26 серпня на засіданні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що новий навчальний рік розпочнеться вчасно — 1 вересня — та проходитиме у звичному режимі. Адже "ситуація контрольована".

Натомість Київська школа економіки застерігає, що вже в першій половині вересня Україна повністю вийде з "зеленого" рівня епідемічної небезпеки та перейде в конкретних регіонах до більш посилених обмежень.

І отут ми підходимо до цікавого. 

МОЗ постановило: якщо якийсь населений пункт заходить у жовту, помаранчеву чи червону карантинну зону, школи, де не буде 80% щеплених працівників, мають піти на дистанційку. Міністр Віктор Ляшко заявив про це 27 липня.

Минув місяць, і у нас немає даних, скільки в якій школі вакцинованих вчителів і персоналу. LIGA.Life ще кілька тижнів тому телефонувала в пресслужбу Міносвіти, щоб дізнатися детальніше, в яких областях, скількох вчителів щепили від COVID-19. Нам назвали цифру 50% і сказали, що наразі не мають точних даних, окрім наданих Міністерством охорони здоров'я. В пресслужбі МОЗ сказали, що окремо облік вчителів не ведуть. 

Але і це ще не все. 26 серпня освітній омбудсман Сергій Горбачов отримав відповідь МОЗу на свій запит. Річ у тому, що постанова уряду каже, що 80% працівників закладу освіти має бути вакциновано, але вона не закладає механізмів з’ясування кількості вакцинованих, пояснює Горбачов.

Тому він пропонував вносити відомості про вакцинацію від ковіду у форму 063/о. Це звична "Карта профілактичних щеплень". МОЗ у відповідь на запит омбудсмана повідомило, що це – незаконно, оскільки вакцинація не є обов’язковою.

"Як це верифікувати і перевести в документ? На підставі чого будуть видавати наказ про переведення школи на дистанційне навчання або залишати в режимі очного відвідування? Немає механізмів, це дуже болюча проблема", – заявив Горбачов. 

Однак проблеми, схоже, не бачить Міносвіти. У свіжому інтерв’ю начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко підтвердив, що порядку, за яким директор школи має передавати інформацію про кількість щепленого персоналу, ніде не визначили.

При цьому посадовець переконує, що "за вимогою, на випадок необхідності, вони повинні надати таку інформацію. Звісно, директор школи має знати, скільки в нього працівників щеплені, а скільки ні".

МОН фактично всю відповідальність знову спускає на школи, "вмиваючи" руки: "Директор відповідає за все, що відбувається у школі. Так прописано в законодавстві. А директора контролюють органи місцевого самоврядування, які є засновниками шкіл. Мова про виконкоми сільських, міських рад", – сказав Кононенко.

Отже, ми ризикуємо отримати ситуацію, де місцева влада / директори шкіл зможуть "малювати" будь-які зручні цифри, аби закривати / відкривати навчальні заклади, оскільки механізму перевірки даних про 80% вакцинованого персоналу немає.

"Сподіваємося, що місцевими органами влади ведеться активна пропагандистська робота для того, щоб якнайбільше працівників освіти було провакциновано", – сказав Суспільному 26 серпня цей же Юрій Кононенко.

Однак тут не врахований ще один важливий нюанс. Вчителів, які не отримали вакцину проти COVID-19, за чинним законодавством не мають права не допускати до роботи. Про це ще 10 серпня попереджував освітній омбудсман Сергій Горбачов.

Отак ми заходимо у новий навчальний рік – нічого не ясно, механізми не прописані, а школи знову мають "вирулювати" з цього хаосу самостійно, ризикуючи при цьому зіштовхнути лобами вчителів, які бояться або не хочуть щепитися, і батьків, яким потрібно, аби їхні діти ходили до школи.