У конституції Чехії закріплять право громадян на самозахист зі зброєю. Таке рішення підтримав парламент країни

Олег Павлюк, фото
Олег Павлюк
У конституції Чехії закріплять право громадян на самозахист зі зброєю. Таке рішення підтримав парламент країни, фото
Ілюстративне фото

Bermix Studio / Unsplash

Парламент Чехії в п’ятницю, 18 червня, остаточно підтримав поправку до Хартії основоположних прав і свобод країни, які закріпить право громадян на самозахист за допомогою зброї. Так це положення стане частиною конституційної системи Чехії.

Про це повідомляє České Noviny.

Ухвалений депутатами конституційний акт доповнює Хартію основоположних прав і свобод Чехії таким положенням: «Право на захист власного життя чи життя іншої людини, навіть зі зброєю, гарантований на умовах, встановлених законом».

Конституційний акт — документ, який змінює положення конституційних документів у Чехії, — не потребує підпису президента Чехії для набуття чинності. У червні 2020 року акт схвалила верхня палата парламенту Чехії — Сенат, а 18 червня 2021-го — нижня (Палата депутатів).

Як зазначає Aktuálně, положення про право на самозахист зі зброєю чеський парламент почав розглядати ще у вересні 2019 року. Приводом для них стало ухвалення того року ЄС директиви про маркування вогнепальної зброї.

Понад 102 тисячі людей виступили проти директиви, заявивши, що вона обмежує право власності на зброю. ЄС тоді пояснював, що йшлося лише про посилення контролю над нею на тлі зростання випадків масової стрілянини й терактів.

Чехія навіть подала позов до Суду ЄС через згадану директиву, але програла його. Та чеські депутати були налаштовані ухвалити поправки до Хартії, тому ухвалили додатковий закон про вогнепальну зброю, положення якого мають більшу за право ЄС силу.

Зокрема, як уточнює Aktuálně, закон продовжив дії виданих дозволів на вогнепальну зброю на 10 років і запроваджує перевірку власників зброї кожні п’ять років щодо їхнього стану здоров’я і законності підстав володіти зброєю.

У 2019 році в 10-мільйонній Чехії зафіксували 195 випадків смерті людей від вогнепальної зброї.

В Україні профільного закону щодо зброї немає. Все, що стосується купівлі, зберігання чи використання зброї регулює Міністерство внутрішніх справ — за інструкцією, яка не змінювалася з 1998 року.

У січні 2021 року профільний комітет Ради рекомендував ухвалити законопроєкт щодо обігу зброї. Детальніше про нього читайте тут.

Президент Володимир Зеленський не підтримував легалізацію зброї. А заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пропонував винести питання про легалізацію зброї на референдум, але спершу необхідно ухвалити закон про референдум.

читайте також
В Україні поновлять видачу дозволів на зброю з 18 березня. Раніше дозвільну службу розформували через корупційну схему Аваков заявив, що категорично проти «вирощування марихуани на підвіконнях» та короткоствольної зброї для українців


Поділитися: