Про це повідомляють #Букви.

Як сповіщалося, в серпні 2020 року народному депутатові від “Слуги народу” Гео Леросу підпалили автівку.  1 вересня під час виступу перед парламентом, після якого його виключили з фракції “Слуги народу”, Лерос пригадав підпал свого авто і заявив: “Виклик я приймаю та нікому це не пробачу”.

Згодом юридична компанія “Міллер”, яка представляє нардепа, заявила, що вимагає від поліції допитати Андрія Єрмака та президента Володимира Зеленського у справі щодо підпалу авто Лероса. Цього не було зроблено.

“Плівки Лероса”

13 вересня, за рік після підпалу, ряд анонімних Telegram-каналів опублікували відео під назвою “Появились новые подробности в поджоге Mercedes Benz Лероса” з ідентичним текстом допису.

Розповсюджений 4-хвилинний ролик містить нарізку коментарів нардепа щодо підпалу в етері різних телеканалів, а також запис з прихованої камери, на якому чоловік розмірковує про підготовку нападу аналогічного до підпалу будинку “Центру протидії корупції” Віталія Шабуніна.

Зазначене відео фільмувала камера, встановлена нагорі в якомусь приміщенні. На ролику чоловік сидить за столом з іншими особами, утім їх не видно, оскільки значна частина кадру розмита.

ДБР попереджає про можливий злочин Лероса

Примітно, що зазвичай правоохоронні відомства уникають того, аби називати імена депутатів, посадовців тощо.

Однак в пресрелізі про відеоролик у ДБР акцентували на схожості особи на відео саме з Гео Леросом. Крім цього, згадали і назву відео.

Особа на записах, за словами правоохоронців, підшукує співучасників для “імітації нападу на себе особисто задля створення ілюзії погроз, нібито, за політичну діяльність та з метою дискредитації органів державної влади”.

“За таких обставин дії вказаної особи можуть бути кваліфіковані за ч. 1 ст. 14 (готування до злочину) та ч. 2 ст. 384 КК України (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) про що ДБР проінформував Офіс Генерального прокурора задля надання правової оцінки та внесення інформації в ЄРДР”, — заявили в Бюро, додавши, що підпал автівки Лерос пов’язував зі своєю політичною діяльністю.

Реакція Лероса

Нардеп заявив, що “розпочалась брудна кампанія” проти нього. Він пов’язав те публікацію відео з подіями у Верховній Раді минулого тижня.

Як відомо, 9 вересня, під час пленарного засідання Верховної Ради між народним депутатом Гео Леросом і його колегою з фракції “Слуги народу” Миколою Тищенком сталася штовханина.

Лерос вийшов до трибуни та почав свій виступ, який було присвячено зриву спецоперації щодо вагнерівців. Тоді Тищенко підійшов до трибуни та вивернув мікрофон в інший бік, після цього він схопив Лероса й почав відтягувати його від трибуни.

Нардеп заявив, що на відео “повністю сфабрикований звук”, та акцентував, що “замазано 70% екрану”. Він закликав авторів до публікації оригіналу відео, аби його можна було передати на експертизу.

Також Лерос повідомив, що подаватиме заяву до поліції.

“Сама тема і звук обрані не просто так, адже є максимально цинічною спробою знищити мою репутацію. В мої уста вкладають якість неадекватні слова, за які я б давно сидів у в’язниці, але вони чомусь чекали саме цього моменту. Я завтра подам заяву в правоохоронні органи, щоб вони дали оцінку цьому відео. Але очевидно точно, що цей інструмент має на меті відволікти людей від насправді важливих подій, які відбуваються у нашій державі”, — зазначив Лерос.