Зеленське «народовладдя»

У виборчій програмі Зеленський обіцяв: його першим законопроектом буде законопроект «Про Народовладдя».

«Мій перший законопроект: “Про народовладдя”. У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії. У сучасній Україні це повинно відбуватися із максимальним використанням новітніх технологій».

Як завжди, Зеленський свою обіцянку не виконав.

Підписаний закон жодним чином не про всі референдуми. Йдеться лише про всеукраїнський референдум. Він не врегульовує порядку проведення місцевого референдуму, що сьогодні, у час децентралізації, особливо актуально. Немає у цьому законів і «інших форм прямої демократії». Тому Зеленський чогось особливо нового цим законом не зафіксував: дуже подібний закон про всеукраїнський референдум свого часу було прийнято і при Януковичу.

Так само, як у законі Януковича, закон про всеукраїнський референдум від Зеленського встановлює порядок ініціювання і проведення всеукраїнського референдуму лише у том випадку, якщо на це буде добра воля влади. Насамперед, через Центральну виборчу комісію. На сьогодні ЦВК – повністю підконтрольна Зеленському, і ганебні вибори у 87 окрузі – цьому підтвердження. Замість того, щоб оперативно забезпечити розпуск ОВК і ДВК, які гальмували підрахунок голосів, і сформувати нові комісії, ЦВК самоусунулася і довела ситуацію до ганебної перемоги кандидата від СН.

У новому законі ЦВК вирішує долю ініціативи з референдуму на будь-якому етапі.

Так, відповідно до частини п’ятої статті 30, при створенні ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою Центральна виборча комісія своїм рішенням направляє на збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою представника (представників) для посвідчення факту проведення зборів. Таким представником Центральної виборчої комісії може бути член Центральної виборчої комісії, працівник Секретаріату Центральної виборчої комісії або регіонального чи територіального представництва Центральної виборчої комісії. Але закон нічого не каже, а що буде, якщо представник ЦВК не з’явиться на збори і не посвідчить факту проведення зборів.

Згідно з частиною першою статті 31, якою регламентується реєстрація ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, Центральна виборча комісія у десятиденний строк здійснює аналіз дотримання вимог цього Закону під час утворення ініціативної групи, а також аналіз документів, передбачених частиною чотирнадцятою статті 30 цього Закону, на предмет їх відповідності вимогам цього Закону, Конституції України та приймає постанову про реєстрацію ініціативної групи або про відмову в реєстрації ініціативної групи із зазначенням мотивів такого рішення. Фактично, ЦВК отримує повноваження КСУ тлумачити Конституцію і «виявляти» відповідність чи невідповідність.

Якщо ЦВК виявила «невідповідність» Конституції, то це дозволяє зупинити процес реєстрації ініціативної групи і відтермінувати, фактично, на дуже тривалий термін. Бо тільки на направлення клопотання до КСУ закон дає Президентові 40 днів.

Джерело

Автор