Андрій Антоненко “Ріффмастер”: Допускаю домовленості Авакова й Путіна для дискредитації ССО і ЗСУ

 

автор: Катерина Петренко
фото: Сергій Терещенко

Андрій Антоненко вдома вже два тижні – після 506 днів перебування за ґратами за абсурдним, як він каже, обвинуваченням в організації вбивства журналіста Шеремета. Творча натура, музикант і поет Ріффмастер досі переповнений радісними емоціями з приводу зміни йому запобіжного заходу. Таке враження, що за півтора роки тюрми Ріфф придумав безліч епітетів для своїх кривдників (насамперед міністра внутрішніх справ і прокурорів) – і тепер у розмові хоче виплеснути їх усі.

Ми розмовляємо з Антоненком у його квартирі на Старовокзальній, де Андрій відбуває цілодобовий домашній арешт. Гості, журналісти, захисники, друзі Ріфа проходять через це колоритне помешкання нескінченним потоком. Ще б пак, “справа Шеремета-Антоненка” з грудня 2019-го стала найбільш резонансною в українському інформаційному просторі, під гаслом FreeRiff об’єдналися тисячі людей. Дружина безшумно подає сніданок, забігає племінник, кіт і собаня з таким самим “весняним” настроєм.

Новинарня” не перша взяла інтерв’ю в Ріфа після його виходу з в’язниці, але ми постаралися зробити цю розмову оригінальною і видати пошвидше. Ось вам результат: музикант, військовослужбовець пресслужби Сил спеціальних операцій, волонтер медичного шпиталю Андрій Антоненко розповідає про те, з чим пов’язана “відлига” в політично вмотиваних кримінальних провадженнях проти українських патріотів, хто в його справі найбільший “чорт”, чому прокурори та служителі Феміди розмовляли в суді “закляттями”, яка вона – творчість і служба в ССО в ув’язненні, який фінал матиме цей судовий процес та ще багато цікавого.

“Аваков – чорт. Але не тільки він”

– Андрію, коли вам пом’якшили запобіжний захід, адвокат Станіслав Кулик сказав, що починається непростий час, бо можливі провокації з боку правоохоронців, щоб повернути вас під варту. Як зараз, усе спокійно?

– Тьху-тьху-тьху, поки що провокацій не було. Але це ж тільки початок. Усе може статися. За ці півтора тижні жодного разу поліцейські не навідувалися.

Із браслетом теж проблем немає. Проте сама проблема – це браслет. Він нормально себе чухає, заряджається, тримає. Але його носіння – це проблема.

Андрій Антоненко з електронним засобом контролю (браслетом) під час інтерв’ю “Новинарні” – показує тату із зіркою Давида

– Але бути вдома з контролюючим браслетом краще, ніж у тюрмі – без браслета. Як гадаєте, чому вас випустили саме тепер, після 506 днів за ґратами? І чому запобіжні заходи послабили багатьом арештованим людям із патріотичного середовища?

– Мені як законослухняному громадянину хочеться вірити й думати, що все ж таки спрацювала законність та логіка. Але це навряд чи. Мабуть, все ж таки прокурор Тішин задовбався брехати й озвучувати ці копіпасти.

Пригадуєте, як у фільмі “Собаче серце”? “Москвошвея! Москвошвея! – Абырвалг! Абырвалг!” Так і в нас прокурор Тішин та судді розмовляли якимись закляттями. Ця ахінея не мала нічого спільного зі здоровим глуздом.

Припускаю, що все настільки зайшло в глухі й тупі кути, що вони не могли далі брехати й вигадувати нісенітниці.

Було показово, як у засіданні суддя каже, що за мною закріплені автомат та пістолет. І тут Тішин вигукує: “Так іще й патрони до нього, патрони!” Матінко дорогенька, так іще ж і патрони!.. Ну, все, їдьте в СІЗО і думайте про патрони.

Уже ж країна все зрозуміла. Навіть ті, хто мене не знав, давно переконалися, що на відео (доказ слідства, де зафіксовано прохід людей, що нібито закладали вибухівку під авто Шеремета – “Н”) – інші люди, і ніхто з нас не причетний до злочину. Абсурд абсурдом поганяє. “Абырвалг!” Але ж має бути цьому край.

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

– У березні міністр Арсен Аваков у програмі Гордона заявив, що після проведення ще кількох слідчих дій генпрокурор ухвалить рішення про подальші кроки в розслідуванні щодо замовників вбивства Шеремета. Якими ці кроки можуть бути, на вашу думку? Чи можлива поява нових підозрюваних із волонтерсько-ветеранської спільноти?

– Як на мене, це лише струс повітря. Крик в нікуди, щоб зімітувати свою діяльність, якої не було від самого початку.

– А що це тоді було?

– Було махання шашкою і відтворення якоїсь неіснуючої реальності в українському суспільстві. У мене таке враження, що я побував у задзеркаллі. Після брифінгу в МВС 12 грудня [2019 року] виникла чорна діра, а потім хтось поперхнувся і виплюнув мене в нормальне життя. Якийсь “ментовський Посейдон”.

У квартирі Ріфа під час інтерв’ю

– Якими можуть бути наступні кроки міністра Авакова, з огляду на політичну доцільність?

– Зараз йому політично доцільно подати у відставку. Або повністю припинити переслідування патріотично-волонтерського руху. Це як мінімум.

Це нагадує радянський мультик, коли вовк із вороною вкрали зайчат, а як сніговик вовка притис, той каже: “Я винен, винен. Ось шубка, ось валяночки”. А йому відповідають: “Зайчат верни!..”

– Аваков – чорт?

– Та звісно!

– Хто для вас ще “чорти” у цій справі, через яких ви понад 500 днів лишалися за ґратами? Міністр, слідчий, президент, прокурор, Росія? Імена, посади?

– Їх багато. Можна починати від генерала поліції Євгена Коваля, продовжувати слідчими Нацполіції Василем Бирком й Олексієм Катинським, молодшим складом, експертами КНДІСЕ Юрієм Ірхіним та Олександром Рувіним. Треба додати колишнього генпрокурора Рябошапку та всіх товаришів з брифінгу, а також тих правоохоронців, які підписували процесуальні документи.

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

“Про замовника вбивства мене так і не питали”

– Чи спонукали вас зізнатися у вбивстві Павла Шеремета?

– Ні, від слова “зовсім”. Ніколи.

– І жодного разу не запитали, хто замовник вбивства?

Ага. Це дивна й нехарактерна поведінка для слідчих органів.

Пригадуєте, як у фільмах – як правило, починається нависання над затриманим зі словами: “Зізнайся, ось тобі угода, здай замовника…” А тут жодного навіть намагання не було!

На мій погляд, вони від початку знали, що ми не маємо жодного відношення до вбивства Шеремета. Проте публічних людей напакували виключно для того, аби зафігачити розголос і дискредитувати військо-волонтерський рух.

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

– У чому проявлялася недовіра слідчих до офіційної версії обвинувачення про вашу вину?

– “Не парся, все буде добре, на концерті побачимось” – такі були фрази підполковника Олексія Катинського. Він і в мене обшук проводив, і в Леоніда Маслова (ветеран АТО, свідок захисту, власник адвокатського бюро “Сенс Консалтинг”, чиї адвокати захищають Антоненка – “Н”). “Етот Маслов, скотіна”, – любив казати підполковник і нецензурно лаятись. Якось Катинський приїхав до мене, був ще з перегарчиком і говорив: “Я ж нормально к вам отношусь, я ж нічего, а Маслов мнє…” Через день вмикаю телевізор і бачу, що в Льоні – обшуки. Що це, як не помста?!

Цей Катинський також був у групі слідчих по Віті Заверусі. Це звідти прилетів мотив щодо “величі арійської раси”. Пригадую, був адвокат Віталій Галенченко поруч зі мною в ІТТ, у куточку стояв Катинський і казав: “Андрюха, а шо ти напрягаєшся? Це вам вообщє з другої справи прилєпілі” І сміється. Уявляєте, йому смішно! Тобто людина сама зізналась у фальсифікації провадження.

Читайте також:
“Культивуючи величність арійської раси”: прокуратура перенесла свій “мем” ще з підозр 2015 року

– Чи встановлювали через вас “білоруський слід” в убивстві Павла Шеремета? Адже оприлюднено аудіозаписи, на яких білоруські КДБісти обговорювали ліквідацію журналіста ще 2012 року.

– Взагалі не встановлювали через нас ні “білоруський слід”, ні “казахстанський”, ні “моссадський”. Це для нас також було несподіванкою.

– Все-таки, на вашу думку, хто вбив Шеремета і навіщо?

– Не маю поняття. Не можу навіть жодної думки припустити.

Міг би, якби знав людину по життю, щось про його професійну діяльність та коло спілкування. А хто такий Павло Шеремет, я і не знав би, якби все це не почалося.

– Колишній генпрокуророр Шокін заявляв, що вбивство Гонгадзе та вбивство Шеремета – справа рук однієї людини, а вуха вбивць стирчать у Росії. Як на рахунок “російського сліду”?

– Я думаю, що в цьому більше рації, ніж у тому, що відбувається щодо нас. Хоч якась логіка є.

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

– Ви вже висловлювали думку, що перший брифінг в МВС по “справі Шеремета” – це “інформаційно-психологічні спецоперації, класика за російським шаблоном”. Поясніть ще раз про “російську ІПсО”.

– Я думаю, що там було долучення Російської Федерації з урахуванням того, як усе клепалось і відбувалось. Пов’язую це з тим, що незадовго до цього на “нормандську зустріч” приїздили і Аваков, і Путін. Чи завербував Путін Авакова? Не обов’язково вербувати. Висуваються певні умови. Ніхто ж не знає, які насправді домовленості підписувались.

Перед тою зустріччю мусолилась історія про те, як може летіти Аваков, якщо у них з Путіним конфлікт, і наш міністр перебуває в розшуку в Росії? А тут дивним чином полетів. І бігав сяючий міністр із задоволеним обличчям.

Тому я допускаю, що були домовленості щодо дискредитації саме Збройних сил України.

Ось вони і взяли мене – відоме медійне обличчя Сил спеціальних операцій – і вдарили по іміджу структури.

“У тюрмі організм поставив задачу – вижити. Там не до творчості”

– Чи були у в’язниці час та бажання займатися музичною творчістю? Нові пісні написали?

– Ні. Пісні не писав. В цілому це дуже важко, бо треба зосереджуватись. А в стресовому стані, навпаки, понаставлялися блоки.

Розумієте, організм поставив задачу – вижити. Як фізично, так і ментально. Тому всі сили йшли на заняття спортом, підтримку здорового глузду та здорового способу життя. Такий екстрим.

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

Тому мої рідні кажуть: “Тобі мають зарахувати курс виживання, бо ти його пройшов у повному сенсі цього слова”.

– Чи демонстрували поліцейські під час допитів негативне ставлення до вас як до військового?

– Ні. Ставились так, наче ми друзі з дитинства.

Щоправда, була разова історія. На один із перших допитів прийшла слідча Ангеліна Нікітченко. Розмова була ні про що. Далі я у неї цікавлюсь: “Ви що, не бачите, що людина [на відеозапису] інакша по статурі? З такою сракою, короткі товсті ноги, великі груди. У мене ж геть інша статура…”

Мої адвокати взагалі припускають, що це чоловікоподібна жінка з наклеєною бородою. І зранку теж вона вистежувала авто Шеремета перед вибухом, слідство її назвало “невстановленою підривницею”. За зростом – один в один з тим, хто закладав вибухівку, і принт на спині однаковий. Поліція не заперечує, що я маю алібі на той злощасний ранок – був у себе в квартирі.

Тоді я спитав в Нікітченко, чому мене тримають під вартою? А вона прямо в лоб відповідає: “Бо ви нацист!”

Я офігів. Показую своє татуювання на нозі із зіркою Давида і кажу: “Ангеліно, у всіх нацистів є таке татуювання?”

Вона як стояла, так назад похитнулася, повільно сіла, дивиться на мене, а в неї сльози на очах виступають. Мабуть, щось зламалося в неї. “Цепка спала”, як-то кажуть…

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

– Колишній військовий прокурор Віктор Чумак нещодавно визнав, що доказова база проти вас сумнівна, а генпрокурор Рябошапка навіть не знав матеріалів справи, коли на брифінгу назвав вас “особами, які вчинили вбивство”. Чумак і Рябошапка свідчать на боці захисту – як вам таке?

– Рябошапка з Чумаком відчувають докори сумління і хочуть повернутись у велику політику.

Зараз вони не на посадах і почали розповідати правду про те, що ця справа взагалі не мала бути в суді, що раптово змінили прокурорів, які за добу вивчили 200 томів, що це фізично неможливо. Вони мали зняти з нас всі звинувачення і закрити цю справу.

Навіть прокурор Сергій Зузак пішов зі справи, бо бачив, що немає жодних доказів причетності. Це не припущення. Я запитував, як же так, що зі справи пішов Сергій Олександрович, прокурор-флагман? Кажуть, що більше не хоче підтримувати це липове обвинувачення.

Чекайте, Рябошапка отримав премію від Держдепу. Якби Джо Байден дізнався, що він тут втворив, то як би відреагував? От мені цікаво.

Відставки [Рябошапки] мало, аби відмитися від брифінгу. Ця справа обом закриває повернення в політику. Виборці просто так не забудуть спробу притягнути завідомо невинних людей до кримінальної відповідальності.

“Рух “Free Riff” об’єднав людей, як Майдан.
Потрібно зберегти цю єдність”

– Доки ви були під вартою, з’явився “Правотворець” – база даних на прокурорів, слідчих, суддів та інших осіб, причетних до політично вмотивованих кримінальних переслідувань. Це ефективний проєкт?

– Однозначно! Це як хрест чи сонечко для вампірів – вони починають диміти, бульками вкриватись. Правоохоронців починає плющити від потрапляння в базу. Ось що хрест животворящий робить! Я думаю, що від наших прізвищ прокурорів та слідчих МВС ще довго труситиме.

Сутички під судом у “справі Шеремета-Антоненка” 22 довтня 2020 року. Фото: Wathers.media

– Чи очікували ви, що рух “Free Riff” буде таким масовим, об’єднає різні політичні сили?

– Я дуже щасливий, що він є! Але насправді краще б цих подій не було. Усі жили б своїм життям. Я б просто ходив на службу і грав би пісні. Але якщо це вже трапилось, то, звісно, я пишаюсь, що підтримка така велика! Це говорить про те, що наш нарід все ж таки мудрий, класний і моцний. І коли люди бачать реальну несправедливість, вони не мовчать.

Тішуся з того, що хоча б отака біда об’єднала нас всіх. Далі маємо зробити так, аби не давала ця справа тріщину в українському суспільстві. У нас зараз не менш круте, піднесене й дружнє об’єднання, ніж Майдан. Якщо відверто.

– Юлія Кузьменко вже балотувалася до Верховної Ради від партії “Європейська солідарність”. А у вас часом не з’явилися політичні амбіції?

– Ні. У мене єдина амбіція – повернення на службу і вручення мені офіцерських погонів. Я їх ще не отримав, хоч і мав би. Не вдалося отримати диплом про вищу освіту, оскільки мене арештували перед останнім навчальним семестром. В інституті пояснили, що вони просто злякалися присутності політиків на брифінгу й викинули мене з навчання.

Читайте також:
“Лагідно українізувала ще 3%”.
Юлія Кузьменко – про підсумки виборів у прифронтовому 50-му окрузі для себе та “ЄС”

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

“Командування ССО підтримує по максимуму мене і мою родину”

– Ви діючий військовослужбовець Сил спецоперацій, сержант. Чи підтримували ССО вас в ув’язненні? Чи зберігається армійська зарплата?

– Запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, за нормативними актами, вважається відсутністю на службі з поважних причин. Але грошове утримання не нараховується. Яні Дугарь теж зрізали зарплату, попри те, що вона на особистому зобов’язанні.

Читайте також:
Командувач ССО Галаган прокоментував справу Антоненка

– Звідки ви та родина берете фінансові ресурси під час арешту? З яких коштів оплачуєте адвокатів?

– Допомагали люди, як могли. І допомагають.

Дружина Світлана втратила роботу через мій арешт. Але моє командування підтримує по максимуму мене і мою родину, доки я був під вартою. Усіма законними способами. За це я дуже вдячний. У деталі не вдаватимусь.

Керівник пресслужби ССО ЗСУ Олексій Никифоров (на передньому плані) з Андрієм Антоненком у залі суду. Підполковник майже не пропускав судові засідання у справі свого підлеглого, надаючи йому моральну підтримку. Фото з ФБ

Читайте також:
“Той самий Никифоров”:
як замполіт кримських морпіхів подолав “зраду” і створив найсильнішу пресслужбу в ЗСУ із залученням Ріффмастера

“Може бути повне виправдання,
але його розтягуватимуть на роки”

– Яку роль у вашій справі відіграє суд присяжних?

– Таку, як їм кажуть. Папірчик прийшов, і вони грають цей “спектакль”: “Справа Шеремета. Антоненко. Акт третій. Сьогодні у нас військовий квиток, автомат і пістолет. І патрони? І патрони…”

– Як ви бачите подальший судовий процес у вашій справі?

– Кілька варіантів. Може бути повне виправдання, але його розтягуватимуть у часі на роки. Та більш імовірне закриття справи і відмова від підтримки обвинувачення проти нас.

– Вважаєте, це більш імовірно?

– Це більш логічно.

Доцільний наступний сценарій: звільняються всі, хто брав участь в обвинуваченні. Прокурор Тішин виходить і каже: “У мене є совість. Це все не я, мене попросили…”

Андрій Антоненко під час інтерв’ю “Новинарні

– Що ви хотіли б сказати Авакову?

– Нічого.

А Зеленському?

– При зустрічі скажу.


Бонус: антураж квартири та кіт і собака Ріффмастера під час інтерв’ю 🙂

Над матеріалом працювали:
Катерина Петренко – журналіст, Сергій Терещенко – фотограф, Дмитро Лиховій – редактор

 

Читайте також:
Справа Шеремета: що засвідчило показане в суді відео обшуку з вилученням футболок із “націоналістичними принтами”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.