Чотири роки тому я займався тільки роботою, на себе часу не було.

Міг закінчувати робочі зустрічі о другій годині ночі, спати до опівдня, а потім пити каву й енергетики для бадьорості. 

На початку 2018 року на очі потрапила книга Гела Елрода "Чудовий ранок". (Світовий бестселер не лише про те, як прокидатися вдосвіта без надмірних зусиль, а й встигати більше, ніж міг до того. – Ред.)

Певно, вона би пролетіла повз, якби не моє безвихідне становище та обставини. Незабаром я полетів до США, де через джетлаг почав прокидатися о четвертій ранку, тож вирішив спробувати практики з книги Гела. 

Діяв за написаним шаблоном – медитація, афірмації (коротка фраза, своєрідна формула, яка за багаторазового повторення закріплює якийсь образ або установку в підсвідомості. – Ред.), візуалізація, фізичні вправи, читання, ведення щоденника. Максимально прагнув робити все відразу, кожен другий раз засинаючи під час медитації (це нормально).

Повернувшись зі Штатів, зрозумів, що важкувато самому прокидатись вдосвіта і робити активності. З підйомами о четвертій був ладен заснути вже пообіді. 

Спала на думку ідея організувати вранішню зустріч із людьми. Замовив столик у ресторані, відчиненому о сьомій ранку. Думав, прийде кілька людей, а прийшло сорок. За тиждень зустрілися з ними знову, вже послухали спікера. Так у червні 2018 року стартувала ініціатива "Магія ранку". Відтоді провели близько тисячі сніданків, які відвідало понад 10 000 людей. 

Зараз прокидаюся між 5:00 і 6:00.

Навіть у відпустці лягаю о 10-11 вечора.

Для нашої сім'ї це найкомфортніший час. Практики з книги залишилися в житті, але без жорсткого чеклісту. Можу просто почитати вранці або медитувати.

Раніше вірив, що раннє пробудження – ключова річ у цій історії. Вивчивши питання глибше, переконаний: набагато важливіше наповнення цього часу.

Якщо суть неправильна, форма не має значення. Можна прокинутися о четвертій ранку і так само дві години витратити на Instagram. Спершу потрібно думати, що робитимете, а не коли.

"Батько менеджменту" Пітер Друкер говорив: "Точно знати, що необхідно зробити, і зробити це добре", – в цьому для мене полягає сутність ефективності. 

Немає значення, коли робити певні дії – вранці або в обід. Якщо ви ефективні і робите ввечері правильні дії, що ведуть до результату, – чудово. 

Немає потреби прокидатися вранці, щоб почуватися безсилим. Це маркетингова фішка, "запакована" під хайп.

Ми так само на хайпі створили ініціативу "Магія ранку". Але розумію, чому вона успішна. Час проведення наших сніданків – 7 година – ключова. Якщо ти вже прокинувся, ніщо не заважає відвідати захід. У місті немає заторів, робочий день не розпочався. 

Сам по собі ранній підйом не гарантує життєвого успіху. Це все маркетинг. Але я чітко розумію вигоди раннього підйому для себе. Є речі, які мені ефективніше робити вранці. 

Погано уявляю медитацію о шостій вечора, коли на мені "висить" дві дитини, або читання в робочій перерві. 

У ранковий час ніхто не смикає – можеш приділити його собі. Вечорами можу більше часу провести з родиною.

До 9 ранку виконую основні завдання, готовий до роботи і високоефективний. Хтось до цього часу тільки приходить до тями, тому я у виграшній позиції. Люблю призначати зустрічі о 9 ранку – це просто "м'яч в одні ворота".

Усі "пустощі" найчастіше пов'язані з вечорами. Келих алкоголю або кальян не уявляю о дев'ятій ранку. Відповідно, переорієнтувавшись на ранок, в житті стало менше спокус. 

Дотримуючись практик з книги, більше фокусуєшся на цілях на саморозвитку, більш здоровий. Навколо мене об'єднуються люди з такими самими цінностями. Оточення надихає.

Поради тим, хто хоче раніше прокидатися

Магія ранку – це насправді магія ночі. Щоб вона працювала, потрібно перебудувати звички та життєві процеси. Найважче і найважливіше – відмовитися від вечірніх заходів і рано лягти спати.

Клуби та вечірні концерти, які розпочинаються о сьомій-восьмій вечора, в концепцію не лягають.

Поки доїдеш додому – ляжеш спати опівночі. Тобто для нормального сну потрібно буде прокинутися о восьмій.

Якщо лягати опівночі, а прокидатися о четвертій, – витримаєш кілька тижнів. Навіть якщо лягати о десятій і прокидатися о четвертій, все одно заробиш недосип.

Щоб нормально прокидатися о четвертій, потрібно лягати близько восьмої вечора. Якщо хочете системно прокидатися о шостій, лягайте спати до одинадцятої.  

Спочатку буде складно засинати, але якщо змушувати себе підводитися з ліжка о шостій ранку, організму простіше буде потім заснути через фізичну втому. Я колись міг засинати годину-півтори, зараз вистачає п'ятнадцяти секунд – все, сплю. Організм розуміє, що потрібно рано прокидатися. Ба більше, робити активності. 

Перебудувати життєві процеси – це перше. Друге – зрозуміти, навіщо вам ранній підйом, чим заповнюватимете час. Проаналізуйте, що може відволікати від своєчасного відбою, які елементи зробити своїми союзниками. Поясніть своє рішення сім'ї та друзям.

Мої друзі досі наді мною трохи сміються. Адже для них п'ятничний вечір – це відвідати якийсь захід. Для мене – лягти спати о десятій, як завжди.

Я усвідомлюю цей нюанс і готовий на це піти. Адже можу дозволити собі робити багато іншого, бо маю на це час. Якийсь вечірній івент дозволяю собі десь раз на місяць, але прокидаюся наступного ранку за будильником як зазвичай.  

Вирішивши почати раніше прокидатися, не заводьте будильник відразу умовно на четверту ранку. Це стрес для організму. Змінювати час підйому треба акуратно.

Потрібно до пів року, щоб перебудувалися всі життєві цикли, і бути ментально готовим відмовитися від більшості пропозицій ввечері.

Не беріться відразу за всі практики з книги Гела. Краще розпочинати з базових речей – наприклад, читання і планування дня.

Якщо прокинувшись і прийнявши душ, зробите зарядку, більш-менш здорово поснідаєте, почитаєте і розплануєте день – будете вже більш ефективні, ніж 90% людей. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин