Влада продовжує поширення повзучої топ-корупції

Одним зі здобутків періоду президентства Порошенка була боротьба з топ-корупцією – насамперед, корупцією на закупівлях за бюджетні кошти.

  • 25 грудня 2015 року ВРУ прийняла, а з 19 лютого 2016 року набрав чинності закон «Про публічні закупівлі», який був введений в дію через шість місяців з дня його опублікування. Цим законом було повністю переведено закупівлі товарів вище 200 тис грн. на змагальну основу, при тому закупівлі здійснювалися через систему «PrоZоrrо», що завдало дуже сильного удару по топ-корупції. Її особливість – цифровізація процедур закупівель за бюджетні кошти.
  • Вже за перших півроку дії цього закону у 2016 році економія бюджету склала 14%, або 2 млрд грн., у 2017 році функціонування системи е-закупівель зекономило для бюджету майже 25 млрд. грн.

При Зеленському зі зрозумілих причин система чесних публічних закупівель викликала роздратування в уряду. Вже у травні 2020 року міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що систему державних закупівель «PrоZоrrо» необхідно змінити для надання пріоритету українським підприємствам.

Але скасувати закон «Про публічні закупівлі» влада Зеленського не наважилася. Було вибрано інший шлях – окремими законами виводити з системи «PrоZоrrо» цілі сфери закупівель за бюджетні кошти. У 2020-2021 роках було прийнято низку законів, які вивели з-під дії системи «PrоZоrrо» закупівлі на більше 150 млрд. грн.

Найбільш рельєфний приклад – Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель» від 3 червня 2021 року №1530-IX.

Серед іншого, закон передбачає скасування тендерних процедур через систему «PrоZоrrо» для робіт з будівництва (у тому числі супровідні цим роботам послуги) Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва (Київська область), як мінімум, на суму 3 млрд. дол. США (орієнтовно 85 млрд. грн.), а також будівництво аеропортів і залізниці на 5 млрд. грн. до Дня Незалежності.

Тим часом, фейком виявилось і гасло про «посадки корупціонерів» – навіть середнього рівня. Дослідження судового реєстру ініціативою “Наші гроші” показали, що в тюрму йде все менше чиновників, які беруть хабарі. Так, у 2017-2018 роках суди перших інстанцій винесли 43-50 вироків з реальним позбавленням волі засудженим хабарникам, а у 2019-2020 роках – всього 22-29.

Джерело

Автор