Спеціальні потреби

Пентагон висловив занепокоєння через повідомлення про нові протиракетні бункери Китаю


На фото: відзначення 100-річчя КПК у Китаї
На фото: відзначення 100-річчя КПК у Китаї

Пентагон і конгресмени-республіканці озвучили занепокоєння з приводу нарощування військової сили Китайської Народної Республіки після публікації звіту про побудову Пекіном 110 нових протиракетних укриттів.

Про нові бункери у східній частині Сіньцзян-Уйгурського автономного району стало відомо завдяки супутниковим знімкам Американської федерації науковців. Кілька тижнів тому стало відомо про зведення 120 інших укриттів у провінції Ганьсу.

"Вдруге за два місяці громадськість дізнається те, про що ми давно говорили, про зростання загрози для світу й про завісу секретності, що її оточує", - пише у Twitter Американське стратегічне командування.

Раніше Держдеп назвав китайське нарощування сили таким, що викликає занепокоєння, й заявив, що схоже на те, що Пекін відхиляється від десятків років ядерної стратегії, що базувалась на "мінімальному стримуванні". Зовнішньополітичне відомство США закликало Китай почати переговори "щодо практичних кроків для зменшення ризиків дестабілізації гонки озброєнь".

Конгресмен-республіканець, представник Підкомітету стратегічних сил Комітету збройних сил Майк Тернер сказав, що накопичування сил Китаю - безпрецедентке й чітко свідчить, що Китай "розміщує ядерну зброю, щоб залякати США та наших союзників". За його словами, відмова КНР обговорювати контроль за озброєнням "повинна викликати занепокоєння й засудження усіма країнами".

Інший конгресмен-республіканець Майк Роджерс сказав, що дії Китаю показують, що Сполученим Штатам необхідно швидко оновити власний ядерний арсенал.

Торік Пентагон оцінив ядерний запас боєголовок Китаю у близько 200 одиниць й прогнозував принаймні подвоєння цього запасу. Ядерні запаси США експерти оцінюють у 3800 боєголовок.

Вашингтон послідовно закликає Китай приєднатись до США та Росії у підписанні нової угоди про контроль за озброєнням. Із цього питання зараз американська делегація на чолі із помічницею державного секретаря Венді Шерман проводить переговори із російською стороною у Женеві.

Раніше Шерман була на переговорах у Китаї, після чого Пекін звинуватив Вашингтон у створення "уявного ворога", щоб відвернути увагу від внутрішніх проблем і стримати Китай.

Дивіться також: Нова хвиля захворюваності на коронавірус і вакцинація у США - подробиці

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG