У справі ексглави Укравтодору оголосили нову підозру

У справі ексглави Укравтодору оголосили нову підозру

Укрінформ
Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру бенефіціару групи компаній у наданні хабаря колишньому очільнику Укравтодору.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба бюро.

“НАБУ і САП повідомили бенефіціару групи компаній, що здійснюють свою діяльність у сфері дорожнього господарства на території України, про підозру в наданні колишньому в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України неправомірної вигоди. Дії особи кваліфіковано за ч.4 ст.369 КК України.”, - зазначають у відомстві.

За даними правоохоронців, підозрюваний особисто та через підконтрольних йому осіб, систематично надавав неправомірну вигоду як «абонентську плату» керівництву Укравтодору в обмін на «лояльність» до його компаній. Як встановили НАБУ і САП, ідеться про 575 тис. дол. США та 70 тис. євро упродовж 2017-2019 рр.

У НАБУ зазначають, що колишній очільник Укравтодору "сприяв" компаніям підозрюваного в продовженні строку дії контракту з виконання робіт на окремих ділянках дороги М-05 Київ – Одеса, фінансування якої здійснювалося коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку в межах проєкту «Панʼєвропейські коридори».

"Крім того, керівник Укравтодору «не помітив» порушення графіку виконання робіт компанією підозрюваного, що дозволило уникнути сплати понад 9 млн євро штрафу", - зауважили у відомстві.

Як повідомлялося, слідство у цій справі детективи проводять з вересня 2019 року. Коли з’ясувалося, що наведені факти також розслідує Центральне антикорупційне бюро Польщі, в листопаді 2019 року створено спільну слідчу групу. Координація дій обох сторін відбувалась за участю Євроюсту.

Читайте також: Укравтодор та галузева профспілка домовились про підвищення зарплат дорожників

Влітку 2020 року, в результаті спільної операції детективів НАБУ та представників Центрального антикорупційного бюро Республіки Польща викрито злочинну групу на чолі з колишнім в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України.

В січні 2021 року матеріали кримінального провадження стосовно екскерівника «Укравтодору» скеровано для завершення досудового розслідування до Польщі, оскільки він є громадянином цієї держави.

Окружний суд у Варшаві у понеділок, 12 квітня, не продовжив арешт колишньому керівнику Укравтодору, який підозрюється в корупції. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді заборони на виїзд з країни, перебування під контролем в поліції і застави на суму 1 млн злотих (понад 7 млн грн). Прокуратура має намір опротестувати рішення суду, оскільки не виключає, що підозрюваний намагатиметься ухилитися від участі у слідстві, впливати на інших свідків і навіть може утекти з країни.

Фото: nabu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-