Політика

Молдовські депутати чекають, під яким “соусом” викраденого Чауса представлять суспільству – голова слідчої комісії Нестасе

Молдовські депутати чекають, під яким “соусом” викраденого Чауса представлять суспільству – голова слідчої комісії Нестасе

В інтерв´ю виданню Главком голова спеціальної комісії, створеної у парламенті Молдови для розслідування викрадення українського судді Чауса, Василь Нестасе заявив, що особи, причетні до злочину, встановлені.

Він також повідомив, що керівник Офісу Зеленського Андрій Єрмак орієнтовно 23 квітня у телефонній розмові з представником адміністрації президентки Молдови Маї Санду обговорив справу Чауса.

“На наступному тижні ми проведемо розмову з представником президентури Республіки Молдова. Ми знаємо, що була розмова між начальником адміністрації президента Республіки Молдова (Андрій Спину – ред.) і керівником Офісу президента України Зеленського Андрієм Єрмаком. І що вони узгодили, що якась українська делегація прибуде до Республіки Молдови, щоб обговорити всі ці події. Ми не знаємо, була вже тут ця делегація, чи ні. Можливо, і у нас буде відрядження до Києва та буде зустріч з депутатами Верховної Ради, якщо буде такий інтерес з їхнього боку”, – говорить депутат.

“Ми відправили лист до Верховної Ради та поставили кілька запитань, щоб зрозуміти, що їм відомо про цей кейс. Досі у нас також немає інформації, чи порушила Україна кримінальну справу щодо викрадення судді Чауса, чи ні. Бо одні джерела кажуть, що так, а інші, що ні”, – зауважив Нестасе.

Він також підтвердив, що інформація, поширена у ЗМІ, стосовно обставин викрадення Чауса, була корисною.

“Я не можу сказати, що ця кримінальна справа базується на якихось журналістських розслідуваннях, але якщо це і так, то це нормально для демократичного суспільства. Бо преса – це теж частина суспільства. Але в даному разі правоохоронні органи мають свої докази. Може і є якісь збіги. Я читав кілька розслідувань журналістів. Наприклад, в розслідуванні RISE дійсно є багато корисної інформації. Тим більше, що вони працювали по “гарячих слідах”, тому змогли отримати матеріали з камер відеоспостереження”, – говорить Нестасе.

“Але я можу вас запевнити, що наші органи цю справу вже розкрили. Так, особи встановлені. Більше ми не знаємо, бо справа ще не закрита. Розслідування ще в процесі, але хто саме це робив, ми вже знаємо. Наприклад, міністр внутрішніх справ на комісії нам ці прізвища озвучував, інші представники. Щодо цього немає якихось інших версій. В цьому викраденні брали участь українці. Залишилось тільки дослідити, пов’язані вони з державою, чи ні. Це буде встановлено в ході слідства, і все це веде в одному напрямку”, – повідомив молдовський депутат.

На запитання, чи знає він, де зараз перебуває сам Чаус, голова слідчої комісії відповів: “Ні, це знають наші українські колеги.Ну, пишуть, що його тримають на якійсь військовій базі. Найнезрозуміліше, що після викрадення він з’явився лише один раз. Ми бачили ці фотографії”, – нагадав Нестасе.

“Ми говорили з дружиною Чауса. Ми запросили її на комісію, і вона підтвердила, що це він. І фотографії відповідають дійсності та зроблені після його викрадення. І що буде далі, під яким “соусом” Чауса представлять суспільству – це буде цікаво. Пройшов вже місяць і два дні. І якось довго його утримують там, де він знаходиться. Думаю, є люди, які причетні до цього, але вони не знають, як бути далі з екссуддею. Напевно, щось там не зростається”, – уточнив депутат.

На запитання, чи були в цій історії ознаки змови між Санду і Зеленським, Настасе зазначив: “Ми не можемо вийти з якимись обвинувальними висновками, доки не буде проведено всебічне розслідування. І будемо базуватися строго на фактах. Чи були в цьому замішані якісь державні діячі наші або українські, ми не знаємо. Сьогодні ми отримали лише офіційну відповідь з президентури, що під час зустрічі президента Маї Санду з Володимиром Зеленським розмови щодо Чауса не було. Сьогодні нам доводиться працювати в секретному режимі, оскільки вважаємо, що це була атака на безпеку Республіки Молдова. Це не просто викрали якогось громадянина, і вже на наступний день його знайшли. Тут мова йде про викрадачів з іншої держави. Тут все дуже серйозно”, – резюмує Василь Нестасе.

Як відомо, суддя Чаус є фігурантом так званих “плівок Труби” – записів з кабінету ексдиректора ДБР, які були опубліковані в грудні 2019 року.

Нагадаємо, 3 квітня колишнього суддю Дніпровського суду Києва Миколу Чауса, який просить політичного притулку в місцевої влади, викрали в молдовській столиці Кишиневі. Поліція Кишинева підтвердила силове викрадення судді Чауса, порушена кримінальна справа.

5 квітня голова МВС Молдови Павла Войку заявив, що оголошеного в розшук Інтерполу українського суддю Миколу Чауса на території Молдови викрали іноземці. Вони вже покинули молдовську територію і перетнули кордон з Україною.

Своєю чергою президент Молдови Мая Санду вимагала від Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки країни пояснити, хто і як міг викрасти в Кишиневі українського суддю Миколу Чауса.

Як повідомили молдовські ЗМІ, українського суддю Миколу Чауса, якого 3 квітня викрали невідомі на вулиці у центрі Кишинева, нібито перевезли в Україну у багажнику автомобіля Toyota RAV 4, що належить посольству України.

Пізніше міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що українського суддю Миколу Чауса ймовірно вивезли з країни на автомобілі з дипломатичними номерами, а прикордонники не могли перевірити транспорт, що належить диппредставництву.

7 квітня глава МЗС Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з молдовським колегою Ауреліу Чокоєм запевнив у непричетності України до ситуації з викраденням судді Миколи Чауса та запропонував створити спільну робочу групу з цього питання.

Парламент Молдови на засіданні 9 квітня створив слідчу комісію для виявлення обставин викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса.

Як повідомили молдовські ЗМІ, Кишинів направив посольству України ноту у зв’язку зі справою про викрадення українського судді Миколи Чауса.

13 квітня президент Молдови Мая Санду в інтерв’ю виданню Cotidianul розповіла, що хоче обговорити з українським президентом Володимиром Зеленським викрадення екссудді Миколи Чауса.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки 14 квітня викликав на наступне засідання міністра закордонних справ Дмитра Кулебу та керівника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка для пояснень щодо викрадення у Молдові судді Миколи Чауса.

Пізніше під час засідання комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки обговорювали зміст ноти МЗС Республіки Молдова щодо викрадення судді Миколи Чауса.

15 квітня в ефірі “Прямого” депутат парламенту Республіки Молдова, заступник голови комісії з розслідування викрадення Чауса Адріан Лебединський заявив, що за оперативною інформацією, викрадений в Молдові український суддя Микола Чаус знаходиться на території України.

Крім того, глава уряду Молдови Ауреліу Чокой заявив, що влада має намір оглянути автомобіль посольства України, в якому екссуддю Миколу Чауса імовірно вивезли з країни.

Нові докази участі співробітників Головного управління розвідки Міноборони України до викрадення судді Чауса в столиці Молдови оприлюднили 22 квітня журналісти-розслідувачі. За їх словами, викрадення було організовано у дуже сумнівний спосіб, а організатори та виконавці лишили в Молдові численні сліди “роботи”.

Головний редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов повідомив, що суддю Миколу Чауса викрали в столиці Молдови і перевезли в Україну співробітники ГУР Міністерства оборони.   Він вважає, що це було зроблене за командою з Офісу Зеленського, а метою є дискредитація одного з головних свідків “Вагнергейту” – колишнього начальника ГУР Василя Бурбу, якого планували звинуватити в причетності до втечі Чауса у 2016 році.

Як повідомили в Офісі генпрокурора України, українські правоохоронці не розслідують викрадення Чауса.

Зазначимо, що 27 квітня представники посольства України не прийшли на засідання комісії парламенту Молдови щодо з’ясування обставин викрадення українського судді Миколи Чауса.

30 квітня молдовські ЗМІ назвали імена ще чотирьох осіб, причетних до викрадення судді Чауса. Вони в’їхали до Молдови під вигаданими іменами.

Колишній заступник очільника голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний вважає, викраденого суддю Миколу Чауса тримають на території Головного управління розвідки України. Його можуть усунути фізично і десь закопати.

Як повідомив 3 травня народний депутат з фракції “Європейська Солідарність” Володимир Ар’єв, на цей час викраденого суддю Миколу Чауса утримують на військовій базі за шість кілометрів від Первомайська Миколаївської області, а найближчими днями “затримають” на кордоні з Україною.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.