Коли Зеленський питає, чому ми досі не в НАТО, – ось вам відповідь

Антон Швець

Сьогодні ДБР повідомило, що колишній народний депутат та власник банку “Фінанси і Кредит” Костянтин Жеваго був оголошений у розшук Інтерполом. На сайті Інтерполу поки що пруфів нема, але будемо сподіватися, що ДБР не вжухало козу, а просто бюрократія повільна.

Але тут є дещо інше цікаве. На що я б хотів звернути увагу.

Справа у тому, що Костянтину Жеваго шиють саме організацію схеми з Майнль Банком у “Фінансах та Кредиті” (їх називають Фінікі). Це зрозуміло з цитати самого ДБР. Також Фінікі використовували аналогічну Майнлу схему з банком Bank Frick&Co.

Ось що  каже ДБР про Жеваго.

“Підконтрольна йому офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а його банк став поручителем. Після того, як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали 113 млн доларів США з кореспондентських рахунків українського банку. Після цього вказаний банк було визнано неплатоспроможним”.

Це опис схеми з Майнлем один в один, і відомі навіть назви офшорів, які використовував Жеваго.

Дуже хочу нагадати співробітникам ДБР, що чинний голова Національного Банку Кирило Євгенійович Шевченко був першим заступником голови банку “Фінанси і Кредит” з 2002 до 2006 року. Також Шевченко був помічником Жеваго під час 4 та 5 скликань ВР.

Саме Кирило Шевченко, вже як власник Терра Банку, організував у ньому схему ідентичну тій, за яку ДБР зараз доганяє власника Фініка Жеваго. Шевченко також за допомогою Майнлу вивів з Терри 40 мільйонів доларів. За такою ж самою схемою з порукою, офшором та кредитом.

Які можуть бути пояснення, чому дві пов’язаних між собою особи за використання ідентичних схематозів у банках, власниками яких вони були, мають такі різні нагороди?

Один голова НБУ, а другий (майже) у міжнародному розшуку? Як так сталося, що одна кримінальна справа українських правоохоронців вже розглядається Інтерполом, а у іншій такій же справі нема навіть підозр?

Пояснюю.

Справа у тому, що чинний виконуючий обов’язки голови ДБР Олексій Сухачов – давній друг чинного голови НБУ Кирила Шевченка. Саме за вказівками Шевченка Сухачов відкриває справи проти тих працівників НБУ, які не догодили Кирилу Шевченку. Або відмовлялися звільнятися. Або відмовляються звільнятися тихо. І саме Сухачов зараз блокує розслідування справи по Терра-Банку у ДБР (№757/55573/19-к). Бо цю справу відкрили не задля того, аби розслідувати щось. Як показує нам кейс Жеваго, якщо б бажали розслідувати – вже б розслідували та передали на нотіс Інтерполу.

Цю справу відкрила інша подруга Кирила Шевченка – чинний Генеральний Прокурор України Ірина Венедіктова, коли вона ще була головою ДБР. В рамках цієї справи всі документи Терри було вилучено, і більше до них нікого не підпускали.

Зараз Ірина Венедиктова на посаді генпрокурора допомагає в.о голови ДБР Сухачову блокувати розслідування по Кирилу Шевченку та його посіпакам у Терра-Банку. Бо ж прокурорський нагляд він такий.

Мої читачі пам’ятають, що генпрокурора Ірину Венедиктову разом з Кирилом Шевченко та головою Укрексімбанку Євгеном Мецгером спіймали на спробі купити собі американських лобістів за чорний кеш через підставну ГО. Спроба зірвалась, бо ці ідіоти не знали, що лобісти у США повинні звітувати про всі контракти публічно.

Коли ви питаєте, де посадки, або Зеленський питає, чому ми досі не в НАТО, – ось вам відповідь. Головний слідчий орган, головний наглядовий орган та головний регулятор у країні очолюють три танкіста, трі вєсєлих друга, екіпаж машини боєвой. Вони разом покривають друг друга та в абсолютно ідентичних ситуаціях доганяють одних та не помічають інших, а особливо не помічають своїх.

Так що я вважаю, що і пану Жеваго, скоріш за все, нічого не загрожує.
Ще домовиться.
Кирило Шевченко ж домовився.

Автор