23 вересня в Шевченківському національному заповіднику у Каневі відбулися Дев’яті Міжнародні Шевченківські читання. Захід присвячений до 160-их роковин з часу повернення Тараса Шевченка в Україну. Цього року читання відвідала делегація з Республіки Казахстан. Шевченкознавці з різних країн обговорили кейси створення нової наукової біографії Кобзаря, а також дискутували про концептуальні підходи та стратегії досліджень біографії видатного українця.
Крім того, в рамках заходу був підписаний Меморандум про співпрацю між Шевченківським національним заповідником (Україна) і Мангістауським обласним історико-краєзнавчим музеєм імені Абіша Кекілбаєва (Республіка Казахстан).
“Минулого року, після нашої зустрічі з послом Казахстану, у шевченкознавців з України та Казахстану зав’язалися ділові та дружні стосунки. Тепер маємо плідну співпрацю. Це сприятиме міжнародним зв’язкам між нашими державами та дасть можливість поглибити знання про Великого Українця”, – підкреслив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.
Гості з Казахстану подарувати музею Тараса Шевченка речі казахського побуту Кобзаря для експозиції періоду заслання. Вони також облаштували юрту з урахуванням своїх національних традицій. Її наповнили казахськими килимами, національними чоловічим і жіночим костюмами, скринею, дерев’яною підставкою для подушки, тканими стрічками та бомбонами.
Працівники українського музею допомогли друзям із Казахстану зібрати речі українського побуту, аби й вони у своєму музеї змогли створити витоковий дух нашого Шевченка: домоткані давні вишиті сорочки, рушники та рядна.

Від admin