Зміст:
  1. Хто сьогодні переважно хворіє на COVID-19? Які пацієнти в лікарні? 
  2. Серед пацієнтів, які не вакцинувалися і врешті захворіли, багато COVID-дисидентів?
  3. Чи змінюють своє ставлення до вакцинації, коли потрапляють до лікарні?
  4. Якщо порівняти з минулою осінню, хворих стільки ж? 
  5. Чому тоді в серпні менше хворих, ніж зараз? 
  6. Тобто нова хвиля захворюваності не пов'язана зі штамом "Дельта"?
  7. Як нині в одеському регіоні організовано надання допомоги у разі COVID-19?
  8. Що можете сказати про поточну ситуацію з потрібним для лікування ковіду медобладнанням у клініках регіону? Що було торік, а що маєте зараз? 
  9. Україна переходить в "жовту зону". Це вас тривожить як лікаря? 

В Україні знову зростає захворюваність на COVID-19. Ситуація погіршується в більшості областей, зауважує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. За останню добу, 7 вересня, зафіксували 2772 нові підтверджені випадки. Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (348), Харківській (248), Чернівецькій (197), Запорізькій (178) та Львівській (157) областях, повідомляє Центр громадського здоров’я.

Уряд анонсував посилення карантину і перехід в "жовту зону" з понеділка, 13 вересня. Про обмеження, які діють в жовтій карантинній зоні, ми писали тут

Лікар-анестезіолог Роздільнянської центральної районної лікарні (Одеська область) Іван Черненко від початку пандемії описує у Фейсбуці, що відбувається в його лікарні, зокрема щодо коронавірусних хворих у стаціонарі.

У розмові з LIGA.Life Черненко зауважує: якби перша велика хвиля захворюваності сталася навесні 2020-го, був би "суцільний мор". Лікар розповідає, як змінилося лікування пацієнтів з ковідом в одеському регіоні за останній рік, хто цьогоріч хворіє частіше, як протікає хвороба і чи спостерігається наплив хворих у приймальному відділенні останнім часом.   

Не хворів і не вакцинувався? – Привіт, стаціонаре. Застерігає лікар-анестезіолог
Іван Черненко, фото з його Фейсбуку

 

Хто сьогодні переважно хворіє на COVID-19? Які пацієнти в лікарні? 

Ті, хто не перехворів або не вакцинувався. Вакциновані на оглядах мені не попадалися. Торік восени більше хворіли люди віком 70-80 років. 

Навесні 2021 року, коли був "британський штам", багато хворіли українці середнього віку 40-50, і зараз так само. 

Старші люди зараз хворіють менше. Можливо, бо багато з них перехворіли торік і вони менш мобільні. Цьогоріч у серпні в нашому регіоні взагалі майже не було ковіду, тепер госпіталізацій більшає. 

"Британський" і "Дельта" штами важче протікають, тому цьогоріч у пацієнтів раніше наступає погіршення стану, більше кисневозалежних пацієнтів.

Серед пацієнтів, які не вакцинувалися і врешті захворіли, багато COVID-дисидентів?

Затятих не так багато. Але багато "не тупих" людей, які розповідають про "чіпування вакциною", начитавшись фейкової інформації. 

Це тотальна хвороба нашої нації – недовіра до центральної влади і офіційних джерел інформації, через яку люди читають "жовту пресу" і вірять у нісенітниці. Але це не "дисиденти". Бо якщо людина переконаний антивакцинатор, вона не зрадить переконанням, почувши, що за вакцинацію дають премію в 1000 грн.

Знаю людей, які через мотивовані причини чекали на певну вакцину. Наприклад, Pfizer, бо він більш ефективний для захисту людей віком 70-80 років (CoronaVac менш ефективний у цих вікових групах, але це не робить цю вакцину поганою). 

Втім, людей, які мали причини чекати, меншість. Для більшості це відмазка. 

Насправді людина не хоче вакцинуватися і вигадує виправдання. Я б це назвав "вакцинальною прокрастинацією". 

Наприклад, до нас у відділення доставляли чоловіка, якого я трохи знав. Так от, спочатку він чекав на Спутнік, потім на Pfizer, далі – на Moderna, потім хотів Johnson & Johnson. Врешті, захворів і помер.

Переконаний, що багато людей не вакцинується через звичайну лінь або дурість, інакше пояснити не можу.  

Чи змінюють своє ставлення до вакцинації, коли потрапляють до лікарні?

50 на 50. Навесні цьогоріч було багато пацієнтів, які виписуючись, казали: "Провакцинуюсь, щойно буде чим". 

Знаю доволі публічних людей, які заявляли, що ковід – світова змова масонів, але перехворівши, змінили думку і підтримують вакцинацію. 

Так само були пацієнти, які продовжували не вірити в ковід, навіть перехворівши. Бувши однією ногою на тому світі, казали: "Це був весняний вірус".

Якщо порівняти з минулою осінню, хворих стільки ж? 

Суб'єктивно кажучи, ні. Втім, з позиції науки неправильно порівнювати, адже говоримо про різні штами, частина людей перехворіла, частина вакцинована. Якщо ковід стане сезонним захворюванням, зможемо порівнювати певні місяці різних років. Але поки не говоримо про сезонність у ковіду.

Чому тоді в серпні менше хворих, ніж зараз? 

Піковість захворюваності на ковід має хвилеподібний вигляд. Ми бачили пік захворюваності восени, коли критична маса людей перехворіла і отримала імунітет. Це створило "буферну зону", адже люди з імунітетом перешкоджають поширенню вірусу. 

Втім, з часом імунітет згасає і починають хворіти ті, хто не перехворів. Щоб отримати пік, має захворіти багато людей, на що потрібен час. 

Всі знали, що восени буде чергова хвиля. Думаю, вона не буде слабшою за цьогорічну весняну. 

 

Тобто нова хвиля захворюваності не пов'язана зі штамом "Дельта"?

Якби 100% українців перехворіли "британським штамом", ми б могли сказати: "Нової хвилі не буде, якщо не буде нового штаму". Але частина людей не перехворіла, тому ще одна хвиля буде, і вони перехворіють. Саме ті, хто не хворів раніше і не вакцинувався, зараз будуть основною масою госпіталізувуватися, і "Дельта" ні до чого. Хвиля була б однаково.

Звісно, що більше часу минуло з моменту хвороби, то вищі шанси захворіти повторно. Але це не 100%, що всі знову перехворіють. 

Шанс перехворіти мають 10-15% людей, це саме стосується поствакцинального імунітету. 

Тут треба розуміти головне – жодна вакцина не захищає на 100% від інфікування. Немає такої магічної таблетки. Але вакцинація більш ніж на 90% захищає від важкого перебігу COVID-19. 

Абсолютно всі вакцини, які є в Україні, CoronaVac, AstraZeneca, Pfizer, Moderna – більш ніж на 90% захищають від важкого перебігу ковіду. Ось чому треба вакцинуватися. 

Більшість людей гинули, бо не могли отримати кисень і вчасну медичну допомогу через велику кількість хворих. 

 

Як нині в одеському регіоні організовано надання допомоги у разі COVID-19?

Торік купу лікарень перепрофілювали під ковід, бо було багато пацієнтів. Утім, зараз пацієнтів не так багато, тому маленькі ковідні відділення закрили, залишивши від ста і більше ліжок під ковід у кількох великих лікарнях.

Є резервні списки лікарень, які відкриються, якщо буде знову багато пацієнтів (найвірогідніше, це станеться). Наша Роздільнянська центральна районна лікарня в одному зі списків, але поки маршрут наших пацієнтів такий: поступають до нас, ми оглядаємо і за потреби централізовано відправляємо у великі лікарні в Одесу. 

 

Що можете сказати про поточну ситуацію з потрібним для лікування ковіду медобладнанням у клініках регіону? Що було торік, а що маєте зараз? 

Це небо і земля. Навесні 2020-го був "нуль". Якби перша велика хвиля захворюваності сталася тоді, був би суцільний мор. 

Лікарні не просто "не були готові" – взагалі нічого не було. 

Навесні 2020 року в моїй лікарні на 150 ліжок було чотири концентратори. Восени 2020 року в нас уже було понад 30 концентраторів, центральне розведення, сіпап-апарати тощо. 

Частину нам купили волонтери, частину – держава. Вже взимку в нас на кожне ліжко було по концентратору, плюс центральне розведення кисню. 

Відтоді концентратори більше не купували, бо центральне розведення – більш правильне. Адже концентратор може видати максимум 10 л/хв, а центральне подання кисню дозволяє використовувати стільки кисню, скільки потрібно пацієнтові. Тому вклали кошти в закупівлю кріоциліндрів (це великі "бочки" з киснем) і встановили кисневу станцію. 

Зараз у лікарні є чотири джерела кисню – кріоциліндри, киснева станція, балони, концентратори. Якщо навіть одна із систем вийде з ладу, можемо замінити іншою.

Зараз більшість лікарень встановили кисневі станції або кріоциліндри. 

За сучасними вимогами, ковідна лікарня має бути на 100% забезпечена киснем, а не просто концентраторами, інакше така лікарня не може лікувати ковід. 

Упевнений, що лікарні одеського регіону, які працюють з ковідом або будуть з ним працювати, забезпечені киснем. У всіх є центральне розведення кисню, у всіх є кріоциліндри або кисневі станції, або балони.

 

Україна переходить в "жовту зону". Це вас тривожить як лікаря? 

Це даність, яка за два роки пандемії вже не сприймається тривожно. Проблема не в тому, перейдемо ми в "жовту зону" або в "червону", а в тому, що частина населення досі не змінила ставлення до COVID-19, до карантинних обмежень і до вакцинації. Багато людей досі проти носіння масок і не розуміють, чому не можна збиратися великим скупченням.

Мені здається, що в прірву фейковості людей штовхає брак адекватної офіційної інформації про ковід та вакцинацію. 

За два роки пандемії у нас все ще недостатньо роз'яснювальних кампаній, роликів про вакцини, про важливість карантинних обмежень. 

Обсяг фейкової інформації в кілька разів більший за обсяг адекватної. 

Якщо проаналізувати новини про ковід – у нас купа сюжетів про смерті людей і про те, що ковід – вигадка. 

Але бракує сюжетів, чому треба носити маски, уникати скупчення людей, що треба вакцинуватися. Якщо порівнювати з іншими державами, такими, як Ізраїль, у нас цього майже немає.