпраця з телеканалом «1+1», де основним бенефіціаром є олігарх Ігор Коломойським. Тоді українські фірми отримали понад 20 мільйонів доларів доходів. А офшорні структури, як ми з’ясували у фільмі «Офшор 95», — ще 40 мільйонів від фірм, пов’язаних з Коломойським. 

Ігор Коломойський. Кадр із фільму «Зірвати банк»

Чи міг «Квартал 95» у 2012 році випустити продуктів аж на 60 мільйонів доларів? Доволі сумнівно. І тому версія про те, що через структури Зеленського могли проводитися гроші, виведені з «Приватбанку», виглядає ще переконливішою. 

Разом із тим критика опонентів Володимира Зеленського щодо ухилення від сплати податків також не виглядає неспростовною — компанії з орбіти оточення президента податки все ж сплачували. 

За дев’ять років присутності у ефірі одного із найбільших телеканалів країни, десятків проведених концертів та корпоративів, низці популярних кінострічок та серіалів, принесли державі всього 3 мільйони доларів податків. Однак для багатомільйонної імперії сміху «Кварталу 95» це виглядає незначною сумою.