УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

"Яєчному теракту" проти Януковича – 17 років: як це було і що тепер з його героями. Відео

3 хвилини
22,0 т.
Янукович - Дмитро Романюк

Рівно 17 років тому, 24 вересня 2004 року, президент-утікач Віктор Янукович, який на той момент обіймав посаду прем'єрміністра України, постраждав від так званого "яєчного теракту". Це сталося в Івано-Франківську під час президентської передвиборної кампанії.

У той день у Януковича було заплановано зустріч зі студентами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Біля будівлі вишу претендента на президентський пост зустріли дві групи студентів, які скандували "Ющенко!".

На відеокадрах, знятих у момент прибуття прем'єра, видно, як на виході з автобусу в нього потрапляє яйце. Опустивши очі на піджак, Янукович взявся за груди і впав. Охорона блискавично підхопила його; главу уряду госпіталізували.

Такою була перша зустріч провладного кандидата з виборцями Прикарпаття.

Людиною, яка кинула яйце в Януковича, був студент першого курсу Дмитро Романюк. Після закінчення університету він працював економістом, викладав на кафедрі менеджменту та маркетингу Прикарпатського університету.

Опустивши очі на піджак, Янукович схопився за груди і впав

2019 року став заступником голови Івано-Франківської обласної адміністрації, а 2020-го отримав посаду директора управління взаємовідносинами з органами державної влади АТ "Укрзалізниця".

Після "яєчного" інциденту Романюк поясняв пресі, що його метою було зіпсувати картинку для ЗМІ, які транслювали підтримку Януковича молоддю Прикарпаття – а це не відповідало дійсності. Водночас він зазначав, що не є прихильником такого виду протестів і країну потрібно змінювати системними кроками, а не киданням яєць.

Дмитро Романюк зараз – один з топменеджерів "Укрзалізниці"

Згодом оточення Януковича запустило версію про те, що не було ніякого яйця, а був "тупий, важкий предмет", можливо, батарейка. Жодних доказів цієї версії надано не було.

Також у ЗМІ обговорювалася конспірологічна теорія, згідно з якою в штабі Януковича нібито планували фальсифікацію замаху на кандидата під час відвідин Західної України. Тому, коли прем'єр відчув, як щось тече по його грудях, вирішив, що це, власне, і був "замах" і тому впав без свідомості.

У той день у Януковича було заплановано зустріч зі студентами

Як відомо, президентські вибори 2004 року Віктору Януковичу виграти не вдалося. Після оголошення результатів другого туру, згідно з якими перемогу нібито здобув провладний кандидат, у країні почалася Помаранчева революція. Верховний Суд призначив переголосування, в результаті якого більшість голосів виборців отримав Віктор Ющенко.

Тим не менш 2010 року Янукович здобув крісло глави держави. Але після розстрілів на Майдані 2014 року його президентство закінчилося втечею до Росії.

Читайте також в OBOZREVATEL: