Православне шпигунство. Які нові завдання Кремля буде виконувати на Донбасі УПЦ МП

Благочинним та настоятелям храмів УПЦ Московського патріархату рекомендовано отримати дозвіл на доступ до підрозділів ЗСУ на передовій під виглядом надання релігійних послуг

dw.comdw.com

В огляді “ДС” — головні події за останні сім днів, що відбулися на території окупованих районів Донбасу

Підвал для вагітної Оксани

Поки багато хто очікував чогось від першої особистої зустрічі президента США Джо Байдена з Володимиром Путіним 16 червня в Женеві, яка по факту виявилася всього лише ознайомлювальним обміном думками між Вашингтоном і Москвою, з окупованої Росією частини українських Донеччини і Луганщини прийшла звістка про чергову дику історію, що стала надбанням громадськості саме на минулому тижні. Мова про те, що донецька філія ФСБ РФ, яка закамуфльована під вивіскою “МГБ ДНР”, відправила на підвал вагітну жінку, звинувативши її в “шпигунстві”.

Так, за повідомленням “Медійної ініціативи за права людини”, ще 14 травня українська громадянка Оксана Паршина, яка їхала з Росії в ОРДО, була арештована “чекістами” на неконтрольованому Україні ділянці кордону з РФ у пункті пропуску “Маринівка” — її просто зняли з автобуса і посадили в “МГБ” -катівні. Родичі дізналися, що затримали Оксану на 30 діб так званого “адмінарешту” і дуже хвилювалися, чи отримує вона кваліфіковану медичну допомогу, адже на той момент молода жінка була на десятому тижні вагітності.

Але це виявилося тільки початком страшних випробувань для вагітної — після 30 днів її звинуватили в “шпигунстві” і перевели в СІЗО. Паралельно в квартирі матері Оксани гебістами був проведений обшук і вилучено комп’ютер, на якому, як кажуть рідні, було більше пилу, ніж інформації, а також релігійні мамині книжки (мабуть, можуть ще впаяти “екстремізм”).

До речі кажучи, Оксана Паршина і так була явною жертвою російської окупації — до війни вона жила в будинку поблизу Донецького аеропорту, будинок був зруйнований в 2014 р., але їй тоді з маленькою дитиною вдалося врятуватися і облаштувати своє нове життя у вільному від ворога Маріуполі. Які особисті обставини змусили Оксану зараз ризикнути поїхати на захоплену Росією територію, достеменно невідомо. Однак сам факт того, що окупанти беруть в заручники навіть вагітних, характеризує їх відповідно.

Полювання на людей з українськими паспортами

Ще одним свіжим прикладом відвертого залякування тих, хто живе в окупації, стало публічно оголошене “МВС ДНР” полювання на людей, що мають у наявності український паспорт. “Громадяни, які мають паспорт громадянина України, можуть бути доставлені в найближчий територіальний ВВС для встановлення особи і проведення процедури дактилоскопування, в зв’язку з неможливістю перевірити даний документ на справжність”, — оголосили поліцаї нові “правила” на нічний час нинішнього уїк-енду, коли начебто як скасована комендантська година постійно мучить місцевих жителів. Але, як виявилося, не до кінця і не для всіх.

Тобто “співробітники МВС ДНР” все одно продовжують, як і раніше, нишпорити по окупованих містах і селах, перевіряючи документи, обшукуючи особисті речі та їх автомобілі “для розгляду”. Більш того, якщо у людини при собі не буде “паспорта ДНР” або російського паспорта, то її можуть затримати спочатку на три доби “для з’ясування особи”, а потім місцевий “суд ДНР” може продовжити затримання і до десяти днів. А там вже — як карта ляже.

Плюс на цьому тижні член української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив буквально наступне: “Видача російських паспортів в ОРДЛО прогресує. За моєю інформацією, до 2025 р. ставиться завдання, щоб там не було тих, хто матиме українські паспорти, тобто їх ще можуть вилучати. І тоді виникне проблема не КПВВ, а можливості наших громадян в’їхати на підконтрольну територію України при відсутності українських документів. Проблема дуже серйозна “.

Як уточнив 18 червня секретар РНБО Олексій Данілов, кількість виданих в окупації паспортів РФ неухильно зростає, що вже в найближчому майбутньому унеможливить будь-які українські вибори в ОРДЛО. “630 тис. паспортів Російська Федерація, як аусвайс, видала тим громадянам, які сьогодні знаходяться фактично в тій резервації, яку і створила Росія Це привід для того, щоб починати переговори, що з цим робити”, — сказав Данілов. Тим самим давши зрозуміти, що через російську паспортизацію жителів ОРДЛО необхідно взагалі переглядати Мінські домовленості.

Нові завдання Московського патріархату на Донбасі

Тим часом в соцмережах спливла одна дуже цікава інформація, що надійшла з окупованого Донецька. Так, 15 червня в малому залі захопленої окупантами будівлі Донецької ОДА зібралися на закриту нараду російські куратори з ватажками окупаційної адміністрації в ОРДО. Але головне в тому, що на цій таємній нараді особисто були присутні митрополит Донецький і Маріупольський УПЦ Московського патріархату Іларіон і митрополит Святогірський, вікарій Донецької єпархії УПЦ МП Арсеній. Причому в такому ж складі всі вони збиралися вже вдруге — перша їх сходка відбулася 7 червня.

Отже, даним топ-священикам, які постійно роз’їжджають з “духовною місією” по обидві сторони від лінії фронту, було поставлене наступне завдання: досягти вільного відвідування священнослужителями УПЦ МП підрозділів ЗСУ на передовій під виглядом надання релігійних послуг українським армійцям, серед яких повинні бути (і, швидше за все, дійсно є) їх парафіяни. “Якщо якимсь католикам і невизнаної Москвою ПЦУ можна відвідувати підрозділи ЗСУ, то чому нам не можна? Ми ж одна з найчисленніших церков України. Ми не повинні втрачати таку можливість і такий серйозний інструмент впливу”, — в такому ключі пояснив ще тиждень тому нову тактику “православного шпигунства” один з високопоставлених співробітників спецслужб РФ. А організувати цю “роботу” доручено, власне, владикам Іларіону і Арсенію, а російські куратори і спецслужби допоможуть в цьому.

І вже після наради 15 червня стало відомо, що благочинним та настоятелям храмів на підконтрольній Україні території було рекомендовано максимально використовувати всі свої мирські зв’язки для встановлення контактів з командирами ВСУ на передовій і в місцях дислокації військовослужбовців по всій Україні з метою отримання дозволу на доступ до військових підрозділів. Головним аргументом у дискусіях з українською владою повинна бути теза про “свободу віросповідання”.

Ще одним невстановленим представником з Москви була висловлена пропозиція діяти “системно і легально, не порушуючи явно українське законодавство”. Для цього необхідно офіційно звернутися від імені УПЦ МП з відповідним проханням до Офісу президента, чим нібито вже зайняті настоятель Києво-Печерської Лаври митрополит Павло і окремі депутати Верховної Ради. Так що, як тільки потягнуться до Володимира Зеленського відповідні “православні ходоки”, відразу стане зрозуміло, що це — реалізація даної програми Кремля.

MIXADVERT