Як вберегти дитину від коронавірусу у школі: профілактика COVID-19. Поради педіатра
Ілюстрація Depositphotos.com

Захворюваність на ковід в Україні продовжує рости. Лише за 13 вересня в країні зафіксували 3 332 нових підтверджених випадки ковіду. Серед них – 364 дитини.

Тому LIGA.Life розпитала відому дитячу лікарку Лідію Бабич про те, чи можуть батьки вберегти дитину від вірусу, як мінімізувати ризики, а що не працює зовсім.

Наскільки коронавірус небезпечний для дітей?

За сучасними даними, діти хворіють у легшій формі. Але навіть легкий ковід у дитини – не привід продовжувати водити її до школи.

Легкі симптоми не означають легку заразність.

Людина навіть із мінімальними симптомами може заражати так само, як людина з важкими, нести ту саму небезпеку для оточення.

Норми щодо тривалості днів самоізоляції для хворої дитини, якщо навіть форма ковіду легка, мають бути як для дорослих – два тижні.

Головний інструмент захисту дитини від зараження ковідом у школі – це?

Щоби навколо були вакциновані дорослі. Це найбільш важлива ланка захисної стратегії дітей. Адже за чинними нормами, поки що дітей вакцинувати не можемо, тільки в окремих випадках з певного віку. 

Рекомендації МОЗ щодо можливості вакцинації дітей від 12 років можна почитати тут.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Чи мають батьки привчати дітей носити маски, пересуваючись школою? 

Носіння чи не носіння масок – не зона відповідальності лише батьків. Працівники школи теж відповідальні за безпеку дітей, тому було би несправедливо покладати це лише на батьків.

Втім, маска – це другорядний захист, щоб зупиняти вірус, який поширюється. Щоб він не поширювався, треба вакцинувати дорослих. 

Дітей треба насамперед навчати гігієни.

Бо якщо маска одягається брудними руками та весь час совається на обличчі, надягається то одною стороною, то іншою – це буде фактор ризику, а не захисту.

Дітей треба навчати мити руки, а в школі забезпечувати для цього можливості. Наприклад, мають бути паперові одноразові рушники (часто в школах мило є, а витерти руки нічим – дитина з мокрими руками біжить далі). Мають бути антисептики, діти і вчителі мають контролювати їхнє використання.

Дуже важливий мікроклімат, тому слід провітрювати приміщення у класах, забезпечувати доступ дітей до питної води.

Скоро розпочнеться опалювальний сезон, повітря буде сухе і жарке, а коли за таких умов діти мало п'ють, це теж знижує опірність слизових оболонок до всіх респіраторних вірусів, а не лише ковіду.

Як підвищувати імунітет дитини проти вірусних інфекцій?

Імунітет – це велика і досконала система. Його не треба підвищувати, йому треба не заважати.

Підвищувати імунітет, сидячи на дивані перед комп'ютером, неправильно.

Деякі батьки думають, що дадуть дитині препарати для "підвищення імунітету", великі дози вітамінів і можна "спати спокійно", нічого більше не робити. Це так не працює.

Неправильно і не треба покладатися на якісь противірусні засоби, імуностимулятори.

Медикаментів для підвищення імунітету та уникнення вірусних інфекцій не існує. 

Так само не треба на дітей чіпляти "противірусні" бейджі. Ці речі продаються, хоча не мають доведеної ефективності. Ба більше, потенційно небезпечні, бо містять хлор. Якщо дитина його розбере і візьме до рота – може бути катастрофа.

Правильні дії батьків для дитячого здоров'я – це?

Вакцинувати дітей від грипу, забезпечувати раціональний сон, харчування, пиття, фізичну активність – це створюватиме фоновий хороший стан здоров'я.

Маємо мати соціальну відповідальність, і дитину навіть з мінімальними ознаками ГРВІ залишати вдома.

Можливо, дитячі "лише соплі" – це початок коронавірусу чи інших вірусних інфекцій? Ми цього не знаємо.

Можливо, ваша дитина два-три дні матиме нежить і все, але раптом від неї заразиться дитина з супутніми хворобами, для якої вірусна інфекція може бути небезпечною. 

Те саме стосується вчителів. Не треба приходити хворими на роботу, бо " хто працюватиме крім нас, а у мене тільки горло трохи болить...". Не знаємо, як симптоми розвиватимуться.

Треба залишатися вдома, навіть коли симптоми ГРВІ невеликі.

Більшість батьків школярів мають досвід дитячого ГРВІ, знають симптоми, що слід використовувати сольовий розчин для носа, жарознижувальні препарати.

Коли слід показати хвору дитину лікарю?

"Червоні прапорці", коли треба відвести дитину до лікаря: підвищена температура понад 3-4 дні або погіршення після покращення (температура була, потім нормалізувалася і знову підвищується).

Якщо температура була, після жарознижувального нормалізувалася, а дитині все одно погано – вона квола, неактивна, їсть і п'є не як зазвичай.

Якщо є порушення дихання (тяжке або занадто часте), якщо кашель заважає спати, їсти, якщо у дитини є будь-які висипання, вона блює, має діарею та ознаки зневоднення.

Гострий біль у животі з температурою чи без – теж привід звернутися до лікаря.

Чи потрібні регулярні тести на ковід для дітей, щоб не допускати зараження у школі? 

Це обтяжливий спосіб захисту, до якого багато запитань: незрозуміло, як це забезпечувати, з якою частотою і чиїм коштом.