Реабілітовано останнього розстріляного в СРСР бійця УПА Івана Гончарука

 

У четвер, 29 квітня, Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука – бійця Української Повстанської Армії, розстріляного радянською владою в липні 1989 року.

Про це повідомив член нацкомісії, співробітник Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак у фейсбуці.

“Перебудова. Гласність. 1989 рік. Харківського 62-річного пенсіонера п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. Повстанця Івана Гончарука розстріляли за два роки до проголошення незалежності України. Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД”, – написав Бірчак.

Зазначається, що в 1944-1945 рр. роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану – двадцять років, але вони “впізнали” Гончарука по фото, зроблених у п’ятдесятирічному річному віці.

Івана Гончарука розстріляли 12 липня 1989 року в Києві.

“Через два місяці, 8-10 вересня 1989 року, в актовій залі Київського політехнічного інституту відбулися установчі збори “Народного руху України за перебудову”. Радий, що хоч у 2021 році та все ж вдається повертати добре ім’я борцям за нашу Незалежну Україну”, – написав Володимир Бірчак.

Ветерана УПА Івана Гончарука засудили до розстрілу в 1987 році. Вирок приурочили до “70-річчя Жовтневої революції”. За два роки до проголошення незалежності України, Гончарука розстріляли. Родичі досі не знають, де він похований.

Іван Гончарук став останніми бійцем УПА, якого стратили в СРСР. Фактично, його повторно засудили за ті “злочини”, за які він в 1946 був засуджений до розстрілу.

Однак тоді вищу міру замінили на п’ять років таборів і 20 років каторги. Покарання він відбував у системі ГУЛАГу. У 1956 році Гончарука звільнили “через недоцільність подальшого перебування в ув’язненні”. Після повернення до України політв’язень мешкав у Харкові.

У 1986 році Іван Гончарук, вперше після довгої відсутності, приїхав у рідне село Грудки Камінь-Каширського району на Волині на похорон сестри. Донос на нього написав стукач НКВС-КДБ, який судився з сестрою Гончарука за межу.

Процес над 62-річним пенсіонером Іваном Гончаруком тривав п’ять днів, головуючий суддя Волинського обласного суду Борис Плахтій виніс вирок – смертна кара.

Після розпаду СРСР суддя Плахтій продовжив працювати на посаді, пішов у відставку аж у 2006 році. Його донька, суддя Луцького міськрайонного суду Інна Плахтій, в 2021 році стала членом Вищої ради правосуддя за квотою суддівського корпусу.

Читайте також:
Затвердили склад Нацкомісії з реабілітації жертв комуністичного режиму

На Житомирщині в італійській снарядній гільзі знайшли артефакти УПА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна