Політика

Збагачення через владу й контроль над ЗМІ: Зеленський підпадає під усі критерії олігарха

Збагачення через владу й контроль над ЗМІ: Зеленський підпадає під усі критерії олігарха

Фото: Facebook

Президент України Володимир Зеленський підпадає під категорії олігарха, закон проти яких сьогодні ухвалили у Верховній Раді. Зокрема, він використовує політичну владу для збагачення, контролює ЗМІ, має значну економічну вагу, фінансує партію “Слуга народу” й впливає на монополії.

Про це повідомив колишній міністр фінансів України Ігор Уманський на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, натепер Зеленський не лише очолює законодавчу владу, а й впливає на виконавчу і навіть на судову.

“Набагато більше Володимиру Зеленському пасував би термін “монарх”. Але ми називаємо його просто громадянин””, — зазначив Уманський.

Так, президент підпадає під категорії олігарха, які прописані в ухваленому сьогодні законі. Зокрема, він використовує політичну владу для збагачення свого оточення.

“Звичайно, особисто громадянин олігарх Зеленський грошей в руки не бере. Зате люди президента контролюють масу державних підприємств, міністерств і відомств. А в цих підприємствах, міністерствах і відомствах, за інформацією ЗМІ, процвітає корупція.

За найтаємнішими чутками, з цієї корупції ніби навіть платять надбавки депутатам, звісно не офіційно, а в конвертах. Звичайно, це предмет для дослідження НАЗК, НАБУ і інших кваліфікованих співробітників. Можливо, одного прекрасного дня вони щось накопають”, — написав колишній міністр.

Крім того, Зеленський контролює ЗМІ.

“Він контролює засоби масової інформації. Так, громадянин Зеленський — не власник. Але, як казав один мудрий чоловік, головне не володіти, а користуватися. Зеленський впливає на ЗМІ і контролює їх, з вигодою для себе і свого оточення.

Не обов’язково впливати фінансово. А ось впливати адміністративно, через лояльну Нацраду з ТБ — це 100% про нашого Зе. Чи ви думаєте, інші олігархи просто так хвалять громадянина олігарха Зеленського в ефірах ТБ?

З прийняттям цього закону, громадянин олігарх Зеленський буде контролювати ЗМІ через закон “про олігархів”. Опосередковано, через РНБО, але це все буде він. Якщо, звичайно, РНБО не визнає очевидний факт — він олігарх”, — пояснив Уманський.

До того ж президент Зеленський має не лише значну політичну вагу, а й економічну. Ідеться про його проєкт “Велике будівництво”.

“Так, він витрачає не свої гроші, а державні. Але вага його від цього не менше. Будь-який олігарх мріє прокручувати державні мільярди і впливати на формування бюджету. Отже, знову все сходиться”, — ідеться в дописі.

Ба більше, Зеленський фінансує політичну партію — “Слугу народу”.

“Офіційно — через бюджетні виплати на користь партії. Так, це не його гроші. Але ніде в законі не написано, що фінансувати повинен “за свої”. Там написано просто “фінансує”.

А якщо вірити ЗМІ, то фінансує ще й неофіційно — через розподіл “рибних” посад (в тому числі в наглядових радах), конверти, потоки. Через збереження недоторканними різного роду схем”, — зауважив Уманський.

Насамкінець Зеленський має вплив на низку монополій.

“Олігарх (за законом) — не тільки той, хто володіє монополією. А ще й той, хто здійснює контроль над керівництвом монополій і отримує з цього вигоду. І тут у нас є одразу кілька прикладів, як громадянин олігарх Зеленський впливає на: “Укравтодор”, НАК “Нафтогаз”, “Укрзалізницю”. А якщо копати глибше, то і на “Енергоатом”, “Центренерго”, і ще багато кого”, — підкреслив колишній міністр.

Як відомо, раніше за основу було прийнято законопроєкт №5599 “Про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”, за який проголосували 275 народних депутатів на позачерговому засіданні 1 липня.

2 вересня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Дмитра Разумкова з офіційним листом, де зазначила невідповідності до Конституції України законопроєкту № 5599 і запропонувала направити його до Європейської комісії “За демократію через право”.

До слова, народні депутати з фракції “Європейська Солідарність” та інших парламентських політичних сил подали до Ради альтернативний законопроєкт про олігархів.

На думку спікера Верховної Ради Дмитро Разумкова, у президентському законопроєкті про олігархів існує конфлікт інтересів, оскільки, гіпотетично, олігархи можуть бути в складі РНБО, яке й визначатиме людину олігархом.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.