Газпром у півтора раза зменшив постачання газу через Україну і шантажує Європу – Вітренко

Газпром у півтора раза зменшив постачання газу через Україну і шантажує Європу – Вітренко

Укрінформ
Російська компанія «Газпром» цього року зменшила постачання природного газу в Європу у півтора раза - з 65 до 40 млрд кубометрів.

Про це голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко заявив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Є реальна проблема з тим, що Газпром сьогодні набагато менше газу поставляє в Європу і це призводить до рекордного збільшення цін на газ там. Якщо минулого року Газпром забронював фізичні обсяги для транзиту через українську ГТС 65 млрд кубометрів газу, то цього року тільки 40 млрд кубометрів. Тобто зменшив постачання більше ніж в півтора раза», - зазначив Юрій Вітренко.

Таким чином, за словами Вітренка, Газпром намагається шантажувати Європу за для того, щоб там погодилися сертифікувати газогін «Північний потік-2».

«Вони кажуть європейцям, якщо ви хочете забезпечити себе газом, то можете отримати його тільки через «Північний потік-2». Це шантаж. І якраз свідоцтво того, що вони використовують газ як геополітичну зброю», - каже Вітренко.

Читайте також: Президент України назвав Nord Stream 2 небезпечною геополітичною зброєю Кремля

«Nord Stream 2» - російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-