Низка подій в Україні відсунула на другий план прагнення Володимира Зеленського безпосередньо зазирнути в очі Путіну. Уряд звільнив голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва з кричущим порушенням процедури. Підозрюваний у «справі Шеремета» Андрій Антоненко вийшов зі слідчого ізолятора під цілодобовий домашній арешт. Верховний Суд скасував рішення Центральної виборчої комісії про перемогу Василя Вірастюка, якого «Слуга народу» висунула кандидатом в депутати по 87-у виборчому округу.

Володимир Зеленський продовжує шукати можливість для переговорів з російським президентом. Проте разом з тим глава держави руйнує Нормандський формат, адже в інтерв'ю Financial Times він припустив можливе залучення до переговорів США, Великої Британії, Канади. Не зовсім зрозуміло, чому у цьому переліку немає Польщі. Наступна теза Зеленського – про «новий формат врегулювання з потужними міжнародними гравцями» — виглядає щонайменше непродуманою, адже його створення потребуватиме згоди Росії. Зауважу, що у Кремлі послідовно ігнорують прагнення команди Зеленського зустрітися з Путіним, хоча з Києва вже у різних формах прозвучали щонайменше три можливих місця для саміту – Ватикан, Відень, Єрусалим.

Кабінет Міністрів без дотримання процедури звільнив голову правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, оперативно знайшовши йому заміну в особі Юрія Вітренка, якого ще зовсім недавно намагалися призначити віцепрем'єром з питань енергетики. Звільнення Коболєва у режимі бліцкригу з помітним занепокоєнням зустріли партнери України у США та ЄС, про що пролунали відповідні заяви. Не виключено, що звільнення Коболєва та призначення міністром енергетики Германа Галущенка – елементи задоволення офіційним Києвом забаганок Кремля, які «мають наблизити» зустріч Зеленського та Путіна. Подібні елементи Росія відпрацювала ще у 2019 році, коли Україна намагалася добитися проведення саміту Нормандської четвірки. Нагадаю, що Кремль не виконав жодного пункту з комюніке, підписаного у Парижі в грудні 2019 року.

На фоні чуток про можливе звільнення з посади через неефективну боротьбу з пандемією коронавірусу міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про досягнення домовленості з корпорацією Phizer про закупівлю 10 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Аналогічну заяву кілька тижнів тому зробив Володимир Зеленський, однак досі незрозуміло, де у бюджеті-2021 кошти для закупівлі такої кількості медикаментів.

Підозрюваний у справі про вбивство Павла Шеремета Андрій Антоненко вийшов зі слідчого ізолятора під цілодобовий домашній арешт. Парадокс, але це перемога для людини, яка понад 500 днів провела за гратами, попри численні сумніви у його винуватості у здійсненні резонансного злочину. Не виключено, що символічне послаблення запобіжного заходу – елемент політичної інтриги, спрямованої проти всемогутнього Арсена Авакова.

В ніч на 1 травня Верховний Суд скасував рішення Центральної виборчої комісії про визнання висуванця «Слуги народу» Василя Вірастюка переможцем позачергових виборів у 87-у виборчому окрузі. Найбрудніші вибори, що проходили за президентства Зеленського, отримали логічний результат. Виходом з електорального цугцвангу могли б стати нові вибори.