Штати в ОБСЄ: Дії Росії на кордоні України нагадують 2014 рік

Штати в ОБСЄ: Дії Росії на кордоні України нагадують 2014 рік

Укрінформ
Сполучені Штати занепокоєні відмовою Росії пояснити в ОБСЄ свою незвичну військову активність біля кордону з Україною, яка нагадує ситуацію 2014 року.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявили в місії США в ОБСЄ під час ініційованого Україною засідання, присвяченого перекиданню Росією військ до українського кордону.

"Ми занепокоєні відмовою Росії надати необхідну інформацію з приводу її незвичної військової діяльності, відповідно до розділу III Віденського документу. Неінформативна відповідь Росії на запитання України – як і її непрозора діяльність на місцях – несумісні з буквою та духом Віденського документа, який був прийнятий консенсусом усіма 57 членами ОБСЄ, включаючи Росію, як тривале джерело співпраці та військової прозорості", - зазначили в американській місії.

Читайте також: Канада закликала Росію припинити дестабілізацію в та навколо України

Було вказано на те, що занепокоєння України з приводу військової діяльності та намірів Росії – "цілком реальне": "У 2014 році Росія так само не надала детальну інформацію про свою незвичну військову діяльність на кордоні України у відповідь на запит України відповідно до параграфу 16 Віденського документу, а також відмовилася брати участь у засіданнях для відповіді на занепокоєння України. У 2014 році швидко стало зрозуміло, що занепокоєння України були обґрунтованим".

Місія США при ОБСЄ висловила занепокоєння з приводу того, що "Росія відмовляється виконувати зобов'язання, які вона взяла на себе згідно з Віденським документом 2011 року". Було зазначено, що відсутність прозорості з боку РФ "свідчить про те, що нинішні військові навчання є ні рутинним, ні запланованими".

"Ця триваюча провокаційна військова діяльність Росії знижує довіру та посилює напругу, а також викликає питання щодо намірів, особливо з огляду на історію подій з 2014 року", - заявили у місії США в ОБСЄ.

Читайте також: Окупанти систематично перешкоджають роботі патрулів СММ ОБСЄ - штаб ООС

Як повідомляв Укрінформ, Україна задіяла параграф 16 Віденського документу та ініціювала у суботу в ОБСЄ засідання з приводу нарощуванню Росією військ біля кордону з Україною та в тимчасово окупованому Криму. Згідно з ним, країни-учасниці консультуються та співпрацюють одна з одною з приводу будь-якої незвичної і незапланованої активності своїх збройних сил за межами їх звичайного місця розташування в мирний час.

Ініціатива України була підтримана країна-партнерами, однак делегація РФ не з’явилася на цьому засіданні.

Читайте також: Росія відмовилася пояснювати в ОБСЄ причини нарощування військ біля українського кордону

Як відомо, останнім часом збройні сили Російської Федерації здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно Росія веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

США, інші західні країни, а також ЄС та НАТО виступили на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України на тлі ескалації з боку РФ на сході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-