Доступність посилання

ТОП новини

Денісова: Росія прискорює видачу своїх паспортів на окупованій території


На окупованих територіях Донецької і Луганської областей російські паспорти отримали майже 600 тисяч українських громадян, повідомила омбудсмен
На окупованих територіях Донецької і Луганської областей російські паспорти отримали майже 600 тисяч українських громадян, повідомила омбудсмен

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія прискорює видачу своїх паспортів на окупованій території в спрощеному порядку. Як написала Денісова у фейсбуці 12 травня, про це вона говорила під час зустрічі з послом Данії в Україні Оле Егбергом Міккельсеном, на якій ішлося про дотримання прав громадян України на окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

«Звернула увагу на той факт, що Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, свою політику масової видачі паспортів у спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду територіях України. Зокрема, окупаційна влада Криму змушує вчителів, інших працівників шкіл та членів їхніх родин до обов’язкової реєстрації на «тренувальне всеросійське онлайн голосування на виборах до Держдуми Росії». Освітян зобов’язують підтверджувати факти реєстрації скриншотами. У разі невиконання цієї процедури, окупаційна влада погрожує їм звільненням», – заявила омбудсмен.

За її словами, це робиться з метою подальшої «реалізації суб’єктності Криму в складі РФ».

Така ж ситуація, за словами Денісової, і на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. «Наразі паспорти там отримали майже 600 тисяч українських громадян – це чиновники органів місцевої влади, вчителі, лікарі. Діють за принципом – якщо ти не отримуєш паспорт – ти не працюєш», – повідомила уповноважена з прав людини.

У квітні Денісова повідомляла, що орієнтовно 500 тисяч людей в ОРДЛО отримали російські паспорти.

Російський президент Володимир Путін у травні 2019 року підписав указ, який дозволив у спрощеному порядку видавати російські паспорти жителям контрольованої російськими гібридними силами частини Донбасу.

МЗС України висловило протест у зв’язку з цим рішенням і вимагало, щоб такі документи не визнавалися іноземними державами. Частина країн ЄС уже оголосила, що підтримує Україну, і ці документи не визнаватиме.

Володимир Путін 24 квітня 2020 року підписав закон, який звільняє від сплати мита за російський паспорт жителів непідконтрольних українському уряду частин Донецької та Луганської областей.

У 2019-му, за оцінкою російської влади, російські паспорти оформили понад 300 тисяч осіб, що мали реєстрацію на території ОРДЛО. Всього на непідконтрольній уряду України частині Донбасу в 2018 році, за даними фактичної влади, проживали майже 3,8 мільйона осіб.

XS
SM
MD
LG