Лише «тихий шурхіт» в соцмережах

14 липня не лише День взяття Бастилії, але й день  перейменування  міста Кіровограда в Кропивницький. Але цього року в п’ятий день події в місті дуже тихо з цього приводу…  Лише «тихий шурхіт» в соцмережах.  І, здається, найактивніші колишні противники цієї нової вперше української назви міста, здебільшого з числа так званих   «златопільців» та «інгульчан». Тихо здебільшого сидять прихильники «руського міра» практично невиправні «історичні» і часом істеричні «єлисаветградці». Частина їх ще тоді перефарбувалася в прихильників Єлисавета. Але ніхто з цих палких і справжніх» та і не поїхав жити на Алтай, і розвивати справжній Єлизавеград.

Місто ще досі живе з «єлизаветинським гербом» зразка 1996 року, коли ще в декого жевріла мрія і надія повернення до чогось «втраченого історичного». На новоутвореному тоді по команді колишнього мера міста Василя Мухіна гербі красується «винахід» – вензель святої Єлисавети. І байдуже, їм було, що святі ніколи вензелів не мали!

Але найбільша прикрість сьогодення це хвороба автора назви міста художника Ігоря Смичека. Зараз він перебуває на стаціонарному лікуванні у військовому госпіталі, є  великі надії на його одужання. Турбуються про нього кілька справжніх друзів, що не залишили його у біді. Найбільше турботи виявив до друга студентських років відомий письменник з Івано- Франківська Юрій Андрухович. Офіційно по допомогу з листом звернулося і міське відділення Всеукраїнського об’єднання  ветеранів, але…

Дуже, м’яко кажучи,  цікава, часом  незрозуміла роль інших організацій, таких, як обласної організації ВСХУ та адміністрації та профспілки художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, де Ігор Смичек пропрацював майже сорок років. Під час карантину, дізнавшись про хворобу митця( не на короновірус) адміністрація та шкільна профспілка не те, що жодного разу не відвідала  хворого, а просто в односторонньому порядку розірвала діючий трудовий контракт. «Не має на балансі хворого – немає ніяких проблем». Отак і живемо в «правовому суспільстві»…

А ще при цих прикрих обставинах  з’явилися несподівано дуже далекі родичі у певній кількості не лікувати хворого митця, а висловити претензії на житло та творчу спадщину художника!

А тим часом тихо проминули п’ятирічну віху з житті перейменованого міста лише з тихим шурхітом в соцмережі.

MIXADVERT