Про це повідомляють #Букви.

Канал транслюють не лише на окупованій частині України, а й на усій території країни на платформі Youtube. 11 квітня канал випустив сюжет під назвою “Радикали в Україні. Розбір”. 

Зокрема, автори сюжету взяли коментар в експерта Гельсінської правозахисної групи Мирослава Грінберга, який каже, що українські радикали “просто заперечують, що у людей є права, заперечують рівноправ’я та нападають на феміністок”.

Крім того, автори сюжету наголошують, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують в медіа “разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози”. Також канал наголошує, що такі “екстремістські дії” деяких націоналістів начебто грають на руку російській пропаганді.

Зазначається, що через “перебільшення і маніпуляції може здатися, що такі дії праворадикалів повсюдні, а влада на них не реагує”. На думку журналістів каналу, це відлякує жителів окупованих територій та може сповільнити процес реінтеграції.

Також у сюжеті згадали затримання активістів акції під Офісом президента на підтримку Сергія Стерненка, а також Семена Семенченка. Журналісти цілеспрямовано наголосили на зв’язках Стерненка та Семенченка з “Правим сектором”.

При цьому увагу акцентували на тому, що виборці підтримують радикальний курс на рівні 5%.

Додамо, що у сюжеті кадри з мітингів та мирних акцій протесту українських націоналістів переплітаються із кадрами пропагандистських сюжетів росТБ. Складається враження, що автори матеріалу зробили це навмисно, хоча й не надали доказів того, що українські націоналістичні організації пов’язані з пропагандою країни-агресора.

Довідка. “Дом” – російськомовний державний інформаційно-розважальний телеканал, створений для жителів тимчасово окупованих територій України. Після створення телеканалу 1 березня 2020 року, він підпорядковувався напряму Міністерству культури України та інформаційної політики. У червні 2020 року стало відомо, що розпочався процес передачі телеканалу від Мінкульту до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Процес передачі завершився 20 січня 2021 року.

Додамо, що після акції протесту на підтримку Сергія Стерненка на будівлі ОП з’явилася свастика. Однак голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що нацистську символіку на будівлі Офісу президента намалювали після закінчення акції протесту.

“Щодо свастики на стіні Офісу президента. Символ дійсно зʼявився вже після завершення акції, о 23:35. Ми встановили цю особу. Не буду розкривати деталі, поки належним чином не будуть оформлені всі процесуальні документи”, — сказав Клименко.

Активісти вважають, що свастику на Офісі президента малювала поліція.

“Припускаю, що так могло бути. Монітори від організації ОЗОН (громадські спостерігачі, фіксують порушенням під час масових акцій як з боку протестувальників, так і з боку правоохоронців – ред.) сказали, що свастика з’явилася на стіні за годину після завершення акції. Тобто на той час там лишилася сама поліція. Добре, на будівлі ОП вистачає камер спостереження. Можна взяти відео і подивитися, хто і коли це зробив. Але навряд ці відео опублікують. Тому що поліції зручно говорити про форму, а не суть протесту”. – заявив в коментарі #Буквам представник руху “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний.

Раніше на початку квітня в ефірі програми “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом” прессекретарка президента Юлія Мендель заявила про існування “української російської мови”. Вона висловила думку, що “українська російська мова — це частина культурного розмаїття нашої країни”.

Крім того, Мендель вважає, що в боротьбі за мову деякі українці фактично перетворилися на “ангелів з піною на губах”, які “вступають в бій за праве діло”.

Також Мендель закликала борців за українську мову направити енергію “на навчання звичайної граматики”.