Валерій Тарасюк – голова НКРЕКП і ставленик росіян, перепризначив себе за кремлівською схемою

“Біном Тарасюка”: глава НКРЕКУ перепризначити на “кремлівській схемою

Глава НКРЕКУ Валерій Тарасюк не дарма вважається ставлеником групи “лужниківських” на чолі з екс-заступником голови Держдуми РФ Олександром Бабаковим. Нещодавно Тарасюк скопіював схему Путіна – Медведєва зразка 2008 року, коли вони на чотири роки обмінялися посадами президента і прем’єра. Правда, в випадку Тарасюка це було на кілька дніві допомогла йому дама. Але все одно – схема пізнавана. Неважко здогадатися, хто підказав.

Валерій Тарасюк з’явився в Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП) в 2014 році, як вважається, за квотою тодішнього глави Адміністрації президента (АП) Бориса Ложкіна. Разом з ним зайшли Юлія Ковалів, що працювала в ТОВ «Газекс-Україна» рісійського мільярдера Віктора Вексельберга, а потім в «Українському медіа-холдингу» (УМХ), який Ложкін продав Сергію Курченко, і Андрій Герус – протеже Ігоря Коломойського.

Сам Тарасюк запевняє, що його запросив заступник Ложкіна Олексій Філатов. Щопо суті, нічого не змінює: Філатов – близький друг Ложкіна, забезпечував юридичне проводження операції з продажу УМХ Сергію Курченко.

До цього Тарасюк працював в VS Energy, яка належала “Лужниківським”: росіянам Євгенію Гіннеру, Михайлу Воєводіну, Михайлу Спектору і депутату Держдуми РФ Олександру Бабакову. Саме VS Energy очолював Спектор.

За словами Тарасюка, з Спектором у нього “дружні стосунки тривають довгі роки. Вони почалися ще до моєї роботи в VS Energy”. Не випадково, коли Петро Порошенко в 2016 році прибрав Тарасюка з комісії, щоб поставити Дмитра Вовка, він перекочував в сімейну фірму «Еф Ен д Ем Україна» Михайла Спектора і його доньки Ольги. Потім він разом зі Спектором створив компанію Forbes & Manhattan.

Кар’єра Тарасюка пішла в гору, тому що у Спектора був ще один партнер по бізнесу і приятель по життю – Борис Баум, уродженець Юрмали, колега Тарасюка по роботі в VS Energy. Йому пощастило опинитися сусідом лідера фракції «СН» Давида Арахамія в котеджному містечку “Романкове” під Києвом.

З тих пір, як Арахамія і Баум познайомилися на дитячому дні народження, останній став головним експертом по легалізації ринку азартних ігор в Україні в статусі радника заступника голови ОП, а його колезі Тарасюку в кінці 2019 року запропонували повернутися в НКРЕКП.

листопада 2019 року Тарасюк став головою комісії. І відразу у нього виникли “терки” з групою Ріната Ахметова, яка активно перекуповує у VS Energy її обленерго. Втім, причина антісімпатіі інша: Тарасюк був головним спонсором невдалої виборчої кампанії Сергія Лещенка на виборах до парламенту. Дав йому 414,5 тисгрн. Те, що Лещенко бісить “ахметівських” і не тільки, загальновідомо.

Читайте також:  Виїзд чоловіків за кордон у 2024 році. Наявність документа про відстрочку не є обов'язковою

В результаті з’явилася спочатку інформація, а потім і судовий позов в ОАСК нардепа Михайла Волинця про незаконне призначення Тарасюка. По-перше, він не пройшов спецперевірку. По-друге, явно присутній конфлікт інтересів: Валерій Тарасюк передав брату Артему крісло директора в «Еф Енд Ем Україна».

Взагалі судових процесів за призначенням Тарасюка та інших членів НКРЕКП було кілька і вони серйозно вплинули на алгоритм схеми збереження нашого героя на посаді, про яку мова піде нижче.

30 червня 2020 року був підписаний указ, за яким Тарасюк буде сидіти довше абсолютної більшості членів комісії. За цим указом на наступний день була звільнена Олена Антонова; на рік продовжили повноваження Оксани Кривенко (вона з 1 липня 2021 рік а вже не працює). Залишаються Олексій Магда – до 2023 року; Ольга Бабій – до 2024-го; Руслан Кайдашев і Валерій Тарасюк – до 2025 року.

З чуток, призначення на НКРЕКП йшло в одному пакеті домовленостей з прийняттям закона про азартні ігри і було “кривовато” оформлено з юридичної точки зору. Через це проти Бабій в ОАСК було подано позов про звільнення.

А в січні 2021 року Конституційний суд відкрив провадження щодо неконституційності призначення інших членів НКРЕКУ. І тільки конфлікт Банкової і КСУ в грудні 2020 року відвів від Тарасюка очевидні правові та кар’єрні неприємності.

Підбадьорившись, він провів в грудні 2020 року рішення про введення так званих RAB-тарифів. Причому зробив це , як кажуть в апараті комісії, методом, “запатентованим” свого часу Герусом: переніс засідання з 10:00 ранку на 9:00, щоб члени різних профільних асоціацій не встигли прийти. І поставив на голосування без обговорень.

RAB-тарифи – це система, при якій в ціну на електрику закладається певний відсоток, який власники енергетичних компаній інвестують в оновлення інфраструктури. При цьому більш технологічні компанії повинні отримувати більше відшкодування.

Право встановлювати нові RAB-тарифи Нацкомісія регулювання енергетики і комунальних послуг отримала відповідно до нового закону «Про ринок електроенергії України » з 1 квітня 2018 року.

Читайте також:  Дівчат-волонтерів висадили з рейсового автобуса через те, що вони попросили вимкнути російський серіал.

При цьому закон виписаний так, щоб не допустити суворого контролю за тим, щоб власники обленерго дійсно інвестували отримані ними від RAB-тарифів кошти в модернізацію енергетичної інфраструктури. По суті, це свого роду бонус або премія до тарифу, який НКРЕКП роздає на свій розсуд. Як цим правом розпорядився Тарасюк? Передбачувано!

Наприклад, ахметовські компанії на кшталт ДТЕК Дніпровські електромережі”, “ДТЕК Донецькі електромережі” або “ДТЕК Київські електромережі” отримали відповідно тарифи на послуги з розподілу електроенергії з 1 січня 2021 роки від 93,38 грн./МВт-год і 697,92 грн./МВт-год (для першого і другого класу напруги ня відповідно без ПДВ) до 206,32 грн./МВт-год і 1121,27 грн./МВт-год.

А ось АТ «Житомиробленерго» аналогічний тариф Тарасюк поставив на рівні 212,81 грн./МВт-год і 1188,01 грн./МВт -год; «Кіровоградобленерго» – 235,57 грн./МВт-год і 1179,59 грн./ МВт-год. Обидві компанії належать VS Energy. Це не дивно. Своя сорочка ближче до тіла.

Тут, до речі, потрібно згадати, що VS Energy ще недавно була найбільшим власником обленерго в країні. Але в 2019 році ДТЕК викупив у неї мажоритарний пакет акцій “Київобленерго” і “Одесаобленерго”. Зараз їй належить тільки п’ять «облов»: “Рівнеобленерго”, “Херсонобленерго”, “Кіровоградобленерго”, “Жітоміробленерго”, “Чернівціобленерго”, а також частки в “Миколаївобленерго” і “Хмельницькобленерго”. При цьому “Рівнеобленерго” вони продають – угода на етапі завершення.

З цієї причини (і не тільки) Тарасюк вкрай необхідний “Лужниковськівським” в складі, а тим більше на чолі НКРЕКП. На сьогодні у них каламутна система власників (активи з 2017 року оформлені на деяких громадян Німеччини Олега Сізермана і Марину Ярославську, а так само на трьох земляків Баума з Латвії – Віліса Дамбінса, Артурса Альтбергса і Валтса Вігантса.

І тут ми підійшли власне до обіцяної раніше історії з “адаптацією” Тарасюком схеми Путіна – Медведєва. У 2008 році у Путіна підійшов фініш другого президентського терміну і він не мав права балотуватися. Тоді, щоб обдурити конституцію, на російський трон був посаджений прем’єр Дмитро Медведєв. Путін побув чотири роки прем’єром, а в 2012 році знову повернув собі президентство.

Що робить Тарасюк? Коли у нього восени повинен закінчиться термін головування в НКРЕКП (а за законом обіймати посаду керівника два терміни поспіль заборонено), він відправився у відпустку. Відпочивати після тяжких трудових буднів, результатом яких стало підвищення цін и на електроенергію в Україні в кілька разів. Відпочиває Тарасюк виключно в Швейцарії, де живе його сім’я. Самі розумієте: екологія у нас не та, якість продуктів теж, та й люди, чесно кажучи, так собі … Інша справа Женева та інші корисні для здоров’я міста Швейцарії.

Читайте також:  Оточення Кадирова бере під контроль Київський оборонний завод “Радар"

Їдучи у відпустку , він з пеціально не призначить замість себе в.о. Проходить три дніі члени комісії починають показушно турбуватися: як же нам жити без голови? І вибирають Ольгу Бабій. Рішення №1229 прийнято 2 серпня, а повноваження нового голови “включаються” з 6 серпня. Тоді ж заплановано оприлюднення документа на сайті.

Але 5 серпня із відпустки повертається відпочивший і повний сил Тарасюк. Бабій раптом згадує, що у неї проблеми з судовим позовом про звільненняі, про що ми розповідали вище. Тому вона не може так ризикувати долею комісії і здається без бою: повертає “булаву” назад Валерію Володимировичу.

Колеги великодушно підтримують цю ротацію. І приймають рішення оприлюднити постанову … теж 6 серпня. У надії, що ніхто не помітить “біном” (він же двочлен) Тарасюка – Бабій.

Головне, що формальності дотримані. Тарасюк не два терміни голова, а з перервою в кілька днів. Більш того, пам’ятаючи про неприємності, які доставили йому Волинець з позовом в ОАСК і Конституційний суд зі своїм розглядом конституційності указів про призначення членів НКРЕКП, наш герой і цей фланг прикрив.

Особливо слід відзначити наступний факт: провернути подібну роду комбінацію без участі всіх членів комісії було б не можливо. Вони там всі або в «темі  , або в «долі». Бери будь-якого і не помилишся.

Розповідаємо по секрету, що в суд заздалегідь подано позов обуреного громадянина, який вимагає змістити Тарасюка, незаконно призначеного на другий термін. І є майже готове рішення суду, що все було зроблено за законом. Звучить сумнівно, але нардеп Герус не дасть збрехати, що все саме так і влаштовано. Він в курсі справ свого колишнього колеги Тарасюка. До того ж, кажуть, вони ще й приятелі …

Микола Гужевий