За 60 років людство змінило 1/5 поверхні Землі, — дослідження

мах

За останні 60 років людство перепрофілювало землі, еквівалентні площі Африки і Європи, таким чином, площа лісів на Землі скоротилися майже на мільйон квадратних кілометрів, а орні землі і пасовищами, збільшилися в тій же мірі.

Про це йдеться у дослідженні опублікованому Nature Communication.

Рослини і грунт, особливо в тропічних лісах, поглинають близько 30 відсотків антропогенного вуглецевого забруднення, тому великомасштабні зміни ландшафту можуть означати успіх чи невдачу в досягненні цільових температур Паризької угоди.

Кліматичний договір було підписано в грудні 2015 року. До нього приєдналися 195 країн. Документ зобов’язує держави вжити заходів, щоб не допустити підвищення середньої температури на Землі більш ніж на два градуси Цельсія до 2100 року.

І навпаки, орні землі зменшились на півночі і розширилися на півдні, в основному така метаморфоза сталася через зростання попиту на окремі товари у багатьох країнах.

«Відбулася вирубка тропічних лісів для виробництва яловичини, цукрової тростини і сої в бразильській Амазонії, олійної пальми в Південно-Східній Азії і какао в Нігерії і Камеруні», — зазначили вчені.

Також, дослідження показало, що близько 17 відсотків поверхні суші міняли категорії хоча б один раз з 1960 року.

і