Вже і ОБСЄ визнає провал ідеї Зеленського про розведення військ

Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні Гайді Ґрау заявила, що «доводиться констатувати, що ситуація з безпекою в останні місяці продовжує погіршуватися: зона навколо ділянки розведення сил і засобів поблизу Золотого перетворюється в гарячу точку». Заява зроблена рівно через рік після того, як в ході візиту Президента Швейцарської Конфедерації Симонетти Соммаруги на Донбас, Зеленський дуже хвалився результатами цього «розведення».

Нагадаємо, що «розведення військ» (а, насправді, одностороннє відведення українських військ з вигідних укріплених позицій) було ініціативою Зеленського з «встановлення миру» на Донбасі. Розведення відбулося біля Петрівського, Богданівки, Золотого. 29-31 жовтня 2019 року українські військові вийшли з Золотого. 9 листопада 2019 року ЗСУ покинули свої позиції і відійшли від Петрівського та Богданівки.

Золоте стало особливо відоме після вікопомної зустрічі 25 жовтня президента Зеленського з добровольцями, які намагалися блокувати відведення військ. Саме на блокпосту «Золоте-4», Зеленський сказав фразу, яка стала мемом: «Послухай, я президент цієї країни, мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь, я тобі прийшов і сказав: зброю прибери. Ти мені не переводь на акції. Я хотів побачити в очах розуміння, а побачив хлопця, який вирішив, що перед ним якийсь лопух стоїть…».

Після того, як українські бійці залишили вигідні позиції біля Золотого, російські найманці використали цю ситуацію. І саме ця територія в районі «розведення» сьогодні піддається шаленим обстрілам, там Україна втратила багатьох воїнів.

Так, 1 січня 2020 року біля Золотого загинув Юрій Сергєєв, 5 січня 2020 року в районі хутора Вільний (Золоте-4, що входить до складу м. Золоте) загинув від підриву на міні Сергій Дичек (ще один військовий отримав важке поранення), 19 січня 2020 року біля хутора Вільний загинув від снайперської кулі Олександр Слободянюк. 18 лютого 2020 року на спостережному пункті «Баня» поблизу Хутора Вільний (Золоте-4) відбувся бій, в результаті чого кулею снайпера був убитий Максим Хітайлов, ще троє військових були поранені, двоє — контужені.

У 2021 році Україна також втратила там воїнів. 5 квітня 2021 року біля Золотого-4 загинув Віктор Гелебрант, 10 квітня 2021 року біля Золотого-5 загинув Андрій Теперик (Беба).

Характерно, що досі Зеленський не визнав своєї помилки щодо «штурмування» процесу «розведення військ», відводячи українські війська з вигідних укріплених позицій у 2019 році. Між тим, заява ОБСЄ чітко свідчить – жодного позитивного ефекту таке відведення не дало. Відведення військ лише спровокувало російських найманців до активності. Як і не визнав того, що свою обіцянку припинити війну через рік після Паризької зустрічі у грудні 2019 року, він не виконав.

Джерело

Автор