ГоловнаПолітика

Телеканал "Україна" закриває програму "Велика деолігархізація", бо "зник предмет розгляду"

Журналісти відреагували на заяву омбудсманки про нібито неконституційнійсть законопроєкту.

Телеканал "Україна" закриває програму "Велика деолігархізація", бо "зник предмет розгляду"
Фото: kanalukraina.tv

Телеканал "Україна" повідомив про закриття першого сезону інформаційно-аналітичної програми "Велика деолігархізація".

Останню серію "Великої деолігархізації" глядачі каналу "Україна 24" могли переглянути 4 вересня. На каналі "Україна" програма вийшла в ніч на понеділок, 6 вересня, інформує пресслужба телеканалу.

"Ми змушені констатувати, якщо законопроєкт 5599 неконституційний, то й деолігархізація в Україні виглядає завершеною, а раз так - у програми «Велика деолігархізація» зникає предмет розгляду", - сказано в повідомленні.

3 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про невідповідність законопроєкту №5599 конституційним нормам і запропонувала надіслати документ на розгляд Венеціанської комісії. Конституційний Суд законопроєкт про деолігархізацію ще не розглядав.

Нагадаємо, що законопроєкт про олігархів був проголосований в першому читанні 1 липня. Документ передбачає створення реєстру олігархів за рішенням РНБО, обмеження їхнього впливу на ЗМІ та подання "декларацій" про контакти з олігархами.

У травні в РНБО повідомили, що нарахували 13 олігархів, але прізвища назвати відмовилися. 

Цей законодавчий акт президент анонсував ще у квітні, а на річній пресконференції обіцяв, що він з'явиться наприкінці травня. Однак законопроєкт без презентації його положень внесли до парламенту лише 2 червня, того ж дня LB.ua отримав повний текст від джерел.

6 вересня стало відомо, що народні депутати подали до другого читання законопроєкту про олігархів 1257 поправок. Серед пропонованих ключових змін - пропозиція змінити орган, який буде ухвалювати рішення щодо визнання олігархом.

Законопроєкт №5599 є одним із ключових, котрі мають ухвалити цієї осені. 

Докладно про те, що зміниться з ухваленням законопроєкту, читайте в матеріалі «Слуги» вдарили по олігархах. І збільшили податковий тиск на економіку на LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram