У НАТО заявили, що Альянс буде нарощувати підтримку Україні в регіоні Чорного моря

НАТО усвідомлює стратегічну важливість регіону Чорного моря для союзників і країн-партнерів. Альянс буде продовжувати нарощування своєї присутності в цьому регіоні та надавати допомогу в розвитку військово-морських можливостей України.

Про це в Одесі під час дискусії, що відбулася в рамках форуму з питань безпеки навколо реформ оборонної промисловості України, сказав заступник помічника генерального секретаря НАТО з оборонних інвестицій Гордон Скіп Дейвіс, повідомляє Укрінформ.

“Під час брюссельського саміту минулого місяця лідери НАТО підтвердили, що НАТО буде нарощувати підтримку Україні, і це буде включати оперативні і політичні зусилля в регіоні Чорного моря. Цей регіон є стратегічно важливим для союзників і для партнерів: три прибережні країни є нашими союзниками, але всі інші країни, за винятком однієї, є нашими партнерами і мають програми партнерства з НАТО”, – сказав представник Альянсу.

Він нагадав, що регулярно проводяться тренування і навчання постійних військово-морських груп НАТО разом з українськими та грузинськими бойовими кораблями. І вчення вже довели здатність працювати разом з ними в Чорноморському регіоні. Одним із прикладів такого успішного співробітництва стали недавні навчання “Сі Бриз -2021”.

Він окремо відзначив, що військово-морська присутність НАТО в Чорному морі здійснюється з ретельним дотриманням усіх норм міжнародного права, спрямована на підтримку регіональної стабільності. Порядок денний розвитку “НАТО 2030” передбачає подальше зміцнення загальної політики стримування і оборони, в тому числі – в Чорноморському регіоні.

“У національному вимірі НАТО враховує потреби Збройних сил України. Ми отримали запит від міністра закордонних справ (Дмитра) Кулеби і взяли його до уваги. За первинною оцінкою, робочі групи НАТО мають багато можливостей, щоб відповісти на ці специфічні потреби в сфері озброєння і розвитку здібностей. Де факто ми вже працюємо над ними”, – підкреслив представник Альянсу.

і

цікаве