Щоб було і не гуло: як кияни обирають побутову техніку
Головне, щоб був красенем чи тихенько працював? Коли обираєш на довгі роки, треба порадитися з друзями чи почитати відгуки в інтернеті? Вікенд разом з Фокстротом розпитав киян про те, як вони купують побутову техніку та на що звертають увагу в першу чергу.

Наша техніка — холодильник, пральна машинка та морозильна камера.
Коли обирають практично
Володимир Галецький, спеціаліст з продажів:

— Я доволі вибагливий покупець І у мене є певна послідовність, за якою я обираю той чи інший прилад.

Володимир Галецький
Холодильник:
На першому місці — обов'язкова наявність функції No frost. Далі: розміри, швидке заморожування, вартість, ощадливе використання енергії. Довша, ніж у конкурентів, гарантія також стане перевагою для мого вибору.

Звертатиму увагу також на колір приладу. Бажано завчасно оцінити, який рівень шуму видає прилад під час роботи. Маю зазирнути всередину, щоб побачити, наскільки зручні полички має холодильник — планую ставити туди і трилітрові банки, і важкі каструлі з маринованим м'ясом для шашлику.

Пральна машина:

Тут на першому місці розмір, прилад має вдало вписатися у невеличку ванну кімнату. Врахую, скільки кілограмів брудного одягу машинка може випрати за один раз. Звісно, буду орієнтуватися на пʼять кіло.

Оціню її вартість та ощадливість відносно використання електроенергії, перевірю, яку гарантію надає виробник. Почитаю, скільки обертів має прилад і який рівень шуму видає при роботі.

Наостанок дивитимуся на зовнішній вигляд.
Морозилка:
Тут основним фактором вибору буде розмір. На другому місці за важливістю — наявність швидкого заморожування, функції No frost.

Цікавить також діапазон температур, ощадлив робота та шум (хотілося б дуже тихої роботи, бо шуму від різноманітних приладів в хаті і так вистачає).

Якщо влаштують гарантійні умови, зазирну всередину, щоб оцінити, наскільки зручні там полички та ящики.
Перш ніж обрати річ, яка має прослужити довгі роки:
дізнаюся відгуки друзів і знайомих про їхню техніку, розпитаю, задоволені вони чи ні;
поспілкуюся з друзями, які займаються продажами побутової техніки. Зберу їхні відгуки, поради. А може у когось з них і куплю необхідне;
вивчу пропозиції інтернет-магазинів та обов'язково почитаю у них відгуки;
завітаю в магазини і розпитаю продавців-консультантів.
Коли обирають лірично
Наталія Івко, багатодітна мама та досвідчена кулінарка:

— Я досить пофігістична — не хочу обирати техніку для дому, а хочу одразу користуватися. Читати відгуки суб'єктивно та довго, слухати консультанта неприкольно. Простіше за все поставити задачу чоловікові. Ефективно і завжди є, кого звинуватити, якщо що.

Наталія Івко
Крім того, я лінива і не дуже прагну розбиратися у всіх цих класах побутової техніки, функціях контролю дисбалансу барабана та інших наворотах. Власне, для цього я заміж виходила — щоб урочисто делегувати подібні обов'язки кращому з чоловіків. Ви тільки йому цього не кажіть.

А ще я не люблю зайвих функцій. Ну, чесно — нащо мені «біоензимна фаза», якщо я навіть не одразу можу вимовити перше слово? Або повітряно-бульбашкове прання? Я хочу, щоб було три кнопки, і не паритися зі складним вибором між «пранням шерсті» та «делікатним пранням». Що простіше, то краще.

Коли мені потрібна пральна машина, то потрібна саме вона. З тим типом завантаження білизни, що мені зручно. Певного розміру і можливості закинути всередину стільки білизни, скільки хочу. І якщо пральна машина ще буде рожевою зі стразиками, я оберу її — щоб діти радісно верещали і щасливо пищали.

Так само й морозильна камера. Там взагалі не треба кнопок, будь ласка. Вилку в розетку — і нехай працює, без додаткових параметрів щодо заощадження електроенергії. Мені простіше заплатити у кінці місяця на три гривні більше, ніж витрачати час на порівняння можливих варіантів споживання електрики.

Хотіла приблизно те саме набурчати й про вибір холодильника, але тут раптом зрозуміла, що я іноді нормальна людина. Бо є речі, які для мене важливі. І навіть принципові! Наприклад, внутрішній об'єм: що більше, то краще, в нас всі слабкі духом і люблять поїсти. Обов'язкова морозильна камера й обов'язково знизу. Двері повинні перевішуватися на іншу сторону, бо мені так зручніше, і ми так робимо з кожним новим холодильником. Хочу, щоб було два окремих компресори, бо саме холодильну частину я мию частіше, ніж морозильну. Колір вже неважливий, мене цікавить винятково вбудована техніка. А колись ми з сестрою три місяці полювали за моделлю з дзеркальною поверхнею, ми ж дівчата, і нам хотілось.

Китай не візьму — якось він в мене не асоціюється з великою технікою. Проте якщо його замаскують під «країна-виробник — Німеччина, а у Китаї лише трохи дозбирали», можу обрати й Китай.

Начебто все. Я вже дико втомилася, лише думаючи про необхідність обирати побутову техніку… Як добре, що я можу делегувати ці питання чоловікові, здоров'я йому і терпіння, щоб витримувати мої забаганки щодо стразиків і кількості кнопок на пральній машині!

Коли обирають ергономічно
Андрій Мілютін, айті-спеціаліст:

— Для мене важливі виробник техніки та ціна. Занадто дешеві прилади точно не купував би, бо переконаний, що така техніка низької якості. Оціню функціонал — мають бути наявні усі потрібні мені функції. Порадію, якщо є додаткові корисні, про які я можливо не подумав, проте про це подбав виробник.

Андрій Мілютін
Наступний пункт — гарантія та сервіс. Вони мають відповідати моєму запиту. Розмір, колір і взагалі дизайн мають відповідати площі та інтер'єру квартири.

Чого я чекаю від холодильника: щоб холодив і зберігав продукти свіжими достатньо довго. Розморозка — мінімум раз на рік. Тобто необхідна функція No frost. Мешкаю сам, у холодильнику є невеличка морозилка, тому для себе я точно не стану купувати окрему морозильну камеру.

Моя головна вимога від пралки — багатофункціональність. Хотілося б мати вибір з чималого списку режимів. На другому місці — окрема та якісна функція сушки. Речі не мають бути мокрими, коли виймаєш їх з барабана.

Коли я обирав пралку, дослухався до важливої поради: краще придбати два прилади окремо — пральну та сушильну машинки. Як на мене, це зручно та заощаджує час: можеш закинути одну партію одягу прати, іншу — сушитися. Таку пораду давали мені і знайомі, і дизайнер, що допомагав оформляти квартиру.

Як я обираю техніку: спочатку просто дивлюся на те, що подобається візуально. Потім читаю характеристики такої техніки та вивчаю відгуки на неї. Також розпитую знайомих і не лінуюся зайти в магазин, послухати консультантів.
Світлана Максимець, редакторка:

— Мабуть, уся моя побутова техніка вже трохи застаріла. Думаю, питання заміни — це лише питання часу. Коли ми купили квартиру та планували нову кухню, головною вимогою до холодильника було вписатися в кухню за шириною та висотою. Тепер я оцінила те, що маю, і сформулювала, чого хочу.

Світлана Максимець
Холодильник:
Матиме максимально надійні товсті полички в основній частині та прозорі зручні по боках та внизу для овочів.

Не торохтітиме під час роботи так, наче в кухні злітає боїнг.

Матиме систему No frost.
Пральна машина:
Певний розмір та вертикальний спосіб завантаження, щоб вона вписалася в ванну.

Можливість завантажити не менше пʼяти кіло брудного одягу за одне прання.

Достатня кількість програм і режимів — делікатне прання, додаткове полоскання тощо.

Стійкий й нестрибучий характеру. Бо знаєте, якось дратує, коли пралка козою скаче по ванні.
Морозилка:
Я — та людина, яка мала морозильну камеру і оцінила, яке це щастя. Сподіваюся, що колись матиму більш сучасну. Мої вимоги прості:

Ощадливість в роботі.

Наявність функції швидкого заморожування.

Ніяких наглухо закритих ящиків! Пластик має бути прозорим.

Бажано, щоб були не тільки ящики, а й кілька полиць.
Техніку обирала
Світлана Максимець
Фото на бейджі: Depositphotos.