Під санкціями Світового банку на 22 роки: з ким веде бізнес дружина очільника НБУ Смолія? (ексклюзив)

0

У столиці на Інститутській вже кілька днів поспіль учасники масштабної акції «Зупинимо корупцію в НБУ» вимагають притягнення до відповідальності очільника Нацбанку Якова Смолія за покривання корупційних схем. Та сам пан Смолій контакту з активістами і медійниками уникає, адже незручних питань щодо його діяльності може виникнути багато.

І три провадження, відкриті Національним бюро за фактом декларування головою НБУ недостовірної інформації – це лише верхівка айсберга. Переписування компаній на дружину, заробляння на здачі банкам в оренду нерухомості та бізнес-зв’язки з найбагатшими людьми країни – які ще «скелети у шафі» приховує Яків Васильович? Читайте далі.

Активісти зустрілись із головою Ради НБУ Данилишиним Фото:

Нагадаємо, що в ході перевірки НАЗК було встановлено, що пан Яків у своїх деклараціях за 2015, 2016 та 2017 роки вказав неправдиві відомості щодо вартості частки у кількох нежитлових приміщеннях, не повідомив про наявність у дружини корпоративних прав та неналежним чином відобразив дохід, нарахований йому та дружині у вигляді процентів. Загальна сума недостовірних відомостей у деклараціях за ці періоди склала понад 8,5 млн грн, 6,6 млн грн та понад 3,2 млн грн відповідно.

Перереєстрація компаній на дружину

Під час подружнього життя Яків Васильович та Світлана Миколаївна Смолії нажили чимало спільних бізнес-активів. Зокрема, до 2018 року вони виступили співзасновниками низки підприємств:

ТОВ «Новоодеський елеватор». Згідно з даними системи YouСontrol, у далекому 2007-му Яків Васильович заснував компанію, основним напрямом діяльності якої є складське господарство, разом з Федором Шпигом та Олександром Деркачем. А вже з 2016 року (на той момент пан Смолій вже понад рік обіймав керівну посаду в НБУ) у складі учасників юридичної особи почали фігурувати Світлана Смолій та ТОВ КУА «Еталон Ессет Менеджмент».

Історія власності ТОВ «Новоодеський елеватор» Фото: YouControl

ТОВ «АВАЛЬ-ТРАНС». Починаючи з 2015-го і станом на сьогодні у переліку учасників транспортної компанії – все ті ж Дмитро Волошко, Іван Волощук, Сергій Вовченко, Іван Пінчук, Олександр Деркач та Світлана Смолій. Утім, першим засновником товариства став у 2000 році АППБ «Аваль», одним з акціонерів та заступником голови правління якого у той період був Яків Смолій, а з 2010 року пан Яків і сам фігурував у числі бенефіціарів.

ТОВ «Хороше озеро». Майже ідентична ситуація з власниками, хіба що це підприємство Смолій з товаришами заснував у 2006 році. А свою частку на дружину тут пан Яків встиг переписати ще 3 квітня 2014 року (тобто за три тижні до свого призначення заступником Голови Національного банку України).

ТОВ «МТР Менеджмент Україна» і ТОВ «Шелтер Інвестмент». Наразі 15% капіталу компаній належить Світлані Смолій, а 85% – ТОВ «Компас Інженіринг» (кінцевий бенефіціар – Олександр Кардаков). Утім, ім’я пані Світлани у переліку засновників обох фірм стало значитись лише з 2015 року, до цього з 2007-2008 рр. часткою у них володів Яків Васильович.

Станом на сьогодні Світлана Миколаївна також має частки у ТОВ «ІА «Вільна Україна» (з 2018 року основним видом діяльності інформаційного агентства є не видання газет, а надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна), будівельній компанії ТОВ «МЛП Вест Київ» та ТОВ КУА «Еталон Ессет Менеджмент».

. Світлана та Яків Смолії (на фото – праворуч) у колі родичів Фото: Нова (Тернопіль)

Загалом, масово перереєстровувати свої бізнес-активи на дружину Світлану Яків Васильович почав ще у другій половині 2013-го – на початку 2014 років: напередодні свого призначення заступником голови НБУ, та продовжив у 2015-2016 роках, вже обіймаючи керівну посаду в Нацбанку.

Доходи від оренди нерухомості та страховий бізнес

Як свідчить проведене у 2017 році розслідування журналістів видання «Наші гроші», згадана вище компанія ТОВ КУА «Еталон Ессет Менеджмент» забезпечує родині Смоліїв доходи від оренди.

Читайте також:  Лукашенко: Ми проведемо дострокові вибори, але тільки паралельно з США | -

Станом на той самий 2017 рік орендарями нерухомого майна Якова Смолія також була низка комерційних банків – «Правекс-Банк», «Кредит Європа банк», «Райффайзен банк Аваль», «Правекс-Банк», «Фідобанк».

У переліку бенефіціарів ТОВ «КУА Еталон Ессет Менеджмент», окрім пані Світлани – вже знайомі прізвища з найближчого бізнес-оточення Якова Васильовича (зокрема, з часів банку «Аваль»): Федір Шпиг, Олександр Деркач, Сергій Вовченко, Дмитро Волошко, Іван Волощук, Михайло Горовенко, Іван Пінчук, Ігор Слободський, Григорій Шелудько, Микола Вовк, Володимир Гнатенко, Олександр Науменко.

А от першими засновниками «КУА Еталон Ессет Менеджмент» у 2005-му стали дві страхові компанії – ПрАТ «СК «Ейгон Лайф Україна» одіозного Сергія Тігіпка, діяльність якої наразі вже припинено, та ПАТ «СК Еталон Поліс», контролером якого є син одного з основних бізнес-партнерів Смолія Івана Волошка – Дмитро.

Історія власності «КУА Еталон Ессет Менеджмент» Фото: YouControl

Водночас кінцевим бенефіціаром ПАТ «СК Еталон Поліс» наразі зазначений Носач Геннадій Вікторович, зареєстрований на тимчасово окупованій території України – у м. Донецьк.

Зауважимо, що страхова група «Еталон» нараховує ще кілька приватних компаній:

ПрАТ «Страхова компанія «Еталон-Поліс», що брало участь у 8 публічних закупівлях та отримало 4 перемоги на суму 833 960 грн за переговорною процедурою. Замовником послуг із забезпечення страхування необхідних вантажів для підготовки і проведення Пісенного Конкурсу «Євробачення» 2017 у всіх 4 випадках була Національна Суспільна Телерадіокомпанія України. Проте жоден договір так і не був не підписаний причина – підсумки торгів скасовані «за відсутністю потреби».

ПрАТ «Страхова компанія «Еталон». Засновниками компанії у 2007 році виступила все таж «група товаришів» на чолі зі Смолієм, Шпигом та Деркачем, та станом на 2019 рік кінцевим бенефіціарним власником зазначено громадянина США Ніколаса Ентоні Піацца – через СП Інвестментс, ЛЛС.

Нік Піацца – етнічний італієць, який народився у США, але більшу частину свого свідомого життя він присвятив бізнесу в Україні. У 2011 році Піацца заснував інвестиційно-банківську компанію SP Advisors. У 2015 році саме SP Advisors допомогла мережі Slataiera, яка у травні цього року втрапила у гучний скандал через використання російської продукції, залучити фінансового партнера.

Компанія пана Ніколаса також свого часу надавала послуги Wealth Management збанкрутілому нині «БГ Банку».  Зауважимо, невдовзі до визнання неплатоспроможним у ПАТ «БГ Банк» було реалізовано схеми, результатом яких стало виведення з банку ліквідних активів на загальну суму майже 300 млн грн.

Ніколас Ентоні Піацца – теперішній бенефіціар СК «Еталон» Фото: SP Advisors

З 2011 по 2017 рік керівні посади в СК «Еталон» обіймав Юрій Нечипоренко – зять Якова Смолія, чоловік його доньки Нелі.

Страхова компанія «Еталон» за час свого існування була учасником у 194 публічних закупівлях та виграла у 122 з них на суму 409 012,68 грн. Найбільше перемог еталонівці отримали у тендерах від ГУНП в Чернігівській області – 50 закупівель на суму понад 127 тисяч гривень.

Кількість судових справ компанії, де вона виступає відповідачем, за останні 3 роки – 59; кількість кримінальних справ, в яких фігурує ПрАТ «СК «Еталон» за останні 3 роки – 9.

Бізнес-зв’язки з найбагатшими людьми України

Та найцікавішими є давні ділові зв’язки теперішнього голови правління Нацбанку з одіозними вітчизняними (і не тільки) бізнесменами.

За даними ЗМІ, Яків Смолій прописаний у Києві, проте фактично мешкає у будинку на 420 «квадратів» на околиці села Погреби Броварського району.

У закритому по периметру котеджному містечку проживають родини близького бізнес-оточення Смолія – Шпиги, Горовенки, Волощуки, Вовченки, Волошки, Кардакови, Пінчуки, Троханенки, Співаки.

Читайте також:  Артем Компан – коррупция или профнепригодность? Как директор «Е Энергия» годами загонял страну в «искусственные» газовые долги, а теперь пытается пролезть в «Нафтогаз»
Склад мешканців Погребів Фото: Наші гроші

Двоє з близьких сусідів та водночас ділових партнерів родини Смоліїв є постійними резидентами українського списку Форбс – переліку найбагатших людей країни.

Федір Шпиг. Із одіозним банкіром, кисломолочним магнатом, футбольно-театральним меценатом та володарем власного астероїда Федором Шпигом пан Смолій має тісні зв’язки ще з часів банку «Аваль».

Нагадаємо, кінець буремних 90-х і початок «нульових» став періодом розквіту для «Аваля», який обслуговував Пенсійний фонд України, пошти, Міністерство внутрішніх справ і митниці. Отримані від держави гроші Федір Шпиг та Олександр Деркач спрямовували на кредитування населення на грабіжницьких умовах під 50-60% річних.

Після Помаранчевої революції 2004 року банк опинився на межі розорення і був перепроданий товаришами-екскомуністами австрійській банківській групі «Райффайзен», сума угоди становила понад мільярд доларів.

Згодом, на початку 2006-го, бізнесмени зареєстрували банк «Престиж», який наприкінці року перепродали за 104 млн дол. знову ж таки австрійцям – цього разу групі Erste Bank.

Крім того, партнери продали свої страхові активи – СК «Еталон-Життя» за 7,6 млн. євро групі Fortis. На гроші, виручені від продажу фінансових активів незадовго до кризи, Федір Шпиг разом з Олександром Деркачем створили холдинг«Молочний альянс». 

Як зазначають вітчизняні масмедіа, у наступні роки в продуктах альянсу під марками «Яготин» і «Славія» багаторазово знаходили різні домішки, однак справи про шахрайство і обман споживачів жодного разу не було доведено до логічного фіналу.

Наразі бізнес-інтереси пана Шпига також пов’язують з новим столичним ТРЦ River Mall, що відкрився влітку на Лівому березі.

Офіційно власником торгово-розважального центру є вже згадане вище ТОВ «ІА «Вільна Україна», що належить колишнім власникам банку «Аваль», які інвестували в будівництво понад 140 млн дол.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, частки у ТОВ «Інформаційне агентство «Вільна Україна» мають Федір, Олександр і Андрій Шпиги (10,8%, 13,5%, 13,5% відповідно), Сергій Вовченко (9%) , Іван Пінчук та Ігор Слободський (по 6,3%), Дмитро і Наталя Волошко (6,3% і 4,95%), Іван Волощук (5,4%), Леся Співак (4,95%), Михайло Горовенко, а також ТОВ «КУА Еталон Ессет Менеджмент» (10%). Ще 4,5% належать Світлані Смолій.

Нове спільне бізнес-дітище родин Шпигів і Смоліїв Фото: RAU

Нагадаємо також, що свого часу Федір Шпиг двічі «заходив» до Верховної Ради як безпартійний, а в останній раз – від «Нашої України» тодішнього президента Ющенка.

Олександр Кардаков. Зі співвласником групи «Октава», відомим ІТ-магнатом Олександром Кардаковим, пана Смолія пов’язують не лише безпосереднє сусідство і згадані вище ТОВ «МТР Менеджмент Україна» та ТОВ «Шелтер Інвестмент», де пан Кардаков має 85%, а Світлана Смолій – 15%, але й давнє партнерство у ТОВ «Компас Кепітал Інвестмент» та ПрАТ «Датагруп».

Одна з компаній Кардакова – ПрАТ «Інформаційні комп’ютерні системи» («Інком») неодноразово фігурувала у гучних тендерних і корупційних скандалах.

Зокрема, «Інком» потрапив під санкції Світового банку через хабарі та корупційні дії під час участі в тендерах із закупівлі IT-послуг. У липні 2016-го компанію було відсторонено від участі у фінансованих Світовим банком і його партнерами проєктах і тендерах терміном на 22 з половиною роки.

«Інком» викрили у змові з посадовцями і хабарях Фото: World Bank

«Розслідування, проведене віце-президентом з інтеграції Світового банку, виявило, що «Інком» платив хабарі та брав участь у корупційних діях за попередньою змовою в справі, що стосується тендеру на три IT-контракти, сукупною вартістю $43 млн, з проєкту модернізації системи соціальної підтримки», – йдеться в повідомленні Світового банку.

Раніше «Інком» вже усували від проєктів Банку строком на 3 роки через надання недійсних сертифікатів, утім у компанії назвали це «некритичною помилкою одного з працівників».

Читайте також:  Константин Круглов: финансовый спекулянт и по совместительству – владелец конвертационного центра с миллиардными оборотами

Свого часу Центр протидії корупції також оскаржував дві закупівлі ПрАТ «Інком» із завищеними цінами. Згідно із повідомленням центру у 2013 році, «Укрпошта» купила у цієї компанії комп’ютери вдвічі дорожче. Луганські прокурори переплатили їм 700 тисяч. А збитковий «Укргазбанк» купив телефони на 1,5 мільйона дорожче від ринкової вартості.

Інша компанія Кардакова – ПрАТ «Датагруп» також досить «вдало» грала на тендерному полі. Взявши участь у 1 198 закупівлях, фірма вийшла  переможцем у 1 001 з них на суму майже 860 мільйонів гривень.

Зокрема, були підписані договори з Нацбанком України та АТ «Ощадбанк» на надання телекомунікаційних послуг.

Останні новини, пов’язані з фірмами Кардакова, стосуються продажу нерухомості одіозному партнеру Валерія Хорошковського.

14 травня 2019 року Фонд гарантування провів аукціон з продажу бізнес-центру «Інком» площею 12 379,7 кв.м, розташованого в Києві на вулиці Смоленській, що належав на той момент ВТБ Банку.

Нагадаємо, в грудні 2018 року НБУ вирішив ліквідувати ВТБ Банк (українську «доньку» російського ВТБ). Його активи, серед яких через борги ІТ-бізнесмена Олександра Кардакова був і БЦ «Інком», були виставлені на торги.

Переможцем аукціону став «Магазин Киянка», який запропонував 390 млн грн. У держреєстрі кінцевим бенефіціаром «Магазин Киянка» вказано Вадима Григор’єва – власника групи Merx, яку до Помаранчевої революції він поділяв з Валерієм Хорошковським. На початку нульових обидва також входили до спостережної ради Укрсоцбанку і володіли металотрейдером «Бові».

Торік Григор’єв уже викупив у Альфа-Банку ще один київський бізнес-центр Ренесанс.

Цікаво, що сам пан Кардаков повідомив в інтерв’ю журналістам, що не турбується щодо можливого виселення з БЦ «Інком», оскільки «має домовленості з майбутнім власником»

Олександр Кардаков Фото: Октава

Варто додати, що попри те, що Олександр Кардаков не належить до певної партії, до політики він має безпосередній стосунок. Свого часу, не будучи офіційно членом «Сильної України» Тігіпка, пан Кардаков керував партійною Експертною комісією з інновацій.

У 2015 році підприємець балотувався до Одеської облради від партії «Солідарність-БПП», а також активно підтримував команду Михайла Саакашвілі.

У 2016 році олігарх активно спонсорував партію Мустафи Найєма «ДемАльянс». Так, на початку року він перерахував політичній силі понад півмільйона гривень.

Зауважимо, що за останніми повідомленнями, голова Нацбанку Яків Смолій звинуватив протестувальників акції «Зупинимо корупцію в НБУ» у «проплаченості» та заявив, що нібито не бачить потреби виходити до активістів, бо «там немає з ким спілкуватись».

Та насправді спілкуватись не тільки є з ким (у центрі столиці наразі мітингують представники понад 10 абсолютно різних реальних громадських організацій), але й є про що. Починаючи від прогалин у декларації на 18 мільярдів і закінчуючи сумнівними бізнес-зв’язками.

Продовжуємо стежити за ситуацією довкола корупції у Нацбанку. Тож чекайте на нові факти і подробиці!

 

Залишити відповідь