Зміст:
  1. Наскільки ідея Мінцифри реалістична?
  2. Google може зацікавитися ідеєю залучити українських редакторів?
  3. У Мінцифри підкреслюють, що російський контент на стартових сторінках неприпустимий, коли в Україні триває війна. Це не аргумент для Google?
  4. Не відповідає ідеології, але практично можлива? Інструменти для цього є?
  5. Тобто ідеї залучити українських редакторів – пусті балачки?

Міністерство цифрової трансформації попросило компанію Google залучити незалежних українських редакторів, щоб підбирати контент для українського YouTube Music і YouTube. 

Навіщо? У Міністерстві пояснюють це тим, що зараз на стартових сторінках українським користувачам пропонують російський контент. А це – "неприпустимо, коли в країні війна".

Тому Мінцифри пропонує дати українським редакторам право корегувати контент, каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Цю пропозицію він озвучив під час зустрічі з віцепрезидентом Google з питань міжнародних справ та суспільної політики Караном Бхатія. Які шанси, що ця ініціатива втілиться в життя, LIGA.Life запитала ексголову Яндекс.Україна Сергія Петренка.

 

Наскільки ідея Мінцифри реалістична?

Не дуже зрозуміло, що мається на увазі під "підбором контенту". В YouTube щосекунди завантажують мільйони годин контенту. 

Живі редактори не впораються з завданням, навіть якщо всією Україною розпочнемо це робити. 

Наше бажання вплинути на великий медійний продукт, який транслюється на країну, зрозуміле. 

Але насправді я жодного разу не чув кричущих історій, де YouTube в Україні навмисно та упереджено просуває російський контент, а український не показує. 

YouTube також оперативно реагує і блокує канали людей під американськими санкціями.

 

Google може зацікавитися ідеєю залучити українських редакторів?

Не думаю, що Google на це піде. Якщо правильно розумію механізми модерації Google, зокрема, в YouTube, це продукт не редакційний, а радше автоматичний. 

Цим питанням займаються машини з певною участю відібраних і навчених самою компанією Google людей. 

Підозрюю, що практично неможливо під’єднати незалежних редакторів в одній із країн, до того ж не найбільшій з точки зору трафіку, бізнесу і населення.

Плюс незрозуміло, за яким принципом фільтрувати контент.

Останні роки на тлі президентських виборів в Америці, пандемії COVID-19 та інших питань модерація, алгоритми, які пропонують нові статті та ролики, – чутлива тема для американського ринку (головного ринку для Google, Facebook, Twitter). Вони до Верховної Ради ніколи не приходили, а на слуханнях у Сенаті бувають регулярно. 

Думаю, у відповідь на спробу українського уряду сказати: "Нам теж трохи підчистити", Google ввічливо посміхнеться, пообіцяє не припускатися помилок, але нічого не зробить.

 

У Мінцифри підкреслюють, що російський контент на стартових сторінках неприпустимий, коли в Україні триває війна. Це не аргумент для Google?

Не думаю, що Google якось втручатиметься. Складно зрозуміти, як фільтрувати контент і чому. Не показувати передачі Першого каналу або Скабєєву? Мені їх і тепер не показують, натомість, показують ролики російських авторів про смартфони. 

Алгоритми цілком справляються. Так, у трендах є російські музиканти. Але є і український контент. Фільтрувати все російське – цензура. За що, наприклад, банити проукраїнського історика Андрія Зубова? Не думаю, що є якийсь зовнішній отвір Google, куди можуть прийти організовані редактори та почати говорити: "Це давайте, а це – ні". 

Підозрюю, що YouTube має механізм реакцій на явно протизаконні речі. Але в інших випадках бажання відбирати  контент вручну – це активна модерація, яка не відповідає ідеології сервісу.

 

Не відповідає ідеології, але практично можлива? Інструменти для цього є?

Якщо дійсно існують точки, куди можна під’єднати команду редакторів, які би за своєю ініціативою "витягали руками" якісь ролики – це сувора таємниця сервісу, до якої мають доступ обмежене коло осіб. Напевно, є внутрішні механізми, але щоб вивести їх назовні? В жодному разі.

Адже передбачається, що все працює максимально автоматично. Це корисно і для компанії, і для користувача. Будь-яке ручне обмеження  ламає красиву модель.

Нагадаю, що Google спокійно мириться з моторошними багами, бо "машинка так вирішила". Пам'ятаю, як вони розклали на карту України відомості про знайдені банкомати, і це був суцільний жах – банкомат з вокзалу Дніпра знаходився в Одесі. Їх це абсолютно не бентежило, через кілька місяців все автоматично налагодилося. Якби не полагодити автоматично, ніхто би не поліз "руками" виправляти.

Потрібно ще розуміти місце України в системі пріоритетів Google (принаймні раніше у компанії була концепція декількох рівнів країн). 

Америка – це ринок № 1. Далі за важливістю йдуть приблизно сім ринків, наприклад, Велика Британія, Канада, Росія. 

А ще далі - 40-45 країн, до яких анонси нових сервісів і все інше доходить пізніше. Україна в цій групі.

Ніяково про це нагадувати, але з точки зору будь-якого інтернет-сервісу Росія або Туреччина – вигідніші і значущі ринки, ніж Україна.

Тим більше Google – "машинка" зі зворотним зв'язком. Вона бачить, що в Україні багато дивляться російськомовного контенту або зробленого російськими авторами. Тому природно "не рубатиме" показники сервісу. 

 

Тобто ідеї залучити українських редакторів – пусті балачки?

Ні. Все ж варто пояснювати компанії Google, що є цікава і корисна країна Україна. Але було би корисніше на державному рівні обговорити відкриття для українських авторів, бізнесів і користувачів функцій, які доступні в сусідніх країнах, але не в Україні. 

Повідомлялося, наприклад, що під час зустрічі обговорили участь українців у спеціальній програмі підтримки креаторів YouTube Shorts. 

Це добре, але насправді в Україні недоступні доволі багато функцій YouTube. 

Наприклад, у нас немає функції "суперчат" – коли під час прямого ефіру користувачі можуть надіслати "чайові" ведучому прямого ефіру. У Росії, Європі ця функція є. Звісно, тут вступають в гру питання бізнес-процесів і ділової доцільності викочувати країні ту чи іншу функцію.