“Нафтогаз” отримає понад 14 млрд гривень з держбюджету за схемою, вигідною групі “Приват”

Найближчим часом в Україні може відбутися незаконне погашення багатомільярдних боргів “Укрнафти” за рахунок держави та платників податків. Про це повідомляє український діловий портал “Експерт”.

У листопаді 2020 року Верховна Рада прийняла закон №1006 “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік””. Його вже підписав Президент України Володимир Зеленський. Таке рішення вводить в дію закон, а з ним – і запуск масштабної схеми взаєморозрахунків коштів між держбюджетом, НАК “Нафтогаз України” та “Укрнафтою”. Розміри сум налічують мільярди гривень з держбюджету – коштів платників податків, йдеться в публікації.

Відповідно до прийнятого закону, “Нафтогазу” виплатять зі спецфонду держбюджету 32,2 млрд гривень компенсації за виконання “спеціальних зобов’язань” (Public Service Obligation – ПСО) з постачання та продажу газу для потреб населення та теплокомуненерго. Крім того, “Нафтогаз” виплатить “Укрнафті” борг за 2,06 млрд кубометрів газу, поставленого ще у 2006 році (15,1 млрд гривень), а також авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд гривень). Відповідно до закону “Про ринок природного газу”, такі зобов’язання покладає Кабмін. Вони спрямовані на забезпечення суспільних інтересів, тому можуть фінансуватися із держбюджету.

Стало також відомо, що всі кошти, які має отримати “Нафтогаз”, компанія віддасть “Укрнафті”. До цієї суми додадуть і 7 млрд гривень, які будуть узяті з власних коштів “Нафтогазу”. А ось на власні кошти “Нафтогазу” ці гроші перетворяться тільки коштом чергового підвищення тарифів на природний газ. Отже, кошти будуть надані з кишень простих споживачів – населення України, зазначається у статті. Очікується, що всього до бюджетного спецфонду надійдуть 42,5 млрд гривень.

Читайте також:  Зрадник Зеленський зруйнував вугільну промисловість України. Купується вугілля з ОРДЛО через РФ

Фінансові махінації та схеми “Укрнафти”

Занепокоєння у такому випадку викликає те, що “Укрнафта”, яка отримає бюджетні кошти, де-факто контролюється групою “Приват”. У цьому сенсі нічого не змінювалося вже протягом багатьох років при декількох президентах, звертає увагу автор статті. Також “Укрнафта” не один раз потрапляла в поле зору як місце фінансових махінацій.

Наприклад, НАБУ розслідує схему виведення з компанії багатьох мільярдів гривень з бюджетних коштів (і недоотримання держбюджетом грошей на загальну суму 14,7 млрд гривень) у 2015 році шляхом продажу нафти й нафтопродуктів з відстрочкою оплати та передоплати за товари, які так і не були поставлені. Втім, це далеко не єдиний фінансовий скандал, що виникав у різний час з цією структурою.

Відповідно до прийнятого закону, така схема фінансових взаємозаліків розрахована на вигоду “олігархічного” бізнесу, який підчищає свої баланси та покращує фінансовий стан, йдеться у публікації.

“Адже “Нафтогаз” має заплатити за 2,06 млрд кубометрів газу, отриманого у 2006 році, не за тодішніми цінами, а за нинішніми. Тобто – у 30 разів більше. Виходить 17,9 млрд грн чистої переплати. Отже, законослухняні громадяни зобов’язані вчасно оплачувати всі податки та комунальні платежі. Тоді як Коломойському, який, по суті, розкрадає національне надбання в мільярдних масштабах, за це нічого не буде багато років і десятиліть”, – зазначає автор.

Нагадаємо, з Нового року газ для населення подорожчав на 14% до 7,22 гривень/м3, плюс – скасовано пільговий тариф на електроенергію, і вже у квітні-травні готується чергове її подорожчання.