Важливо
Новини

“Велике переселення” з державних дач від Зеленського може обійтися у мільйони для бюджету (+фото і відео з закритих державних дач)

FacebookTwitterTelegram
Ідея президента Володимира Зеленського провести аудит державних дач в “Конча-Заспі” та “Пущі-Водиці” та розпочати “велике переселення народів” може коштувати бюджету десятки мільйонів гривень. Про це йдеться у сюжеті Анни Калюжної та Марії Землянської для Bihus.Info.

У травні Володимир Зеленський заявив, що дав доручення перевірити – хто мешкає на території державних дач, де, до слова, живе і сам. У РНБО після цього заявили, що частині мешканців “Конча-Заспи” та “Пущі-Водиці”, якими опікується Державне управління справами, скоро доведеться виїхати. 

Журналістам вдалося потрапити на закриті території, щоб провести власний аудит і показати хто та як облаштувався на відомчій землі.  Будинок нардепа 8 скликань Юхима Звягільського, 988 кв.м, по тарифам “Конча-Заспи” у 2020-му році місячна оренда – близько 220 тис. грн Будинок ексспікера Володимира Литвина, 657 кв.м, по тарифам “Конча-Заспи” у 2020-му році місячна оренда – майже 150 тис. грн

Держдачі, попри постійні заяви різних чиновників про необхідність їх відкрити для всіх українців, здавна лишаються місцем проживання лише для обраних, які перебралися сюди ще в 90-х і 00-х.  Будинок екснардепки Оксани Білозір, 149,8 кв.м, по тарифам “Конча-Заспи” у 2020-му році місячна оренда – майже 25 тис. грн Будинок ексспікера Володимира Рибака, 823 кв.м, по тарифам “Конча-Заспи” у 2020-му році місячна оренда – майже 185 тис. грн

Втім, анонсоване виселення орендарів може обійтися державі в десятки мільйонів гривень через те, що особи, що потрапили до списку, претендують на грошові компенсації. Адже раніше ними укладалися так звані інвестиційні договори, за якими їм дозволяли вкладатися в перебудову існуючих будинків або ж зведення нових і вписувати загальну вартість в рахунок оренди.

Найбільшу компенсацію може отримати Раїса Богатирьова – керівниця МОЗ часів президентства Віктора Януковича.  Будинок Богатирьової за документами від “Конча-Заспи” має площу у 641 кв. м. та відноситься до першого, найвищого, класу комфортності. Відповідно, орендна плата за квадратний метр в ексчиновниці теж найвища. За прайсом “Конча-Заспи” у 2020-му році усе це мало б коштувати майже 200 тис. грн. на місяць – без оплати комунальних послуг.

Проте, за інвестиційним договором Богатирьова вклала у реконструкцію маєтку понад 18 млн. грн, і ці кошти мали бути враховані в рахунок майбутньої оренди. Станом на 2021 рік колишня керівниця МОЗ “витратила” лише 7 млн, тож при виселенні може претендувати на повернення 11 млн. грн. різниці.

Офіційно “Конча-Заспа” борг перед орендарям не визнає. І звітує про зворотню заборгованість частини мешканців за оренду. Так, наприклад, за їхніми підрахунками по півмільйона гривень винні ексміністр вугільної промисловості Віктор Тополєв та ескнардеп Давид Макар’ян, по майже 150 тис. грн – колишній віце-прем’єр Володимир Семиноженко та ексгенпрокурор Святослав Піскун.

Інвестиційні договори укладали майже усі мешканці “Конча-Заспи”, адже в початковому вигляді будиночки були не такими і були перебудовані новими мешканцями. 

Окрім “Конча-Заспи”, під Києвом є ще одна ділянка з держдачами – “Пуща-Водиця”. Там також десятки років проживають колишні посадовці, які перебудовують і підлаштовують під себе відомчі маєтки. Щоправда зараз жоден з мешканців “Пущі-Водиці” поки не потрапив у перелік “на виселення”. Можна припустити, що причина в тому, що юридично здійснити цей процес там значно складніше –  частина будинків вже виведена з держвласності і була приватизована. Цей маєток стоїть на місці держдачі і записаний на Лідію Шумакову, екстещу колишнього першого заступника генпрокурора, а нині нардепа Рената Кузьміна. Цей будинок з футбольним полем та галявиною – вже теж приватна власність. Записаний на родину колишнього глави Держуправління справами Андрія Кравця.

Цей дерев’яний зруб з басейном після перебудови приватизував ексміністр юстиції Микола Оніщук.

Тож питання щодо подальшої долі державних дач лишається відкритим. Наразі незрозумілими є алгоритм виселення орендарів, доля президентської дачі, де мешкає Володимир Зеленський і яка зараз є єдиною держдачею, яка повністю утримується за бюджетний кошт, і доля земельних ділянок під цією нерухомістю.

Мрієш втілювати зміни в країні, не толеруєш корупцію і маєш перелічені нижче навички? Подавайся на вакансію грант-менеджера/ки і долучайся до команди Bihus.Info.

Будь як СБУ! Слідкуй за нами :)

Підписуйся на нашу розсилку. Про наслідки розслідувань, головне поза кадром і добрі новини!

І не забудь підписатись на наш YouTube та Телеграм

Маєш, що додати? Додай!

    Хочеш закинути нам тему? Закинь!

      Ми вплинули

      Після сюжету Bihus.Info нардеп Юрчишин звернувся до Мінекономіки з проханням доповнити список “розкішних” авто

      Народний депутат Ярослав Юрчишин подав депутатське звернення щодо оновлення списку дорогих авто, які підлягають оподаткуванню. Йдеться про список, опублікований Мінекономіки, прогалини в якому дозволяють частині власників коштовних автомобілів уникнути сплату транспортного податку. Про це у своєму розслідуванні розповіли журналісти Bihus.Info.

      Ми вплинули

      НАЗК розпочало моніторинг способу життя нардепів Качного та Кісільова після сюжету Bihus.Info

      Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало моніторинг способу життя народних депутатів Ігора Кісільова та Олександра Качного. Йдеться про користування майном, яке важко пояснити офіційними доходами. Про це майно раніше розповіли в сюжеті журналісти Bihus.Info Наталія Лазарович, Ольга Матвєєва та Вадим Коршенко.

      Ми вплинули

      “Піраміда дронів”: затримано підозрюваних, які ошукали українців на 45 млн під приводом продажу дронів для ЗСУ

      У кримінальному провадженні, яке розслідується за злочинною схемою із  “закупівлі” БПЛА для ЗСУ, фігурантам справи були оголошені підозри. Інтереси постраждалих волонтерів в даному провадженні представляє адвокат проєкту “Свої Люди” (Bihus.Info) Юрій Мельник.