Лікарка застерегла від включення на телефоні однієї функції

бессоница
11 Квітня 2021, 02:22

Дотримання режиму сну – один з ключів до здоров’я і довголіття. Циркадний ритм, також відомий як “внутрішній годинник”, відповідає за якість і кількість сну. Його легко порушити однією простою дією

Відкладений сигнал

Сомнолог Дейдра Максвіні розповіла про функції в телефоні, про які варто забути, щоб циркадні ритми прийшли в норму. Вона радить вставати щодня в один і той же час, незалежно від часу відходу до сну. Коли телефон намагається розбудити людину, сигнал можна відкласти на дев’ять хвилин. Експерт назвала функцію “відкласти будильник” – “найгіршим винаходом на світі”.

Фаза швидкого сну

Щоб встати відпочилими, потрібно прокинутися в стадії швидкого сну. Вона характеризується наступними ознаками:

– підвищена активність головного мозку;
– швидкі рухи очних яблук;
– розслаблений стан більших груп м’язів.

Натиснувши на кнопку повтору на будильнику, організм не повертає цикл швидкого сну. Це означає, що за ці дев’ять хвилин людина не отримає порцію здорового сну.

Правильно прокидатися

Коли людина відкриває очі і бачить сонячне світло, мозок сам розуміє, що пора вставати, каже Максвіні. Вона зазначила, що, якщо вискочити з ліжка при звуці будильника здається неможливим, пора переглянути свої звички. Коли людина не може встати з ліжка після першого дзвінка, це може говорити про розлад сну. Необхідно спати близько семи-восьми годин, але якщо навіть після цього не виходить не включати функцію відкладеного будильника, варто звернутися до лікаря, вважає лікар Рина Мехра.

Читайте також:  Формула здорового сну

Отже, чому відкладати сигнал будильника шкідливо?

Справа в різних стадіях сну. Будильник часто заважає мозку в ключові моменти відпочинку. Саме цим і зумовлено бажання відкласти сигнал.

  • Швидкий сон – це найглибша фаза сну. В організмі є природні годинник, які регулюють процеси сну і пробудження, тому за годину до передбачуваного пробудження мозок поступово виходить з швидкого сну і готується до ранку. Сон стає менш глибоким, крім того піднімається температура тіла і виділяються гормони, які відповідають за сплеск енергії в організмі.
  • За відсутності нормального циклу сну і пробудження сигнал будильника часто перериває фазу швидкого сну, в результаті чого ми прокидаємося до того, як наш організм починає готуватися до ранку. Зазвичай це призводить до того, що людина відчуває втому і відкладає сигнал, щоб ще поспати.

Зрозумійте вплив відкладеного сигналу будильника на сон.

Іноді для сну може бути застосовано правило «менше означає краще». Часто, особливо за відсутності постійно режиму сну, відкладений сигнал призводить до того, що ми відчуваємо підвищену втому.

  • Якщо прокинутися під час фази швидкого сну і відкласти сигнал будильника, то можна знову зануритися в глибокий сон. Пробудження до переходу в менш глибокий сон стане шоком для організму і називається інерцією сну. Відкладений сигнал будильника подвоює масштаб проблеми і викликає почуття втоми протягом дня.
  • Краще завести будильник на точний час пробудження, щоб пройти фазу швидкого сну без переривань. Наприклад, якщо ви заводите будильник на 8 ранку, але завжди двічі відкладаєте сигнал до 8:20, то відразу встановіть будильник на 8:20.

Читайте також: Як виспатися за чотири години

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!